Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Je úspěch Ester Ledecké skutečně úspěchem České republiky?

Možná bychom měli vítězství Ester Ledecké považovat zejména za úspěch mladé ženy, u níž je jedno, zda je, nebo není Češka. Byli bychom však stejně nadšení, kdyby byla třeba Kanaďanka?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

29. 4. 2018 17:35
EL je úspěchem českého národa.

Bylo by to jinak, kdyby místo "České republiky" bylo napsáno "Českého národa". Rozhodně úspěch EL nebyl úspěchem politiků, kteří Sazku, slepici snášející zlatá vejce pro sport a TV, nechali Hušákem vytunelovat a podruhé privatizovat, aby zlatá vejce snášela jinam - do soukromých rukou dle záměru politiků. Zákon č. 202 Sb. "O loteriích a jiných podobných hrách" pozměnili tak, aby výtěžek nešel do veřejněprávní oblasti.I tak ale ten příspěvek státu 4,5 mil. za rok nebyl zanedbatelný. A zahraniční sponzoři se ozvali, teprve až byla mistryní světa na snowboardu a oni na tom vydělali. Na jejím růstu se nepodíleli. Vyrostla tady, bydlí tady, čeština je její mateřština, má české rodiče a rodinu, naučila se v Krkonoších, je tedy "naše" a nikoli třeba Němka nebo Rakušanka. Máme ji rádi, je naše, dělá nám radost a jako národ jsme na ni právem hrdi. EL je úžasná.Navzdory politikům.

0 0
možnosti
ZR

4. 3. 2018 9:35
Můžu mluvit jen za sebe.

Jsem rád, že můj kmen je tak dobrý, že se dokáže vypracovat na světovou úroveň. Něco z toho odlesku totiž padne i na mě, ač jsem se na jejím úspěchu vůbec nepodílel. Je to věc příslušnosti k národu. Obdivuji Američana Lendla, světoběžníka Jágra, Angličana Petra Čecha, Američanku Simmonsovou. Jsou z mého kmene a to je ten zdroj mých sympatií. Obdivoval jsem třeba Rusa Salnikova, když na 1500m v každé stovce plaval pod minutu, což bývala nepřekonatelná hranice a on ji překonal 10x za sebou - ale tím to haslo, nebyl z mého kmene. I ten Franta JáSuTakŠťastný, který sice nebyl etalonem inteligence. je mi sympatičtější, než ta 15letá Američanka, která v téže době přeplavala kanál tam i zpět ve stejném, možná i v lepším čase. Je to prehistorická příslušnost ke kmeni - můžete to potlačovat jak chcete - je to tam. Karel Čapek, to je otázka srdce - mohli být i někteří lepší, ale tohle je můj národ, můj kmen. Ester Ledecká je tam rozhodně patří.

Nemá to nic společného se státní příslušností, ani

0 0
možnosti
SN

27. 2. 2018 12:11
Študent zasloužilým vychovatelem

Student sociální a kulturní ekologie na FHS UK. Svůj odborný zájem orientuje na imaginace budoucností a jejich interakce se životním prostředím. V Centru pro otázky životního prostředí UK se jako editor podílí na chodu recenzovaného periodika Envigogika. Články s ekologickou tematikou publikuje například na platformě Enviwiki.

Kdo nečetl neuvěří. Mladík, který naprosto netuší (orientuje se na imaginaci budoucnosti - zjevně si studia platí z vlastní kapsy, aby českému národu nic nedlužil) Publikuje v "platformách" s impakt faktorem NULA, které snad nemají ani editora. Tak tento mladík ví, jaká mezinárodní brnkačka je vychovat dítě od porodu, přes plenky až k teenager a dovést dívku k mezinárodní úrovni. Dědeček Klapáč zjevně reprezentoval Fidži a táta s mámou převážně žili v USA, takže Študent má zaručeně pravdu. Až dostuduje imaginaci budoucnosti jistě bude požadovat zaměstnání odpovídající dosaženému vzdělání, ale nejlépe zůstane na škole nebo bude čerpat dotace a granty v periodiku

0 0
možnosti
VK

27. 2. 2018 9:49
...

přežitek to rozhodně není, každý bude hrdý na krajany a rodáky, holt to tak je sociálním inženýrům, filosofům a murdlantům navzdory. S příspěvkem státu to nemá nic společného.

0 0
možnosti
ZM

Z. Meisner

27. 2. 2018 6:49
ad zničený Zimní stadion

To je jako s Nobelovými cenami. Z tisícovek nobelistů si budeme doma donekonečna omílat ty naše (všehovšudy) dva a vystačíme si.

Z desítek medailistů si daný národ si vybere toho "svého", jeho disciplina nabude planetárních rozměrů, ostatní zmizí. Třeba Němci či Korejci, by letos měli poskakovat o metr výš než Češi na staromáči.

To, jak sporné je tvrdit, že jde o náš úspěch ukazují třeba právě rychlobruslaři asijští. Až se tento stát nebo Praha zmohou na jeden jediný pořádný stadion kde lze trénovat děti, dorost, vcholově, až Sáblíková a spol nebudou muset jezdit kdoví kam, pak můžeme tvrdit, že jde o naše vítězství.

PS

Nezákonný demoliční výměr na historický Zimák na Štvanici dal na Odbor výstavby MČ Prahy v pátek odpoledne, v sobotu v devět se zakously bagry, do pondělka stadion poničily tak, že již nebylo o čem jednat (zde děkujme ODS, především poslankyni Udženii,ale druzí nejsou lepší).

0 0
možnosti
JB

26. 2. 2018 20:11
Ano, je to i úspěch České republiky

Dnešní Respekt: "(příspěvky od státu) v případě Ester Ledecké po sečtení všech položek z veřejných zdrojů činí 4,8 milionů korun za rok 2017". Celkové náklady na jednu její sezónu prý činí 7 milionů. Ale především je hezké vědět, že při příznivé konstalaci může ve světě uspět i někdo, kdo se na prkně a na lyžích naučil ve Špindlu.

0 0
možnosti
Foto

Panbuch

26. 2. 2018 17:25
je to především její osob ní úspěch,

upřímně jí ho přeji, jsem hrdý že občanka ČR nás ve světě takto pozitivně proslavila, ale rozhodně to není úspěch státu - proč by měl být?! Proč bych měl jako malý dílek státu poskakovat s ostatními na náměstí "kdo neskáče není Čech"a psychologicky se přiživovat na úspěchu někoho jiného, a falešně posilovat umělé sebevědomí? Zvláště, když jsem pro něj osobně nic neudělal? Nechci a nebudu se podřizovat pravidlu, kterým mocní zabavují masy = "chléb a hry" - je to slabé, laciné a pokrytecké. Úspěch Ester Ledecké je úspěch konkrétního člověka zaplacený jeho vůlí, snahou, uměním, odříkáním a touhou uspět - nemám pocit, že je to i můj úspěch, spíš cítím, že bych se měl sám (měl jsem se sám) více snažit o svůj úspěch - ať už ve sportu či čemkoliv jiném. Nejsem přesvědčen, že podpora vrcholového sportu by měla být prioritou státu - určitě ne v době, kdy máme více a více obézní mladou populaci, kdy kluci neumí vylézt na strom, děvčata neudělají kotoul vzad, kdy celková fyzická úroveň mladé pop

0 0
možnosti
JB

26. 2. 2018 17:18
Článek je úplně vedle

Samozřejmě, že Ester vděčí za svůj úspěch českému lidu. Český lid hojně navštěvoval srágoroidní muzikály otce Janka, a houfně si kupoval i Jankova neméně nevydařená cédéčka, čímž rodině poskytl prostředky, z nichž tato pak financovala sportovní růst dcery ještě v dobách, kdy kokakola a další nadnárodní sponzoři byli v nedohlednu :)

0 0
možnosti
AS

A. Stiess

26. 2. 2018 23:11
Re: Článek je úplně vedle

... a máte nějaké vysvětlení, jak se tyto, podle vás srágoroidní muzikály dostal na prkna v New Yorku a v Korei? Nebo jste sem jenom nablil závistivý příspěvek od neschopného a zakomplexovaného čecháčka?

0 0
možnosti