Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kam povedou ukrajinské lustrace aneb Vábení nového tyrana

Minulý čtvrtek vstoupil na Ukrajině v platnost lustrační zákon. Mnozí ukrajinští komentátoři jej označují za kontroverzní a podle kritiků je protiústavní, protože vychází z principu kolektivní viny. Nejsou ukrajinské „lustrace na český způsob“ jen procesem, jak davu, provinilému mlčením za ,předchozí tyranie‘, předhodit zástupné viníky?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J85a28n 96K14r27u25p87k56a

31. 10. 2014 20:41
Kvalitní rozbor

Obávám se ovšem, že Honza S. tak nějak předbíhá dobu o jednu generaci dopředu, proto uvedený komentář zůstane z valné většiny nepochopen.

0 0
možnosti

27. 10. 2014 8:35
Opět království křivých zrcadel pana Schneidera!

Opět staví věci na hlavu a mate pojmy a skutečnosti! Vše o čem píše, lze shrnout do otázky: "jak davu, provinilému mlčením za ,předchozí tyranie‘, předhodit nějaké zástupné viníky" . Copak ten "dav provinilý mlčením" je viníkem? Copak ten dav nebyl zastrašen trvalým bezohledným krvavým terorem, před kterým si nebyl nikdo jistý? Jednotlivci, rodiny, kněží a celé církve, Vzdělanci i prostí rolníci, či dělníci? Zastrašen, zdeptán, ohlupen vymytím mozků, zbavením paměti, identity sounáležitosti, přeměněn v tvárnou hmotu ustrašených jedinců, snažících se přežít, nevyčnívat a neupozorňovat na sebe! Vždyť ten teror se nezastavil před hromadnými deportacemi do nenávratna, hromadnými veřejnými popravami, dokonce před vyvoláním hromadného hladomoru, kterému padlo za oběť okolo 5. mil Ukrajinců! Viník je dobře znám! Bolševická věrchuška počínaje Uljanovem a konče Brežněvem, ba i Gorbačov jí dlouho sloužil v KGB! A výkon teroru měl svou organizační síť. A tu je třeba rozkrýt, protože dnes ji zneu

0 0
možnosti

V.Hricák

27. 10. 2014 17:59
A nemáme nakročíno k nějaké další tyranii také?

Ani bolševík,při výstupu na vrchol své moci,nešlapal po cestě lemované šibenicemi.Cesta byla lemována sliby svobodného podnikání,volnosti slova i cestování.Nejdříve sliby,pak výhrůžky, zastrašování a likvidace oponentů.Dnes se začíná říkat,co je správné a co špatné.Vnucují nám,kdo je dobrý a kdo zlý.Většina tyranů nezačala popravami,ale sliby lepších zítřků.Neznepokojuje mne současnost,ale možná budoucnost.

0 0
možnosti

Jiri Janecek

27. 10. 2014 7:41
No, ja nevim...

...vsechna ta dve srovnani jsou vratka...

Nemecko prohralo totalni valku a ten rezim, ktery tam panoval v letech 1933-1945 byl kvalitativne jiny nez predtim a i nez si okupacni mocnosti predstavovaly a pote take instalovaly...

V CSSR doslo k vyrazne zmene ustavy, odstranila se vedouci uloha...

Co se stalo na Ukrajine? Jedna klika zlodeju odstranila jinou... Po formalni strance je ta jejich nova demokracie stejne kvalitni jako byla ta minula (no a vecne to je vlastne taky to same). A agenti ruske FSB (tezko zjistitelni, viz nize) jsou nahrazeni agenty v zoldu CIA (byt se tomu politicky korektne rika USAID).

To je absurdni divadlo...

0 0
možnosti

27. 10. 2014 8:40
Re: No, ja nevim...

Myslím, že nemáte pravdu, pane Janečku, ale to v krátké době ukáže čas. Pak si řekneme. Střídání klik, to bylo, když se šavloval Janukovyč, podporovaný promoskevskými oligarchy. s Tymošenkovou. O Porošenkovi nelze říci, že je klika, ani o dalších zvolených. Je za nimi vidět téměř roční cílené úsilí, proto je lidé zvolili a když nesplní, co slíbili, půjdou lidé znovu na Majdan. Ano, agentů je tam spousta, většinou od FSB. Ale to spraví přijatý lustrační zákon, bude-li důsledně proveden!

0 0
možnosti

V.Hricák

26. 10. 2014 16:31
Každá lustrace je nanic

Podmínky lustrací vytváří velmi často ti,co by sami lustracemi neprošli.

0 0
možnosti

27. 10. 2014 8:42
Re: Každá lustrace je nanic

I nedůsledně provedené lustrace, jako u nás,velmi pomohou očistě společnosti. Již jen v tom, jak potrefené husy kejhají, viďte, pane Hricáku!

0 0
možnosti

V82l49a18d58i25m53i64r 41P

26. 10. 2014 13:35
Lustrační zákon a permoníci kremelské propagandy

Normalizační papaláši, estébáci, milicionáři a ostatní (pod lustrační zákon spadající) kolaboranti jsou významnou složkou naší ruské páté kolony. Jejich průnik do vyšších pater státní správy by byl bezpečnostním rizikem jak pro nás, tak i pro naše západní spojence. Lustrační zákon proti tomu představoval jakousi ochranu. Proto se taky stal terčem vytrvalých útoků všech pilných permoníků kremelské propagandy.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

26. 10. 2014 12:16
třeste se mocní tohoto světa

„Z hlediska vyššího principu mravního, vražda na tyranu není zločinem!“

0 0
možnosti

J. Křivan

26. 10. 2014 9:51
lustrace nebo revanš

Bez ohledu na formu, mi uniká jak v silně ideologicky rozdělené Ukrajině vůbec může proběhnout i jen trochu spravedlivá lustrace. Jak mohou aktivní synové, jejichž otcové patřili mezi nejkrutějšim představitelům trestných oddílů, které Němci používali na ty nejodpornější vyhlazovací práce lustrovat syny partyzánů, bojovníků proti německým okupantům. Tohle nemůže dopadnout dobře. Jak si lustraci tihle hoši představuji již ukázali, když jako organizované skupiny nepohodlné násilím cpali do odpadkových kontejnerů. Jak dlouho jim ty kontejnery budou stačit, za jak dlouho přijde protiakce? Jejich podíl na současné genocidě v jihovýchodní Ukrajině již uznávají příslušné mezinárodní organizace.

0 0
možnosti

26. 10. 2014 13:10
Díky pane Skřivánku, perfektní analýza!!!

Analýza je A) proč se bojíte říci to B) ???? Je to nepopulární říkat král je nahý! Z analýzy vyplývá, že Ukrajina není schopná vytvořit jednotný demokratický stát. Historie jasně ukazuje, že tak velkou nejednotnou zemi je možno pouze rozdělit. Jak dopadl Balkán když skončilo Rakousko Uhersko a zemřel "diktátor" Tito. Bohužel tkzv. " demokrati" zapřičiní, že bude ještě mnoho mrtvých na Ukrajině.

0 0
možnosti

J95i50b 87J59i64b

26. 10. 2014 8:38
Ukrajinské lustrace v praxi (;-).

Žádný strach, pane Schneidře,

ukrajinské lustrace jsou již dávno vyřešené, pan Žáček je již zaškolil. Tady je názorná ukázka, jak by měly probíhat v praxi:

http://www.youtube.com/watch?v=csnUdkVkbqw

(;-).

0 0
možnosti

J. Václav 261

26. 10. 2014 1:16
Zajímalo by mě,

kolik diskutujících v posledních dnech alespoň potkalo nějakého ukrajince. Víme o tom všichni hov no, včetně pana Schneidera. Oni si totiž poradí, je to skvělý národ. Kdybychom prožili to co oni, už bychom se dnes zdravili jen Guten Tag.

0 0
možnosti

26. 10. 2014 6:21
Buď pozdraven Jiří!

Opět musím podráždit hada bosou nohou. Vede mě k tomu moje současná životní etapa chovatele ptáků. Zjistil jsem, že jako obvykle nejsem ve svých úvahách první. Víz : https://www.youtube.com/watch?v=ny6dD-4bfd8

Závěr demokracie je systém kterým se člověk snaží vymanit ze spárů přírody. To však je z podstaty nemožné. Evoluční vývoj jde ve spirále a tudíž demokratická období lidské etologie musí střídat období autoritářštější samozřejmě o závit výše. Dnešní české pravicové myšlení my stále více připomíná popírání tendencí vývoje.

0 0
možnosti

25. 10. 2014 19:40
K čemu je dobrá diskuse

pod článkem napsaným fanatickým odhájcem Kremlu a politiky Vladimíra Putina? Česká pozice je projekt bábišnovin a STBáckých struktur, fujtajbl.

0 0
možnosti

25. 10. 2014 21:30
Zdravím jediného pomazaného

pana Franka. Povězte nám nějakou vizi jak toho kremrologa Babiše odstavit od žlabu. Jenom řečnit je k ničemu!

0 0
možnosti