Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kauza Key Investments: Stát se dal do pohybu

  18:04
Je to už několik let, co stát přišel v kauze Key Investments o desítky milionů korun. Nyní začal ministr financí Andrej Babiš spletitý případ ztracených milionů řešit. Také po svých úřednících požadoval, aby zjistili, kdo je za společnostmi se sídly v daňových rájích, jež ovládly zejména insolvenční řízení společnosti Via Chem Group.

Kauza Key Investments: Via Chem a jeho věřitelé foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Na ministerstvu financí se v podle informací LN v úterý 21. července uskutečnila schůzka, které se účastnil i šéf resortu Andrej Babiš. Její cíl? Vymoci peníze, o které stát přišel kvůli zkrachovalému obchodníkovi s cennými papíry Key Investments. A pokud možno rozplést vazby na pozadí aféry.

Stát se do ní namočil prostřednictvím Hornické zaměstnanecké zdravotní pojišťovny (HZZP), ústavu, který zkrachoval v devadesátých letech. Jejím jediným věřitelem s miliardovou pohledávkou je právě ministerstvo financí. I když měl ale stát z padlého ústavu získat zhruba 150 milionů korun, ve skutečnosti je nikdy neviděl. Pojišťovna je totiž za podivných okolností investovala prostřednictvím Key Investments.

Insolvence Via Chem Group

Když se LN před více než 14 dny podivovaly, že stát pro vymožení své pohledávky nic nedělá, Babiš byl údajně informací rozlícen. „Není úplně pravda, že bychom nedělali nic. Ale věci se teď daly trochu víc do pohybu,“ uvedl úředník ministerstva, který si nepřál být jmenován.

Na schůzku v úterý 21. července si Babiš pozval insolvenčního správce HZZP Pavla Ubra. Mimo jiné žádal vysvětlení, co se s penězi stalo. Jak už LN a dříve server ČESKÁ POZICE několikrát upozornily, Key Investments pojišťovně za investované peníze, které patří českému státu, nakoupila dluhopisy spřízněných společností Via Chem Group a Borsay (dříve Sincom Leasing).

Praha 6 u soudu v Českých Budějovicích, kde probíhá insolvence Via Chem Group, pravidelně vystupuje. Nedávno například dosáhla změny soudního znalce, když dokázala jeho podjatost.

Ty nemají valnou hodnotu. Obě firmy jsou totiž v insolvenci. Ministerstvo si od Ubra vyžádalo materiály ke kauze a požadovalo, aby v obou jmenovaných insolvenčních řízeních vyvíjel větší aktivitu. Ta v minulých letech byla spíše vlažná, zejména v porovnání s pražskými městskými částmi, které v Key Investments také přišly o peníze.

Například Praha 6 u soudu v Českých Budějovicích, kde probíhá insolvence Via Chem Group, pravidelně vystupuje. Nedávno například dosáhla změny soudního znalce, když dokázala jeho podjatost. „Je pravda, že ministerstvo financí by svou účastí legitimizovalo nároky věřitelů té či oné strany. V tomto případě městských částí, které se snaží o navrácení peněz do svého rozpočtu,“ potvrzuje zdroj z ministerstva.

Babiš také po svých úřednících požadoval, aby zjistili, kdo stojí za společnostmi se sídly v daňových rájích, které ovládly zejména insolvenční řízení společnosti Via Chem Group. Ta má vůči klientům Key Investments největší dluhy. Celkem se v ní nashromáždily pohledávky za více než dvě miliardy korun.

Vymáhání peněz

U soudu však mají převahu právě off-shorové firmy a společnosti s nejasnými vlastníky. LN v minulosti napsaly, že jsou personálně propojeny lidmi, kteří mají blízko k finančníkovi Petru Sisákovi. Ten ovládal Via Chem Group a podle některých zdrojů stál i za Key Investments.

Je otázkou, zda ministerstvo financí své peníze někdy může reálně vymoci

Je samozřejmě otázkou, zda ministerstvo financí své peníze někdy může reálně vymoci. Navíc jde „jen“ o 150 milionů, které v porovnání s jinými soudními spory ministerstva neznamenají zas tak velkou částku. Větší aktivita však může pomoci rozplést celou kauzu, což se zmíněné Praze 6 zatím poměrně dařilo. Navíc je ve hře i pověst českého soudnictví. Obzvlášť v řízení společnosti Via Chem Group už v minulosti padl výraz „insolvenční mafie“.

Vymáhání peněz, o které stát přišel prostřednictvím HZZP, má na starosti Ondřej Landa. Jde o novou tvář v čele ministerstva. Před necelým měsícem zvítězil ve výběrovém řízení na post ředitele právní sekce a nyní už vystupuje jako Babišův náměstek. Landa má za sebou vedení poměrně složitých právních sporů v privátní sféře, zejména v ČSOB, kde řešil i dozvuky pádu Investiční a poštovní banky.