Lidovky.cz

Kapitola 43. Zachrání nás vzdělaní černoši?

  8:00

„Gangsta“, antikultura nevzdělaných a demotivovaných teenagerů z rozvrácených rodin se šíří nebezpečným tempem.

Z povýšení jazyka může vyrůstat touha po všeobecném vědění, schopnost komunikace a zvyšování sebevědomí a sebedůvěry. S tímto poznáním v roce 2005 založil bývalý lektor Readingské univerzity Tony Sewell vzdělávací institut Generating Genius. foto: ArchivČeská pozice

„Starkeyho neokřikujte. Gangsterská kultura je jedem, který se šíří mezi mládeží všech ras,“ zastal se profesora historie Davida Starkeyho další britský černošský intelektuál Tony Sewell. Gangsterskou kulturou („gangsta“) se v britské debatě o příčinách srpnových rabovaček míní antikultura skupin nevzdělaných teenagerů žijících v rozvrácených rodinách na sociální podpoře, bez motivace k sebezlepšování a vytváření něčeho užitečného. Jak hluboce proniká i do bělošské společnosti – i vyšších tříd –, se při rabovačkách ukázalo na několika případech dětí z hodně bohatých rodin a dobrých škol, které se k nim s vervou přidaly.

Schopnost mluvit pologramotnou pseudokaribskou hatmatilkou těchto gangů dal kdysi veřejně na odiv i královský princ Harry. Tím opět u zlolajných jazyků přikrmil podezření, že jeho otcovské geny nepocházejí z rodu královského, nýbrž od majora Hewitta. Tomu se zdá svým newindsorským úsměvem a tvrdými zrzavými vlasy podobný, třebaže Dianina pětiletá aférka s majorem začala – alespoň oficiálně – až dva roky po Harryho narození.

Odmítnutí politicky korektních klišé

Sewell je bývalým lektorem Readingské univerzity, který se už před třemi roky namíchl na věčné opakování politicky korektních klišé vysvětlujících, že pologramotnost a amorálnost černošské mládeže je výsledkem „institučního rasismu“. „Je to nesmysl a černošské mládeži tím nikdo nepomáhá,“ zahřímal v několika článcích reagujících na další takovou „sociologickou studii“ Warwické univerzity v roce 2008.

U černošské mládeže nahradila neexistující mužskou autoritu zběhlých otců příslušnost k pouličním gangům a obdiv k jejich vůdcům jako náhražce otcovství

Prohlásil ji za nezodpovědnou a rozvinul proti ní vlastní, sondáží dobře podložený argument, že černošská mládež ve škole selhává, protože se neučí, nedělá domácí úkoly, je nepozorná a drzá k učitelům. A nežije v domácím prostředí, které by ji k učení povzbuzovalo. Neexistující mužskou autoritu zběhlých otců u ní nahradila příslušnost k pouličním gangům a obdiv k jejich vůdcům jako náhražce otcovství. Její motivací je surový materialismus a chamtivost po majetnictví bez námahy, inspirací rapové texty vyjadřující pohrdání a nenávist k institucím včetně policie – například texty typu Zabíječ policajtů explicitní vulgarity jimi nejčastěji sledovaného televizního kanálu MTV.

Osvobození od psychologie ukřivděnosti

Tato subkultura proniká do bělošské a asijské mládeže v Británii takovým tempem, že „když v autobuse zavřete oči a posloucháte mládež, nepoznáte, kdo je které rasy, protože všichni mluví stejnou černošskou gangsterskou frazeologií“, prohlásil černoch Sewell. A zdůraznil: „Schválně si všimněte, co teenageři rabovali. Nebylo v tom jediné knihkupectví ani veřejná knihovna.“

Kdyby toho tolik namluvil běloch, už by letěl, jak se stalo Franku Ellisovi. A už se málem děje Davidovi Starkeymu, jestli ho jeho černošští kolegové nezachrání. Proto je pro budoucnost bílého muže tak důležité a povzbuzující vidět, jak se do veřejné debaty na straně jeho civilizace zapojují vzdělaní černoši, kteří se dokázali osvobodit od psychologie ukřivděnosti, již v nich pěstují bělošští liberální sebemrskači.

Žáci, kteří to na univerzity nedotáhnou, odcházejí z institutu Generating Genius s maturitou a dobře naučenými technickými specializacemi

„Někdo by z toho mohl mít radost, jaký se z Británie stal krásný a opravdový melting pot,“ zajízlil si Sewell na jejich adresu. „Bojím se však, že tím v praxi omezujeme příležitosti mládeže a odpíráme jí šance využívat nádherného bohatství angličtiny. A tím ji okrádáme o možnost uspět ve společnosti.“

Vytváření géniů

I pro Sewella má tedy rozklad britské společnosti lingvistické kořeny. Z povýšení jazyka může vyrůstat touha po všeobecném vědění, schopnost komunikace a zvyšování sebevědomí a sebedůvěry. S tímto poznáním v roce 2005 založil vzdělávací institut Generating Genius. Ten se snaží ze zpustlého sociálního prostředí vylovit talentované černošské teeenagery a pomocí speciálních letních kurzů je po pěti letech protáhnout až na univerzity.

Místo vágních žvástů sociologických a politologických je učí technickým a vědeckým specializacím. Ti žáci, kteří to na univerzity nedotáhnou, odcházejí z institutu s maturitou a dobře naučenými technickými specializacemi. Žádný ze Sewellových žáků nezůstává bez zaměstnání v některém respektovaném odvětví včetně třebas pilotáže v královském letectvu.

Místo žebrání grantů od státu se Sewellovi podařilo přesvědčit řadu soukromých firem, aby institut sponzorovaly. S jejich pomocí dokázal místo pouličních gangů vytvořit „vědecké gangy, v nichž se děti předhánějí, kdo se stane lepším vědcem“.

Na vytváření géniů kdysi civilizace bílého muže stála a bez něj se hroutí. Tam někde leží klíč k její záchraně, i kdyby to zachraňování měl provádět muž černý.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.