Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kauza premiéra Sobotky: Cizí e-maily se nečtou

Jacísi hackeři pronikli do e-mailové komunikace premiéra Bohuslava Sobotky a zveřejnili ji. Prolomení jeho soukromého účtu však může sloužit jako mediálně nepominutelný důkaz slabosti ochrany soukromí poskytovatele e-mailových služeb. Existují tedy důvody, aby se nad podobnými pokusy co možná nejdříve zavřela voda. Píše Jan Schneider.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Poděbradský

7. 1. 2016 14:16
podle Schneidera

by nevznikla ani afera Watergate......................................

0 0
možnosti

J. Schneider

12. 1. 2016 9:10
Re: podle Schneidera

Nikoliv podle mne, ale podle vaší deviantní logiky. Ve Watergate šli novináři po kvalifikovaných indiciích trestné činnosti, jejichž zveřejnění pak spustilo regulérní vyšetřování. To nemá se šmírováním českého premiéra vůbec nic společného.

0 0
možnosti

Jan111

7. 1. 2016 9:30
Dovolím si nesúhlasiť

Sobotkove súkromné maily by nemali nikoho zaujímať, to je pravda, ale veľa z tých mailov je pracovných a to by už jeho voličov malo zaujímať. Aspoň je vidieť ako Sobotka pracuje, premýšľa, s kým sa radí atď.

0 0
možnosti

Vladimir.Meier

6. 1. 2016 23:40
Chceme zakázat wikileaks?

Kdyby bylo podle autora, zřejmě bychom neměli číst wikileaks, ani tam nic posílat. Nabourání premiérova emailu nám nejdříve říká, že nedbale zachází se svou poštou. Nechává své maily ležet nezašifrované u svého providera, to je jako kdyby své přečtené dopisy nechával v nějaké krabici na náměstí, která je sice zamčená, ale kdokoli si ji může vzít domů a zkoušet ji otevřít. Kdo nechce, aby se mu něco takového stalo, má snad dost poradců, aby mu řekli, jak na to, jinak je trestuhodně nedbalý a neměl by tedy asi být premiérem. Další věc je, že zmíněné emaily se netýkají jeho soukromého života, jinak by bylo samozřejmě nevkusné je zveřejnit. A konečně, když se někdo nabourá do účtu veřejné osoby, je to sice také trestuhodné, ale mnohdy žádoucí, jinak bychom neměli zmíněné wikileaks a jim podobné. Mě třeba docela překvapilo, jak premiér a jeho poradce balancují otázku migrační krize, neuvědomil jsem si, že toto křídlo má ČSSD tak silné, protože se to otevřeně neprojevuje. Jsem tedy rád, že j

0 0
možnosti

J. Schneider

7. 1. 2016 1:03
Re: Chceme zakázat wikileaks?

Ale, ale! Vždyť to je hloupost. Mluvíme o soukromém mailu, a wikileaks je o všem jiném, než o soukromých mailech! Nadto, pravda, kdo nemá blbý pocit při čtení cizí pošty, je zřejmě asociál.

Premiér je, jak se zdá, na rozdíl od mnoha jiných normální člověk, který nešifruje korespondenci, ani nebalí své dopisy do olověných obálek, ani neklade vlasy pod dveře koupelny, či kbelíky s vodou na garážová vrata, ani se sám nebalí do staniolové fólie před různým špicováním.

Jestli jsou však tyto "nedbalosti" překážkou zastávat funkci premiéra, tak já v blázinci žít nechci. To je prostě nedůstojné, tato utajovací a šifrovací psychóza!!!

Koukám, že ten bolševismus se podepsal tam, kde bych to ani nečekal. Orwell by měl ale zadostiučinění.

0 0
možnosti

B. Rudolf

6. 1. 2016 21:32
V této věci mám obdobný názor jako autor

Pokud by Ruské a/nebo Čínské tajné služby zajímal obsah Sobotkových soukromých emailů, jistě by je již dávno znaly, bez ohledu na kvalitu hesla, které pan Sobotka používal. Samozřejmě, že, pokud by pan Sobotka měl na svém běžném emailovém účtu utajované informace, bylo by to jiné kafe, ale také by to byl úplně jiný příběh.

Je to "mnoho povyku pro nic". To, jak premiér chrání svoji soukromou korespondenci, je jeho věc.

0 0
možnosti

6. 1. 2016 12:24
Naopak,

prolomení účtu veřejného nepřítele je velmi žádoucí. Většínou takoví lidé schovávají pod pokličkou pěkné sviň--ny.Takže čtěte občané a přemýšlejte u toho..........

0 0
možnosti

L. Andres

5. 1. 2016 22:45
Sobotka v Kocourkove Jana Schneidera

Jan Schneider placa velmi neodborne nesmysly. Je placen, ci dokonce ve sluzbach p. Sobotky? Prece p. Sobotka neni soukromou osobou! Nebo pres den je predsedou vlady a ma pristup k dulezitym informacim I ohledne bezpecnosti CR, atd. a v noci chodi do nevestince a chlubi se lehkym zenstinam, jak rozlozime nato? CR je opravdu Kocourkov. Jinak p. Schneidera neznam a nevim na co je "odbornik".

0 0
možnosti

J. Schneider

6. 1. 2016 11:58
Re: Sobotka v Kocourkove Jana Schneidera

Možná byste si měl článek přečíst ještě jednou, než necháte emoce cloumat svým majestátem. Nejprve si musíte uvědomit, že i veřejně činná osoba má své soukromí (vám se to plete se statutem "soukromé osoby"). Ohledně ochrany utajovaných informací tu není veřejnost, ale NBÚ, jehož roli jsem v této souvislosti také zmínil. Pak tedy už z vašich otazníků zbývá jen ten, na co vy jste vlastně odborník?

0 0
možnosti