Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Karel Schwarzenberg a víra v šarlatány

  4:20

U vzdělaných lidí bych neočekával, že budou účinnost homeopatie vysvětlovat působením okultních „duchovních“ principů, píše Václav Hořejší.

foto: © ČESKÁ POZICE, kh1234567890 via flickr Česká pozice

V pátek 6. září vyšel v magazínu Lidových novin obsáhlý rozhovor s ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a prezidentským kandidátem Karlem Schwarzenbergem. Kníže v něm mimo jiné hovoří o své ženě lékařce: „(...) v Rakousku pořádá semináře alternativní medicíny. Přestože vystudovala klasickou medicínu, přišla na to, že tato alternativní medicína má své vědecké opodstatnění. Takže se teď zabývá homeopatií, energetickými proudy. A já jí věřím. Vyléčil jsem si tak boreliózu – antibiotiky to nešlo, homeopatií ano. Jsem v přírodních vědách laik, ale poslouchám věci moudrých, škoda že se v Praze alternativní medicíně věří tak málo nebo vůbec.“ V reakci na tuto pasáž interview zaslal ČESKÉ POZICI svůj komentář Václav Hořejší.

Pan ministr tedy věří na šarlatánskou pavědeckou metodu. Není mezi politiky sám – nezapomenutelný polistopadový ministr obrany Antonín Baudyš byl vyznavačem astrologie (a posléze i podnikatelem v této oblasti), prezident Havel využíval služeb senzibilů k detekci „geopatogenních zón“ v ložnici a vyznamenával zasloužilé propagátory „alternativních“ nauk (Zdeňka Neubauera, Stanislava Grofa). Dávný komunistický ministr školství František Kahuda byl aktivním badatelem na poli parapsychologie a objevitelem imaginárních částic „mentální energie“ jím nazvaných „mentiony“.

Bizarní metoda

Opravdu netuším, co si pan ministr představuje v medicínském kontextu pod pojmem „energetické proudy“ – snad ho trochu omlouvá, že jak sám říká, je „v přírodních vědách laik“. Zajímavé je, že jeden z předků pana ministra se (neúspěšně) léčil homeopatií přímo u jejího zakladatele Samuela Hahnemanna – byla o tom dokonce napsána rozhlasová hra.

Pan ministr a jeho manželka bohužel nejsou zdaleka osamoceni ve své víře v homeopatii. Musím říci, že mě vždy v lékárně dost rozčiluje pohled na homeopatické prostředky, které lékárníci zákazníkům často přesvědčeně doporučují.

Nemám v úmyslu zde sepisovat nějakou důkladnou filipiku proti homeopatii; udělali to mnohokrát přede mnou velice fundovaně jiní (například zde); něco jsem o tom napsal i já.

Tato bizarní metoda je založena na několika „principech“:

Tři principy homeopatie

  • Podle prvního z nich „podobné se léčí podobným“ (Similia similibus curentur) – tedy že látka vyvolávající u zdravého člověka určité příznaky, dokáže vyléčit nemoc, která se projevuje příznaky podobnými. Otec homeopatie Samuel Hahnemann (1755–1843) totiž po požití chininové kůry zažil pocit horečky podobné malárii, kterou chininová kůra léčí, a „logicky“ to zobecnil.
  • Dalším homeopatickým principem je, že organismus je ovládán jakousi duchovní životní silou, jejíž narušení se projeví jako nemoc – homeopatická léčba proto údajně směřuje k pozitivnímu ovlivnění této životní síly.
  • A vrcholem těchto principů, na které Hahnemann přišel jakýmsi intuitivním vnuknutím, je to, že léčivá látka je tím účinnější, čím více se určitým způsobem opakovaně naředí (odborný homeopatický výraz pro tento ředicí proces je „potenciace“). Energické protřepávání, které je pro dosažení účinku údajně nutné, se nazývá „dynamizace“. Tímto protřepáváním se má z ředěné látky uvolnit její „duchovní esence“. Nejúčinnější mají být preparáty, které jsou opakovanými potenciacemi a dynamizacemi naředěny tak, že už neobsahují ani jedinou molekulu původní látky.

Je třeba říci, že ve srovnání s tehdejšími standardními postupy byla homeopatie za Hahnemannových časů skutečně úspěšná. Příčinou bylo ovšem to, že tehdejší „léčebné“ postupy (např. pouštění žilou a pochybné lektvary) nemocné často poškozovaly, takže neškodná homeopatická čistá voda (ať už s uvolněnou duchovní esencí nebo bez ní) byla mnohem lepší.

Zázračné poznání, které funguje?

Přesto, že homeopatie je už na první pohled založena na absurdních principech, bychom mohli teoreticky připustit, že se Samuelu Hahnemannovi dostalo jakéhosi zázračného intuitivního poznání a že metoda opravdu objektivně funguje. To by se ovšem muselo prokázat objektivními testy, kterým jsou podrobovány všechny „normální“ léky před jejich schválením. Ačkoli homeopaté tvrdí opak, nic takového se v seriózních studiích nikdy nepotvrdilo.

K úřední registraci homeopatik stačí jen prokázat neškodnostZa skutečně definitivní verdikt se dají považovat výsledky velmi rozsáhlé metaanalýzy mnoha klinických studií homeopatických a standardních (alopatických) léků publikované v roce 2005 v nejprestižnějším lékařském časopise Lancet. Ve stejném čísle vyšel i komentář a úvodník nazvaný příznačně Konec homeopatie.

Homeopatie, podobně jako řada jiných postupů „alternativní medicíny“, ovšem v jistém smyslu opravdu „funguje“, a to na principu skutečně mocného, dosud bohužel málo prozkoumaného psychosomatického „placebo efektu“, který se ostatně významně uplatňuje i u skutečných léků. Naše (a nejen naše) legislativa je ve vztahu k homeopatikům pozoruhodně benevolentní – na rozdíl od skutečných léků nemusí kupodivu výrobce prokazovat jejich účinnost rigorózními klinickými testy; k úřední registraci stačí jen prokázat neškodnost (což se u nekonečně zředěných přípravků asi ani nemusí testovat...). Detaily naleznete v textu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Sušení netopýři? Proč ne.

Nikomu pochopitelně nelze zakazovat, aby se léčil, jak uzná za vhodné – třeba lektvarem ze sušených netopýrů (případně navíc potencovaného a dynamizovaného). Příznivci homeopatie se jistě mohou léčit svým bizarním homeopatickým placebem a přinášet jeho výrobcům a prodejcům obrovské zisky. Je ale třeba pamatovat, že prostředky alternativní medicíny přinášejí nebezpečí zanedbání vážné choroby a jejího léčení skutečně účinnými léky vědecké medicíny.

Příznivci homeopatie se jistě mohou léčit homeopatickým placebem a přinášet jeho výrobcům a prodejcům obrovské ziskyU vzdělaných lidí bych nicméně neočekával, že účinnost těchto metod budou vysvětlovat působením nějakých okultních „duchovních“ principů či „energetických drah“ zpochybňujících racionální přírodovědu a univerzální platnost přírodních zákonů.

Stejně hloupý je názor, že ony „alternativní“ metody byly zlovolně potlačovány komunistickou materialistickou ideologií a že jejich polistopadový rozmach je něco pozitivního. Není tomu tak – jedná se o pavědecké šarlatánství zneužívající neinformovanosti a iracionální pověrečnosti. To, že se k něčemu takovému hlásí i ministr vlády této republiky, je věru smutné…

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!