Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kauza Key Investments: Dostihne trest i finančníky a politiky?

USA

  8:42
Tři osoby, jež po více než třech letech vyšetřování zkrachovalé brokerské firmy navrhla obžalovat protikorupční policie, nejsou skutečnými viníky. Ti nestojí před soudem, protože policistů, kteří by byli schopní vyšetřit komplikovanou finanční kriminalitu, je málo a pracují v podmínkách jako jejich kolegové v Africe.

Key Investments. foto: Reprofoto

Sláva! Protikorupční policie tři dny před oslavami 25. výročí Listopadu oznámila, že po více než třech letech vyšetřování navrhla obžalovat tři bývalé členy představenstva společnosti Key Investments. Tato již zkrachovalá brokerská firma pomocí kontaktů v politice vylákala od různých klientů obrovské částky.

Nejen například městské části Praha 6 a Praha 10, ale i další česká města již několik let čekají na peníze, které svěřily podvodníkům. Nikdy je samozřejmě neuvidí. Detektivové tvrdí, že obvinění, kterým hrozí až osm let vězení, mohli způsobit škodu až 40 subjektům ve výši zhruba 840 milionů korun.

Kdyby…

Zní to krásně. Občan může mít pocit, že to sice trvalo 25 let, ale orgány činné v trestním řízení se už konečně naučily chytat i lidi, kteří spáchají sofistikované finanční podvody. Jenže dotčené osoby, bývalý ředitel Key Investments Daniel Brzkovský a jeho dvě kolegyně – bílí koně z představenstva –, jistě nejsou ti, kdo by v této kauze měli dostat osm let.

Finančníky a politiky, kteří systém provozovali, před soud už v této kauze nikdo nikdy nepostaví. Ti si užívají stamiliony, které z veřejných rozpočtů ukradli. Škoda.

Ti tři obvinění za celou dobu vyšetřování mlčeli, nikoho z bossů nepropíchli. Asi chtějí žít. Finančníky a politiky, kteří systém provozovali, před soud už v této kauze nikdo nikdy nepostaví. Ti si užívají stamiliony, které z veřejných rozpočtů jednoduše ukradli. Škoda.

Kauze Key Investments jsem od jejího vzniku na počátku roku 2011 věnoval mnoho času a úsilí a napsal o ní velké množství článků. Případem se do hloubky zabývali ještě dva novináři, Jana Klímová (dříve MF DNES, nyní Respekt) a Tomáš Plhoň (dříve týdeník Euro, nyní LN), pak už nikdo.

Jsem naštvaný a předpokládám, že Jana a Tomáš také, protože kdyby kauzu od začátku šetřila policie v Německu, v Rakousku či v jiné vyspělé evropské zemi (už vůbec nemluvě o USA), soud by už dávno poslal na pár let za mříže minimálně jednoho miliardáře, dva známé lobbisty, tři vysoce postavené politiky (třeba ministra), předsedy tří krajských soudů, dva soudce z vrchního soudu, pět insolvenčních správců, zhruba tolik advokátů a soudních znalců.

Mocenské krytí

V kauze Key Investments totiž zdaleka nejde jen o to, že jistý finančník se domluví se starostou jedné pražské radnice, aby 400 milionů korun vložil prostřednictvím malé brokerské firmy s utajenými vlastníky v Karibiku a bez ratingu do prašivých dluhopisů upadajících podniků. Případ je dokonalou ukázkou praní špinavých peněz, daňových úniků prostřednictvím karuselových obchodů s pohledávkami, finančních podvodů a propracovaného systému insolvenční mafie. A vše s mocenským krytím z nejvyšších míst.

Aby kauza Key Investments byla došetřena uspokojivě, by bylo třeba vyčlenit minimálně dva elitní vyšetřovatele s příslušnou technickou a intelektuální podporou

Proč tito lidé nestojí před soudem? Jednoduše proto, že policistů, kteří by byli schopní vyšetřit komplikovanou finanční kriminalitu, je velmi málo a pracují v podmínkách jako jejich kolegové v Africe. K tomu, aby kauza Key Investments byla došetřena uspokojivě, by bylo třeba vyčlenit minimálně dva elitní vyšetřovatele s příslušnou technickou a intelektuální podporou.

Jenže případu se věnoval prý jen jeden policista, který kromě Key Investments šetří ještě několik dalších kauz. Přitom aféra Key Investments patří mezi ty méně složité...

Autor: