Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Jedno z největších tajemství světové fotografie vyřešeno

  17:14
Z fotky legendárního fotografa Davida Seymoura (přezdívaného Chim) asi sedmileté Teresky se stal emblematický snímek druhé světové války. Identita dívky byla téměř 70 let neodhalena. Až letos polští badatelé zaměření na lidská práva – Patryk Grażewicz a Aneta Wawrzyńczaková – vypátrali, kdo byla dívka u tabule a jaký byl její osud.

Tereska Davida Seymoura. foto: Foto Aphelis

Jedno z největších tajemství světové fotografie je vyřešeno. Snímek legendárního fotografa Davida Seymoura (přezdívaného Chim), spoluzakladatele agentury Magnum, jistě viděly miliony lidí. Fotka holčičky Teresky byla poprvé publikovaná v roce 1948 v americkém časopisu Life s následující popiskou: „Ne každé zranění dítěte je vidět na první pohled. Rány, které vznikají po dlouhém utrpení, k zahojení také potřebují řadu let.“

Světová organizace UNICEF, fond OSN pro ochranu a zlepšování životních podmínek dětí, požádala Chima, aby v pěti zemích nafotil příběhy dětí, které přežily válku. A tak vznikaly fotografie zubožených chlapců a dívek, které zůstaly bez rodičů a bez domova. Chim, který se narodil v roce 1911 v polsko-židovské rodině ve Varšavě (zemřel v roce 1956), musel v rámci své mise zpracovat i tragický osud vlastní rodiny.

Otřesný dojem

V září 1948 navštívil rodné Polsko, kde se dozvěděl, že nacisté zavraždili jeho rodiče i většinu příbuzných. Z fotky asi sedmileté Teresky se stal emblematický snímek druhé světové války. V očích rozcuchané dívky vidíme strach a utrápenost, dokonce náznaky šílenství. Podíváme-li se na další fotografie z této série, dojem je ještě otřesnější. Na jiném snímku je totiž dobře vidět úkol, který je napsán na tabuli, u níž Tereska s křídou v ruce stojí: „Můj domov.“ A domov malá dívka vyobrazila chaoticky načmáranými liniemi a neforemnými tvary...

V očích rozcuchané dívky vidíme strach a utrápenost, dokonce náznaky šílenství. Podíváme-li se na další fotografie z této série, dojem je ještě otřesnější.

Identita dívky byla téměř 70 let neodhalena. Až letos dva polští badatelé zaměření na lidská práva Patryk Grażewicz a Aneta Wawrzyńczaková z pověření německé nadace Tereska Kinderstiftung vypátrali, kdo byla ta dívka u tabule a jaký byl její osud. Její tatínek měl ve Varšavě cukrárnu, což pro malou holčičku mohlo být přímo pohádkové místo, jenže v té době v Polsku byla válka a vládl teror.

Když se narodila, Polsko již bylo okupováno Němci a její tatínek byl příslušníkem odboje. Gestapo ho ale zatklo a ve vězení ho mučili. Tereska a její sestra Jadzia se dostali k babičce. V srpnu 1944, v době varšavského povstání ve čtvrti Wola, kde dívky žily, Němci a jejich kolaboranti zavraždili až 50 tisíc lidí. Pravděpodobně v této době byla zabita i jejich babička. Tereska také utrpěla zranění, šrapnel ji trefil do hlavy, což dívce způsobilo vážné následky. Čtyřletá Tereska a její o deset let starší sestra utekly z hlavního města, tři týdny bloudily krajinou o hladu a bez lékařské pomoci.

Utrpení dětí

Po osvobození se nakonec potkaly s rodiči. Tereska ale chodila do zvláštní školy, kde ji David Seymour fotil. Jak rostla, její fyzický i mentální stav se zhoršil, začala kouřit a pít. Uklidňovalo ji pouze kreslení. V roce 1962 skončila v psychiatrické léčebně, kde zůstala až do konce života. Potřebovala prý jen cigarety, kávu a křídu na kreslení. A hlavně chtěla stále jíst.

Od konce druhé světové války nebylo dne bez války a v současné době na Zemi zuří až na 30 různých krvavých konfliktů, při nichž nejvíce trpí děti. Mysleme na ně!

Od doby, kdy při útěku z Varšavy hladověla, měla pocit, že se jídlem nikdy nenasytí. Potraviny kradla i od pacientů. Zemřela 27. ledna 1978. Udusila se jídlem, které někomu vzala, utekla s ním na záchod, aby se mohla rychle najíst...

Příběh Teresky je srdceryvný a skoro 70 let stará fotografie Davida Seymoura je bohužel stále aktuální. Od konce druhé světové války nebylo dne bez války a v současné době na Zemi zuří až na 30 různých krvavých konfliktů, při nichž nejvíce trpí děti. Mysleme na ně!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!