Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kauza Key Investments: Skuteční viníci stále unikají spravedlnosti

  17:45
Lidé, kteří kauzu Key Investments znají, očekávali, že poté, co Vrchní soud v Praze vrátil projednávání obřího tunelu, v němž z veřejných rozpočtů zmizela skoro miliarda korun, Městský soud v Praze projeví aspoň minimální snahu v hledání spravedlnosti. Z toho, co mu Vrchní soud v Praze doporučil, však nebylo vyslyšeno prakticky nic.

Key Investments. foto: Lidové noviny

Máloco dokáže naštvat voliče víc než nespravedlnost. A když se podíváme na poslední dějství již deset let se vlekoucí ságy Key Investments, které se odehrálo nedávno u Městského soudu v Praze, musíme konstatovat, že skutečným viníkům se stále skvěle daří unikat spravedlnosti. Před soudem opět stáli pouze tři bílí koně. Třeba ale dodat, že alespoň jednoho z nich, někdejší manažerku Key Investments Alenu Šťastnou (dříve Štorkanovou), soudce Petr Hovorka zprostil viny. Zbylé dva, Daniela Brzkovského a Kláru Fenstererovou, potrestal pěti a čtyřmi lety vězení.

Přitom lidé, kteří kauzu důvěrně znají, očekávali, že poté, co Vrchní soud v Praze vrátil projednávání tohoto obřího tunelu, v němž z veřejných rozpočtů zmizela skoro miliarda korun, Městský soud v Praze projeví alespoň minimální snahu v hledání spravedlnosti. Koneckonců soudci Hovorkovi Vrchní soud v Praze, který původní rozsudek z roku 2016 zrušil v celém rozsahu, doporučil postupovat jinak.

Úctyhodný seznam

„Soud se nevypořádal se všemi významnými skutečnostmi a jsou pochybnosti o správnosti všech skutkových závěrů, které učinil, protože je nezaložil na řádném hodnocení důkazů a na úplném dokazování,“ vytkla soudkyně Hana Kárová z Vrchního soudu v Praze Městskému soudu v Praze. Kárová dále doporučila, aby se soud první instance zabýval i rolí finančníka Vladimíra Kroužeckého, protože podle obhajoby obžalovaného nebylo objasněno, kdo rozhodoval, kdo Key Investments vlastnil a měl z obchodů prospěch.

Hlavní obžalovaný Brzkovský navrhl vyslechnout 34 klíčových svědků, kteří v kauze hráli významnou roli. Na úctyhodném seznamu figurovali například vrcholní politici ODS včetně nejbližšího spolupracovníka prezidenta Václava Klause, významní finančníci, advokáti, ale i zástupci off-shorových struktur z USA či Velké Británie.

V neposlední řadě soudkyně Kárová považovala za potřebné, aby se Městský soud v Praze zabýval výsledky správních řízení vedených Českou národní bankou (ČNB), která činnost brokerských firem, jako je Key Investments, měla řádně regulovat a na rizika veřejnost upozorňovat. A můžete tipovat, co se stalo. Z toho, co Vrchní soud v Praze doporučil, nebylo vyslyšeno prakticky nic. Hlavní obžalovaný Brzkovský navrhl vyslechnout 34 klíčových svědků, kteří v kauze hráli významnou roli.

Na úctyhodném seznamu figurovali například vrcholní politici ODS včetně nejbližšího spolupracovníka prezidenta Václava Klause, významní finančníci, advokáti, ale i zástupci off-shorových struktur z USA či Velké Británie. Jistě jste uhodli, kolik z těchto lidí soudce Hovorka vyslechl? Nikoho.

Naprosto v pohodě

„Vrchní soud v Praze stanovil Městskému soudu v Praze řadu úkolů, přičemž právním názorem vrchního soudu je ten městský vázán. Vrchní soud konstatoval, že nedostatky původního rozhodnutí jsou natolik závažné, že je vyšší instance nemůže napravovat. Městský soud v Praze v posledním líčení v pouhých třech dnech v podstatě zopakoval svůj původní rozsudek z roku 2016. S námitkami Vrchního soudu v Praze se v zásadě nijak nevypořádal, k jejich projednávání povětšinou ani nedošlo.

Každý, kdo kauzu Key Investments sleduje, ví, kdo celý podvod vymyslel, kteří vrcholní politici tomuto zločinu pomáhali, a kdo ukradl a dodnes si užívá stamiliony korun z veřejných rozpočtů. U soudu z nich nestojí nikdo, a půjde-li to tak dál, mohou být v naprosté pohodě a smát se okradeným a bílým koním, jimž hrozí několik let vězení. Soudce Hovorku to zjevně nevzrušuje.

Role ČNB v celém případu ani výsledky jí vedených správních řízení s Key Investments nebyly vůbec projednávány. Navrhovaní svědci z byznysu i politiky, kteří měli odpovědět na zásadní otázky, byli všichni bez výjimky odmítnuti, k žádnému dalšímu pojednávání kauzy či novému dokazovaní tak vůbec nedošlo. Právní stát dostal opět na frak,“ sdělil zklamaný Brzkovský, o němž nikdo netvrdí, že je bez viny.

Co k tomu říct? Snad tolik, že každý, kdo kauzu Key Investments sleduje, ví, kdo celý podvod vymyslel, kteří vrcholní politici tomuto zločinu pomáhali, a kdo ukradl a dodnes si užívá stamiliony korun z veřejných rozpočtů. U soudu z nich nestojí nikdo, a půjde-li to tak dál, mohou být v naprosté pohodě a smát se okradeným a bílým koním, jimž hrozí několik let vězení. Soudce Hovorku to zjevně nevzrušuje.

Případ zřejmě opět poputuje k Vrchnímu soudu v Praze. Ten pravděpodobně opět doporučí Městskému soudu v Praze, co by měl udělat, aby se dostal blíž pravdě. Mezitím uběhne rok či dva. Soudce Hovorka při novém projednávání někdy v roce 2022 právní názor Vrchního soudu v Praze bude nejspíš opět ignorovat…

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!