Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kardinál Duka má pravdu. Ale jak ji naplňuje?

Na výroky Dominika kardinála Duky v rozhovoru „Kardinál Duka: Církve nemohou hrát roli politických stran“ zareagoval Karel Hlaváček. A uvádí Nový zákon: „Byl jsem na cestách a neujali jste se mě, byl jsem nahý a neoblékli jste mě, byl jsem nemocný a ve vězení, a nepřišli jste ke mně.“
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

5. 6. 2016 12:38
Kardinál má pravdu, autor ne

Autor vychází z přesvědčení, že jeho názory a profesní zázemí jej vybízí k tomu, aby „nalinkoval“ chování katolické církve v politických otázkách, jak se sluší a očekává. Domnívám se, že špatně porozuměl vyjádření kardinála.

Z obsahu článku je vidět, že má chybnou představu nejenom o evangelizačním úsilí a úloze katolické církve, ale také aplikuje evangelijní poučky, vytržené z biblického kontextu. Viz např. odpovědnost církve za veřejný prostor, za věci veřejné, za úpadek demokracie, za pravicovou politiku...

V katolické církvi žijí občané rozdílných názorů na socioekonomickou problematiku a představují tak velmi široké názorové spektrum. Společné je jim víra v Ježíše Krista a respektování Katechismu katolické církve (KKC). V ostatních názorech se jednotlivci mohou diametrálně odlišovat, podle svého vzdělání, zkušeností, talentu a postavené. Katolíci jsou tak příslušníci nebo sympatizanty různých politických stran a hnutí. Tato názorová pluralita je hlavním důvodem, proč kardinál kons

0 0
možnosti

5. 6. 2016 16:37
Re: Kardinál má pravdu, autor ne (pokrač-)

Pokračuje: Kardinál má pravdu, autor ne

Tato názorová pluralita je hlavním důvodem, proč kardinál konstatuje, že katolická církev nemůže hrát úlohu politické strany.

Závěrem je vhodné poznamenat, že katolická církev nebojuje ani proti komunizmu, socializmu nebo kapitalizmu, ale za to, aby mohla svobodně plnit svou úlohu: poslání hlásat víru a povolávat k životu podle evangelia (viz KKC)!

0 0
možnosti

Z. Meisner

1. 6. 2016 8:20
dělají církvi medvědí službu

Nedavná distanc biskup. konference od slov p.Halíka byla trapná, nového biskupa Holuba nemohu nevidět skrze jeho starší rozhlasový pořad, kde se,tehdy ještě kněz, vytahoval které lanýže jsou mu ty nejlepší a které ne.

Mezi nepatrnou pomocí bližnímu (pokud, tak zdola) a případným sebezničením totální akceptací cizí kultury je velmi široká propast kterou česká kat.církev nepřekonává.

Kristus při milosrdenství nerozlišoval (!) původ potřebného. I proto nakonec přibit na kříž. To se kard.Dukovi stát nemůže. Utrhl by se.

0 0
možnosti

2. 6. 2016 18:41
Re: dělají církvi medvědí službu

Pokud hodnotíte kardinála Duku podle jeho váhy, tak velmi chybujete.

0 0
možnosti