Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

K policejní ochraně členky Rady ČT Hany Lipovské musel být vážný důvod

Hana Lipovská v diskuzním pořadu Rozsřel foto: MAFRA

Příchod Hany Lipovské na jednání Rady ČT s policejní ochrankou zvedl dezinformační mediální kal. Policisté však výhrůžky vyhodnotili jako reálné a závažné, což dění okolo rady staví do jiného světla.
  20:28

Velkou pozornost vzbudil příchod členky Rady České televize Hany Lipovské na její jednání do prostor ČT v doprovodu policejní ochranky. Zvedl se především dezinformační až nenávistný mediální kal, což dodává události specifický kontext, který těžko pominout. Sama Česká televize v referování o této události nedodržela svůj statut informovat přesně a objektivně, když z obrazovek zaznělo, že Lipovská si přivedla na jednání rady policii, která vešla do prostor ČT „bez vědomí vedení ČT“. Už za toto by měl být někdo bez prémií!

Hana Lipovská přišla doprovázená policejní ochrankou, čili nepřivedla si policii, ani policie nepřivedla ji. Policisté byli na recepci řádně odbaveni, žádné další úkony po nich ani nemohly být vyžadovány. Recepce zřejmě uvědomila vedení ČT, které se pak snažilo policistům jejich služební úkon znesnadnit, dalo by se dokonce říct, že se snažilo je vyprovokovat. Policistům patří uznání, zachovali se naprosto profesionálně.

Několikastupňové schvalovací řízení

Další mediální útoky směřovaly na skutečnost, že Lipovské byla poskytnuta policejní ochrana. Budiž, pochybnosti může projevit každý, zejména laik, tím spíše ten, komu teče do bot. Ministr vnitra Jan Hamáček proto požádal Generální inspekci bezpečnostních sborů o prošetření, zda policejní ochrana byla Lipovské poskytnuta v souladu se zákonem. A právě to je důvod, proč píši tento komentář.

Když jsem sloužil jako policista na policejním prezidiu, podílel jsem se na vyřízení několika žádostí o krátkodobou policejní ochranu. Všechny byly vyřízeny negativně, a to na základě několikastupňového schvalovacího řízení vrcholnými služebními funkcionáři nemalých profesionálních zkušeností.

Když jsem sloužil jako policista na policejním prezidiu, podílel jsem se na vyřízení několika žádostí o krátkodobou policejní ochranu. Všechny byly vyřízeny negativně, a to na základě několikastupňového schvalovacího řízení vrcholnými služebními funkcionáři nemalých profesionálních zkušeností. Věděli, že když žádosti neshledají důvodnými, policejní ochranu nepřidělí, a žádající osobě se pak něco stane, může to pro ně mít poměrně závažné důsledky.

Nicméně policie má mnoho dalších úkolů a není možné plýtvat silami. Proto je každé takové rozhodování důkladné a odpovědné. Navzdory tomu, opakuji, nevzpomínám si na jediný případ schválené policejní ochrany, který by prošel mýma rukama. Proto, byla-li Lipovské poskytnuta policejní ochrana, musel pro to být opravdu vážný důvod. Lipovská situaci téměř bagatelizovala, když se vyjádřila, že výhrůžky považovala za součást své práce.

Lze proto předpokládat, že situaci sama „nehrotila“, nicméně zkušení policisté výhrůžky vyhodnotili jako reálné a závažné. To je skutečnost, která dění okolo Rady České televize staví do podstatně jiného světla, včetně ustaraných řečí o ochraně demokracie a nezávislosti veřejnoprávního média. Neboť, jak zní stará zpravodajská poučka, ideologie, to je jen omáčka. Sledujte stopu peněz.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...