Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Je třeba začít vymáhat dodržování opatření včetně pokutování lidí

Policie kvůli zakázanému pohybu mezi okresy kontroluje řidiče na sjezdu z dálnice D8 ve středních Čechách. foto:  Petr Topič, MAFRA

Dostane-li člověk za jeden den za nenošení roušky tři pokuty v řádu tisícikorun, jistě si to propříště rozmyslí.
  11:51

V úterý 23. února mi můj zcela oprávněně rozčilený kamarád poslal tuto zprávu: „Jsem v parku na Vyšehradě. Jsou tu davy lidí, roušku nenosí skoro nikdo. Na plácku u Jedličkova ústavu hrají umělci divadlo. Státní či městská policie nikde.“ A dodal, že podobně to vypadá každý den i na náplavce u Vltavy. Ve čtvrtek 25. února jsem otevřel MF DNES a přečetl si reportáž, že v centru Prahy je každý den otevřen bar, jako by žádný zákaz nebyl.

Podnik je přitom pár metrů od policejní služebny, navzdory tomu příslušníci byli od loňského prosince v baru na kontrole jen jednou. Taxikář mi vyprávěl, jak běžně vozí prostitutky ke klientům domů, a lidé s ním jezdí na okraj Prahy do restaurací, kam zákazníci chodí zadním vchodem. Večer chodím na procházky a vidím, jak se v parcích konají mejdany mladých lidí, kteří poslouchají hudbu a pijí alkohol. Policie nikde. Takových promořovacích případů jsou stovky.

Maďarsko a Bulharsko

Přitom každé ráno vidíme otřesná čísla o nových nakažených, přeplněných nemocnicích, těžce nemocných lidech na plicních ventilátorech a o rostoucím počtu mrtvých. Je zjevné, že optimismus z konce loňského roku, že vše zachrání očkování, je pryč. Vakcíny je málo a než stačíme naočkovat tolik lidí, aby se šíření nákazy drasticky snížilo, uplyne ještě pár měsíců. Podobná situace je bohužel skoro ve všech členských státech Evropské unie, která zajištění potřebného množství vakcíny, mírně řečeno, nezvládla.

Nastala situace, kdy s očkováním jsou nejdál státy, které s EU nemají nic společného. Buď v ní nejsou (Izrael), nebo do ní chtějí vstoupit (Srbsko) či z ní dokonce vystoupili (Velká Británie – tato ostrovní země, která má 66 milionů obyvatel, již stačila naočkovat skoro 20 milionů svých občanů, zatímco celá unie s 450 miliony občany jen o pár milionů více). Premiér Andrej Babiš údajně jedná se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem o zkušenostech z lockdownu a uzavření země v Izraeli.

V Maďarsku je denní nárůst nakažených okolo dvou až tří tisíc lidí, v Bulharsku ještě méně. Jak je to možné? Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že v těchto zemích nedodržování vládních opatření stát od počátku tvrdě trestá, a zároveň již od loňského jara vede všudypřítomnou mediální kampaň, kde vysvětluje nejen důvod restrikcí či důležitost očkování.

Ale nemusíme jezdit do Izraele, stačí se podívat do Maďarska či do Bulharska. V těchto zemích již od podzimu platí mnohem méně přísná opatření než u nás. V Maďarsku jsou zavřené pouze restaurace, hotely a podniky pro zábavu či volný čas, jinak obchody, kadeřnictví a podobné služby jsou veřejnosti přístupné, děti chodí do školky a do školy. V Bulharsku jsou opatření dokonce ještě mírnější. Navzdory tomu jsou v těchto zemích covidové statistiky nesrovnatelně příznivější než u nás.

V Maďarsku je denní nárůst nakažených okolo dvou až tří tisíc lidí, v Bulharsku ještě méně. Jak je to možné? Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že v těchto zemích nedodržování vládních opatření stát od počátku tvrdě trestá (pokuty v Maďarsku jsou v přepočtu osm tisíc až 80 tisíc korun) a zároveň již od loňského jara vede všudypřítomnou mediální kampaň, kde vysvětluje nejen důvod restrikcí či důležitost očkování.

Navíc jsou občané i denně informováni, kolik lidí a konkrétně za co dostalo pokuty a kolik obchodů bylo kvůli nedodržení vládních opatření uzavřeno. Policie či armáda v maďarských a bulharských městech hlídkuje na ulicích či před obchodními centry, jejich příslušníci dbají na dodržování opatření proti šíření viru.

Únava a rezignace

Obecně v právu platí, že pokud ho lidé mají dodržovat, buď musí odpovídat jejich vnitřní představě o fungování společnosti (například se nesmějí navzájem vraždit), nebo být vymáháno a jeho nedodržování adekvátně trestáno. Zatímco v první vlně loni na jaře lidé opatření vesměs dodržovali spontánně, po roce lockdownů, chaotických vládních opatření a často nelogických výjimek jsou unavení a rezignovaní.

Zatímco v první vlně loni na jaře lidé opatření vesměs dodržovali spontánně, po roce lockdownů, chaotických vládních opatření a často nelogických výjimek jsou unavení a rezignovaní

Roste počet těch, kteří nenosí roušku ani v tramvaji nebo porušují karanténu či dokonce izolaci. Proto je třeba, aby se konečně začalo vymáhat dodržování opatření včetně pokutování lidí, kteří je sabotují. Pokud člověk během jednoho dne dostane za nenošení roušky tři pokuty v řádu tisícikorun, jistě si to propříště rozmyslí. Namísto toho se u nás vše řeší domluvou, lidé se policistům většinou vysmějí.

Proto namísto zpřísnění opatření by bylo lepší přemýšlet o vymáhání těch současných. Problémem je, že volby jsou za deset měsíců, a kdo věří, že ministr vnitra Jan Hamáček či ministr obrany Lubomír Metnar zavelí, aby příslušníci policie a armády začali tvrdě hlídat dodržování vládních opatření, ať zvedne ruku!

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!