Lidovky.cz

Kalousek padá do jámy, kterou kopal Bátorovi

  5:00

Nikdy nikdo neprokázal, že Ladislav Bátora zastával rasistické postoje, navzdory tomu o něm vedení TOP 09 tuto pomluvu šířilo.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že se stal obětí policejních provokací a estébáckých praktik. Soudí, že ho u veřejnosti lidsky i profesně vážně poškozují, a i když prokáže svou bezúhonnost, medializace oněch údajných pomluv na jeho adresu mu veřejnou rehabilitaci výrazně komplikuje.

V podobném duchu hovořila před poslanci bývalá ministryně obrany i místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09). Ta kromě jiného řekla: „Stíhání v politice totiž znamená hektolitry špíny, které na vás opakovaně vylijí, přičemž očištění je malá kostička mýdla, kterou média jednou otisknou na straně šest, a to ještě v lepším případě.“ Ano, tak tomu je.

Bude to v srpnu rok, co se Miroslav Kalousek a jeho ministerští kolegové z podnikatelského projektu TOP 09 odmítli zúčastnit jednání vlády na protest proti působení tehdejšího předsedy Akce D.O.S.T. Ladislava Bátory na ministerstvu školství. Ať už tím sledovali cokoli, vypomáhali si přitom lživými výroky na adresu zmíněného úředníka.

Nikdy nikdo neprokázal, že Bátora zastával rasistické postoje, navzdory tomu o něm vedení TOP 09 tuto pomluvu aktivně šířilo

Nikdy nikdo neprokázal, že Bátora zastával rasistické postoje, navzdory tomu o něm vedení TOP 09 tuto pomluvu aktivně šířilo. Politici i novináři přisuzovali Bátorovi autorství „konečného řešení cikánské otázky“, příklon k fašismu, jindy zas k neonacismu (nevzdělaní lidé tyto pojmy navíc často zaměňují), přičemž v téže větě zpravidla nevynechali předchozí charakteristiku vylučující nálepku údajného bigotního českého nacionalismu.

Jako člověk, který měl tu čest Ladislava Bátoru osobně poznat a spolupracovat s ním v Akci D.O.S.T., zodpovědně tvrdím, že žádný z uvedených postojů nezastával. Ladislav Bátora se všem těmto osočením bránil, leč neúspěšně. Média si dál mlela svou, překrucovala jeho výroky či je vytrhávala z kontextu. Bátorovými trestními oznámeními se policie odmítla zabývat na základě absurdního tvrzení, že v České republice máme svobodu slova, a proto lze o lidech beztrestně šířit nepravdivá tvrzení.

Mediálně-politická štvanice dosáhla svého. Ladislav Bátora opustil nejen ministerstvo školství a vedení Akce D.O.S.T., ale i veřejný život jako takový. TOP 09 díky pomoci spojenců v médiích, Straně zelených a v levicově zaměřené neziskové sféře mohla slavit.

Nevím, kdo má ve sporu policejních elit s ministrem financí Kalouskem pravdu, často jde o tvrzení proti tvrzení. Jedno však vím jistě. Ať už je Kalouskova vina v souvislosti s vyšetřováním nákupu letadel Casa jakákoli, naplňuje se na něm, a možná i na celé jeho straně neblahá předpověď o těch, kteří druhým jámu nečestně kopají. Stejně jako rčení o Božích mlýnech. Však už bylo na čase.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.