Lidovky.cz

Kauza Key Investments: Soudce bude potřebovat hodně odvahy

  16:33
Kauza Key Investments se vrací na začátek. Českou justici čeká další zkouška, neboť skutečné viníky léta kryli lidé z nejvyšších mocenských míst.

Key Investments. foto: Reprofoto

V době, kdy se v nejvyšších patrech politiky a justice vedou vášnivé diskuse, zda jsou české soudy neovlivnitelné, se objevila malá zpráva, že kauza Key Investments se vrací na začátek. Vrchní soud v Praze na základě odvolání zrušil rozsudek nad třemi manažery této investiční společnosti a věc byla vrácena soudu prvního stupně, v tomto případě jde o Městský soud v Praze, k novému projednání.

Rozhodnutí soudkyně Hany Kárové jistě vítají tři členové představenstva Key Investments, kteří byli v prosinci 2016, tedy před více než dvěma lety, odsouzeni na tři až pět let vězení. Tyto manažery média od začátku vypuknutí kauzy, od ledna 2011, označovala za bílé koně. A je třeba zdůraznit, že právem. Ti, kteří v této kauze rozhodovali a veřejné stamiliony ukradli, doposud potrestáni nebyli.

Pochybnosti o správnosti skutkových závěrů

Kauza Key Investments je nejznámějším českým pyramidovým podvodem. Z hlediska investora na začátku vypadá vše skvěle, za své vklady dostává vysoké úroky, ale najednou přijde zpráva, že už nemá nic. V našem případě se kradlo tak, že investoři místo peněz dostali zpět pouze bezcenné akcie a dluhopisy zkrachovalých firem. Ty prostřednictvím společností v daňových rájích vlastnili lidé ovládající samotný Key Investments. Jeho kastlíkový vlastník sice sídlil v maringotce na předměstí Londýna, ale dveře některých vysoce postavených politiků ODS a ČSSD měl otevřené zjevně dokořán.

Odvolací soud shledal, že napadený rozsudek ohledně všech obžalovaných nemůže jako správný obstát, neboť se soud nevypořádal se všemi významnými skutečnostmi a jsou pochybnosti o správnosti všech skutkových závěrů, které učinil, neboť je nezaložil na řádném hodnocení důkazů a na úplném dokazování

Podvod byl velmi primitivní, ale politici ODS a ČSSD, kteří stáli v dané době v čele poškozených pražských městských částí, z nějakého důvodu nebyli schopní vidět ani slyšet. Kromě deseti fyzických osob, které přišly dohromady o více než 50 milionů korun, veřejné subjekty stále čekají na bezmála 661 milionů. Dobrodružství s Key Investments městské části Prahy 6, kterou v dané době řídil Tomáš Chalupa z ODS (později ministr životního prostředí), stálo 245 milionů korun, Praha 10 nedostala zpět 219 milionů a město Sokolov 34 milionů. Poškozen byl i stát, resortu financí chybí 161 milionů korun.

„Odvolací soud shledal, že napadený rozsudek ohledně všech obžalovaných nemůže jako správný obstát, neboť se soud nevypořádal se všemi významnými skutečnostmi a jsou pochybnosti o správnosti všech skutkových závěrů, které učinil, neboť je nezaložil na řádném hodnocení důkazů a na úplném dokazování,“ vytýká soudkyně Kárová z Vrchního soudu v Praze Městskému soudu v Praze.

Dále doporučila, aby se soud první instance zabýval i rolí finančníka Vladimíra Kroužeckého, protože podle obhajoby obžalovaného nebylo objasněno, kdo rozhodoval, kdo Key Investments vlastnil a měl z obchodů prospěch. V neposlední řadě soudkyně Kárová považuje za potřebné, aby se prvoinstanční soud zabýval výsledky správních řízení vedených Českou národní bankou, která činnost firem jako Key Investments měla řádně regulovat a na rizika veřejnost upozorňovat.

Správní viníci

Poškozené klienty a bílé koně, jejichž tresty byly Vrchním soudem v Praze zrušeny, čekají nejspíše roky, než padne další rozsudek. Doufejme, že soud se nakonec začne zajímat nejen o skutečné vlastníky Key Investments a o to, u kterých osob skončilo minimálně 661 milionů korun, ale že konečně ukáže i na správné viníky.

Doufejme, že soud se začne zajímat nejen o skutečné vlastníky Key Investments a o to, u kterých osob skončilo minimálně 661 milionů korun, ale že ukáže i na správné viníky

Jednou jsem si povzdechl, že psát o kauze Key Investments je jako čistit záchod: Je to nepříjemné, ale musí se to udělat. Českou justici čeká další nepříjemná zkouška, protože skutečné viníky léta kryli lidé z nejvyšších mocenských míst. Nevím, jaké to je soudit kauzu Key Investments, ale soudce Městského soudu v Praze bude potřebovat hodně odvahy.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.