Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Karel Marx není černobílý, ale barevný

Karel Marx byl rozporuplný myslitel – lze u něho objevit sklon k totalitarismu i principiální antitotalitarismus. Marxovu sochu není třeba považovat za zneuctění obětí komunismu, ale za otázku, jež se týká našeho postoje k Marxovi. Nebojujme proti Marxově soše, ale jeho nekritické oslavě, či nekritickému odsudku. Píše Karel Hlaváček.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Č. Berka

28. 5. 2018 10:37
Marx a Masaryk, Marx a Finacial Times

Marx v XIX. století byl nejgeniálnějším myslitelem. Není jednoho národohospodáře, který by se Marxem nezabýval. Sám jsem se od něho mnoho naučil. Jeho působení bylo ohromné. Marxism vynutil reformy. Sociální reformy jsou prací ideí Marxových. Na duchovní směry, politiku vlád, na vše měl marxismus vliv.

—Tomáš Garrigue Masaryk, Velicí mužové

http://casopisargument.cz/2018/05/06/financial-times-proc-je-karel-marx-vyznamnejsi-nez-kdy-driv/

Financial Times: Proč je Karel Marx významnější než kdy dřív

0 0
možnosti

J. Schneider

27. 5. 2018 22:20
Nenechte se otrávit, Karle Hlaváčku.

Jistěže asi znalci marxismu s vámi mohou polemizovat, ale učiní tak způsobem slušným. Ti ostatní se vypořádávají zřejmě se svojí vlastní minulostí, proto ty hrubosti.

Zajímavé je, že na zlomu tisícíletí BBC provedla průzkum, a nejvýznamnější osobou uplynulého tisíciletí byl podle Britů právě Marx.

V knize "Vatikán a rudý prapor" (Babiuchová, Luxmore) je dobře popsán vztah těch nejvzdělanějších vrstev kléru k Marxovi (včetně Wojtyly/Jana Pavla II) - oceňovali Marxovu analýzu, v řešení se lišili.

0 0
možnosti

J. Zima 869

26. 5. 2018 20:45
Autor je bolševik

Z celého článku čiší autorovo levičáctví. Pravda, je natolik soudný, že se nesnaží vydávat Marxe za ekonoma. Kapitál je vzájemně si odporující blábol. Co ale potom z celého Marxe zbyde? Komunistický manifest, který přímo vyzývá k násilí a nesouvislé, vzájemně odporující si plky. Autor také velmi cudně nezmiňuje Marxův rasismus (Slovany považoval za nerovné Němcům) a antisemitismus. Argumentace článku je podobná jako by někdo vyžadoval "komplexní" pohled na Hitlera a Mein Kampf. Vždyť on se také vymezoval proti kapitalismu (jeho slovy plutokracii neboli po komunisticku vrahům z volstrýtu) a představoval si jak vybuduje ideální společnost, pohříchu ovšem jen pro Němce na úkor zejména Židů a Slovanů, v čemž se s Marxem shodoval.

Stavění soch takovýmto kreaturám je pro lidi, co komunistický režim zažili, urážka a další ukázka toho, že současní vládci EU jsou kryptobolševici, co by chtěli všechno a každého ovládat.

0 0
možnosti

27. 5. 2018 8:09
Re: Autor je bolševik

Autor je prvořadě mladý na to, aby vůbec pochopil to, co konstatuje například V. Klaus. Nechápe totiž, co je výsměch lidem, kteří v socialismu žili a jím i trpěli pod komunistickou vládou. Ona je to vlastně vlna neomarxismu, co ovlivňuje mladé lidi a tím je hodně nebezpečná. Ne kritika kapitalistického uspořádání, ale neomarxistické pojetí lidské společnosti a to od filozofie, až po ekonomiku. Neomarxisté se dostávají k moci, aniž by měli nějakou stranickou příslušnost, potvrzenou průkazkou strany. Je to pátá kolona lidské společnosti sloužící zlu pod pláštíkem vize nejvyššího dobra. Realisty mezi nimi nelze nalézt. Tak i autor se přidává do zástupu těch, co chtějí bagatelizovat odpor k stavbám monumentálních památníků(socha Marxe je v nadživotní velkosti) právě těm, kteří symbolizují vrchol komunistické ideologie. Dle mustru autora by se dala postavit socha i Leninovi a Stalinovi. U těch se dá také nalézt možnost nečernobílého vnímání jejich života a "tvorby"!

0 0
možnosti

Goeg

26. 5. 2018 12:43
Rozumne

Konecne rozumny clanek tykajici se Marxova vyroci. Autor na rozdil od naproste vetsiny ceskych ideologu pravdepodobne neco od Marxe cetl. Jenom prosim opravte to mnozstvi gramatickych chyb. Shoda podmetu s prisudkem vam na muj vkus az moc casto nevychazi..

0 0
možnosti

27. 5. 2018 8:21
Re: Rozumne

Na rozdíl od vás já toho Marxe dokázal i číst a porozumět tomu co čtu. Rozhodně se s vámi neshodnu v tom, že článek je rozumný. Naprosto ten článek ukazuje na to, že je už na řadě mladá generace, která hledá na komunismu to dobré, ačkoliv vůbec netuší, co to je. Kolik vám je let a jaké zkušenosti s komunismem máte, já netuším. Mohu vás ale směle přidat k neomarxistickému hnutí současnosti. To totiž chce přebírat vládu nad myšlením lidí a obnovovat ideologické směry komunismu. Vám doporučuji, abyste znovu začal číst toho Marxe a pořádně se snažil ho nastudovat. Možná byste pak vysvětlil všem, kde lze u Marxe nalézt opak kolektivismu, přístup k individualitě. Tou se totiž Marx vůbec nezabýval. On jen popisoval kolektivní "dobro", které chtěl vtáhnout do vyšší úrovně. Jeho následovníci to dokázali realizovat až do hrůznosti. Pod záštitou kolektivního alibismu se následně odehrály ty nejstrašnější vyvražďování a sociální útlak. Individualita byla naprosto diskriminována v zájmu kolektivních

0 0
možnosti

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...