Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kapitola 12. Ztráta ideové pevnosti konzervativních stran

  14:46

V důsledku působení nové levice se konzervativní strany postupně mění v liberální a přestávají být schopné jí čelit.

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron ztělesňují „středovou pravici“, jež se přizpůsobuje levici. foto: © ČTKČeská pozice

Neomarxistická Frankurtská škola si uvědomila, že na politiku sovětského komunismu nemůže mít z amerických univerzit žádný vliv, a proto se jím přestala zabývat a soustředila se na transformaci kapitalismu. K tomu si vypracovala pozoruhodný výklad pojmu tolerance.

Popperova poučka

Frankfurtská škola vyšla z poučky svého současníka, britského filozofa rakouského původu Karla Poppera, který byl vedle Raymonda Arona dalším členem židovského spiknutí na obranu civilizace bílého muže. Poučka zněla přibližně takto: Tolerance nemůže přežít, jestliže toleruje netoleranci. Pro konzervativního demokrata Karla Poppera platí tento princip obecně. „Frankfurťané“ si jej v textech Herberta Marcuseho zkonkrétňují tím, že dosavadní toleranci považují za nesvobodnou a rozhodují se ji osvobodit: „Osvobodit toleranci by znamenalo netoleranci k hnutím pravice a toleranci k hnutím levice.“

Pravicí je v tomto kontextu to, co se snaží zachovat demokratický kapitalismus – čili civilizaci bílého muže. Levicí pak to, co se ji snaží transformovat v socialismus – čili civilizaci muže univerzálního.

Dvě pravicová křídla

Marcuse mudruje, jak toto osvobození provést: „Od žádné vlády nelze očekávat, že bude pěstovat vlastní subverzi. V demokracii však toto právo má lid – většina lidí. Proto by neměly být blokované cesty k vytváření podvratné většiny. A pokud jsou blokované organizovanou represí nebo indoktrinací, jejich otevření by mohlo vyžadovat zdánlivě nedemokratické prostředky. To by znamenalo odepřít toleranci projevu a shromažďování skupinám a hnutím, které prosazují agresivní politiku, zbrojení, šovinismus, diskriminaci na základě rasy a náboženství, nebo vystupují například proti rozšiřování veřejných služeb, sociálního zabezpečení či lékařské péče.“

Teď už stačí jen vyčlenit z centra na okraj společnosti ty, které označíme za agresory, zbrojaře, šovinisty, rasisty nebo antisociály, a pojmenujeme je souhrnně hanlivě „pravice“. A ztotožníme je co nejvíc s rasismem, fašismem, nacismem, kolonialismem, imperialismem a útlakem lidu.

Jakýkoli pokus o návrat k původním idejím konzervatismu se stává extremismem

Pravici tím rozštěpíme na dvě křídla. To první – k našim idejím shovívavější (liberální) –, aby se nezdiskreditovalo, začne se nazývat „středovou pravicí“. To druhé – vůči našim idejím vzpurnější (konzervativní) – se pojmenuje „krajní pravicí“, aby se od prvního křídla distancovalo. Středová pravice se nechá levicí přesvědčit, že se levice posunula do středu, přejmenovala-li se na „novou levici“, popřípadě na „třetí cestu“, aby budila dojem, že je jiná. Není totiž a priori proti každé pravici, a především není proti bohatnutí, zejména vlastnímu. Je pouze proti takové pravici, která s ní na jejím pochodu institucemi nechce spolupracovat. Tím si nová levice získává u středové pravice respekt a začne si ji omotávat okolo prstu.

Vytlačení na okraj

Tímto způsobem se postupně konzervativní strany mění v liberální a ztrácejí ideovou pevnost, s níž by levici mohly čelit. Jakýkoli pokus o návrat k původním idejím konzervatismu se stává extremismem, proti němuž budou bojovat i nominálně konzervativní strany.

Proto se v šedesátých letech minulého století vytváří základ politické korektnosti, která dlouhý pochod institucemi provádí nejprve za bezděké a později vědomé spolupráce všech hlavních politických stran. Do kouta a do nepřetržitých ústupků postupně dotlačí celou evropskou „středovou pravici“. Dnes ji ztělesňují bezbranní, a proto levici poslušní „středoví pravičáci“, jako je Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy a David Cameron. Tradiční konzervatismus a společně s ním víra v civilizaci bílého muže jsou vytlačené na okraj politického spektra a umlčované až do bezmocnosti politikou, médii, kulturou a školstvím.

Nově vytvořená středopravolevá koalice si vytvoří panevropský politický systém. Přitom jeho řízení, rozpočet a politické záměry budou před občanem zahalené natolik, že nebude vědět, kdo mu vládne a zaplavuje ho tisíci zákonů a regulací. Kvůli nim ze dne na den neví, co smí a nesmí, a nač se dávají jeho peníze, které si od něho vládnoucí elita vybírá. A jednoho dne se probudí, aby zjistil, že nejvíc peněz dává na projekty, jejichž cílem je zlikvidovat jeho civilizaci.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!