Lidovky.cz

Kauza Škoda Transporation: Tajemství rozhodčího nálezu

  17:12
Kauza dodávek nových vysokorychlostních lokomotiv pro České dráhy od firmy Škoda Transportation má další bizarní kapitolu. Soukromý rozhodčí soud odmítá soudu pro Prahu 1 zpřístupnit kompletní rozhodčí spis. Co je tak tajného na rozhodčím spisu, že jej nelze poskytnout ani soudu rozhodujícímu o zákonnosti vydaného rozhodčího nálezu?

Lokomotiva 109 E foto: Škoda Transportation

Příběh podivného rozhodčího řízení v kauze dodávek nových vysokorychlostních lokomotiv pro České dráhy od firmy Škoda Transportation, jejíž majitel z nějakého zvláštního důvodu sídlí na Kypru, má další bizarní kapitolu. Nejprve jsme se dozvěděli, že je možné, aby jednu ze stran sporu, v daném případě Škodu Transportation, zastupoval proti státní společnosti právník Radek Pokorný, osobní přítel premiéra Bohuslava Sobotky a místopředseda soukromého rozhodčího soudu, který zmíněný spor rozhoduje.

Poté jsme se dozvěděli, že není problém, aby jeden z rozhodců Milan Polák pracoval pro tutéž poradenskou skupinu Ernst&Young, která pro jednu stranu sporu, v daném případě opět pro Škodu Transportation, připravovala klíčový znalecký posudek. Po vydání rozhodčího nálezu se překvapená – nejen justiční – veřejnost dozvěděla, že namísto zaplacení smluvních pokut za více než čtyřleté prodlení s dodávkou lokomotiv má Škoda Transportation od Českých drah obdržet navýšení ceny coby jakousi prémii za to, že České dráhy dostaly lokomotivy pozdě.

Pochybné výhody

Posléze vyšlo najevo, že se zpožděním dodané lokomotivy, za které byla zaplacena dodatečná prémie a jejichž cena vysoce převyšuje cenu srovnatelných lokomotiv od jiných výrobců, nemohou sloužit ke sjednanému účelu, tedy nemohou být provozovány v Německu při stanovené provozní rychlosti 200 kilometrů za hodinu. Příběh ale pokračuje.

Možná to s těmi výhodami rozhodčího řízení, jak se Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR tak rád veřejně chlubí, nebude tak slavné

Přišla zpráva ze soudu, o níž LN psaly v pondělí 20. března. Soukromý rozhodčí soud odmítá soudu pro Prahu 1 zpřístupnit kompletní rozhodčí spis, za což od soudu dostal pořádkovou pokutu 50 tisíc korun. Tajemnice rozhodčího soudu Marie Moravcová k této zprávě sdělila, že na dotazy nyní odpovědět nemůže. „O nakládání s neveřejnou částí spisu rozhoduje výlučně předsednictvo rozhodčího soudu, musím mu předložit přípis Obvodního soudu pro Prahu 1 i váš dotaz na jeho zasedání,“ uvedla.

Ano, slyšíte správně, o tom, zda bude rozhodčí soud respektovat soudní rozhodnutí, má rozhodovat to předsednictvo rozhodčího soudu, jehož je členem Radek Pokorný, jakkoliv se dušuje, že u takového rozhodnutí bude dobrovolně absentovat. Nabízí se otázka, co je tak tajného na rozhodčím spisu, že jej nelze poskytnout ani soudu, který má rozhodnout o zákonnosti vydaného rozhodčího nálezu. Nebo ptejme se jinak: proč už nebyl celý spis poskytnut, pokud by s rozhodčím nálezem nebo spisem nebyl žádný problém?

Tyto otázky bude muset posoudit soud, který má celou věc nyní na starosti. Veřejnosti však celá záležitost připomíná Kocourkov. Možná to s těmi výhodami rozhodčího řízení, jak se Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR tak rád veřejně chlubí, nebude tak slavné. A možná si nejen státní, ale i mnohé soukromé subjekty řeknou, že nemusí být úplnou výhrou sjednat si rozhodčí doložku, která je může vydat na milost a nemilost politickému lobbistovi a jeho kolegům z rozhodčího soudu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.