Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kauza „Dukovany“ indikuje dlouhou nemoc firmy ČEZ

Až bude označen obětní beránek za viníka finančních ztrát ČEZ, nepůjde o skutečného původce problémů. Od lidí, kteří byli dvanáct let „u toho“, není snadné očekávat, že najednou prozřou a otočí kormidlo o 180 stupňů. Místo péče o českou energetiku spekulace a vytváření turbulence, v níž se ztratí jednání smysl. Píše František Hezoučký.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Jiří Deliš

9. 3. 2016 17:08
pokračování

Tyto systémy jsou rozhodující pro bezpečnost každé elektrárny a jaderné zvlášť. A tak dnes tyto práce zajišťuje firma, která sídlí na Kypru, s nedohledatelnými vlastníky. A v těchto rukou je know-how ovládání Dukovan a Temelína. ČEZ prodal svoji prosperující dceru, která tyto práce zajišťovala za cenu, která na dividendách během prvních pěti let přinesla novému majiteli o cca 30% více než zaplatil. A tyto peníze odtekly do zahraničí. Rodina Baťů i každý přemýšlející člověk ví, že práce dělané vlastními silami je nejlevnější. Také s tím spojený nakoupený balík 7% akcií MOL se stal bezcenným a nelikvidním. Nikdo se nezabýval opcemi těchto obchodů, ČEZ se nechránil proti riziku prodeje I&C Energo třetím stranám. Co dělaly dozorčí rady, co dodnes udělali ministři financí, co dělal SÚJB, co BIS? Metoda kabelek zřejmě funguje i dnes.

Jiří Deliš

0 0
možnosti
JD

Jiří Deliš

9. 3. 2016 0:18
Velmi pravdivý a decentní článek

Mohlo v něm být více informací a otázek. Kauza Dukovany je důsledek systému záměrného zapomenutí vedení ČEZu na provádění preventivní údržby, protože údržba od poruchy k poruše je levnější. Zvláště u jaderných elektráren je to cesta do problémů a bezpečnostních rizik

Že ČEZ pomalu upadá, vidí každý, kdo zná problematiku energetiky. S nástupem současných vrcholových manažerů došlo k rozbití fungující struktury. ČEZ byl rozdroben na dílčí samostatné jednotky. A tak dnešní ředitelé elektráren nejsou pány všeho, co je v areálu elektrárny. Už nejsou ani prokuristy, ale vše řeší centrálně ústředí v Praze. Bývalý generální ředitel po rozdrobení a likvidaci Škody Plzeň, začal dělat to samé na ČEZu. Téměř na vše byly najaty externí firmy. Od uklízeček po speciální a odborné práce. Slova dnešního GŘ, že to ČEZ nepřehnal s najímáním externích firem, jen dokládají, že co se na ČEZu roky děje, má jiný význam. Obzvláště zarážející jsou outsourcované práce u systémů měření a regulace a také u systému elektro.

0 0
možnosti
FH

F. Heczko

24. 2. 2016 13:08
nemoc se zacala rychle sirit po najeti JE Temelin

pod tento text se podepisuji, skvele, pane Hezoucky

0 0
možnosti

24. 2. 2016 8:47
Nejen to,co je v článku!

Podle sloganu ,,Kudy chodil,tudy krad,sociální demokrat".Schválením(prosazením) neúměrných doplatků na tzv.,,obnovitelné zdroje" zdražila elektřina všem,hlavně běžným zákazníkům.Kdyby do této skupiny byly zařazeny i přečerpávací elektrárny,Dukovany by dostávaly mnoho milionů navíc.Nyní tatáž vláda této strany chystá další tunel na občanstvo.Platby prý dle síly jističe!Běžný občan prý škodí svým šetřením,tak hurá na něj!Je ještě jedna možnost,jak tyhle vydřiduchy dostat.Nač mít na chatě,chalupě,garáži elektřinu ze sítě?Stačí dva-pět článků,baterie z auta a měnič napětí.Dřevo se dá řezat motorovou pilou,televizory,ledničky,LED žárovky atd. nemají větší příkon,jak autožárovky.Na tohle dvě autobaterire dobíjené sluncem bohatě stačí.Když ubyde milion odběrných míst,co nám tato vláda hodlá zdražit místo toho?

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

23. 2. 2016 22:06
a paní Drábová tvrdí, že

mají vše podkontrolou ohledně bezpečnosti! Pane Bože ochraňuj nás před další elektrárnou s jádrem......

0 0
možnosti