Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Je třeba se bát spíše abstraktního strachu než terorismu

Měli bychom se zajímat o „přízemní“ problémy – zda svět obohacujeme, nebo pouze nakupujeme abstraktní strach, abychom jej šířili.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ČP

30. 4. 2017 19:45
slůníčkářský článek

náměsíčního tmáře jako vyšitý..

0 0
možnosti
JS

J. Schneider

30. 4. 2017 12:52
Manipulace se strachem

je to největší bezpečnostní riziko, v tom má autor naprostou pravdu.

Stačí se podívat na <http://www.gunviolencearchive.org/>;. Za třetinu roku bylo v USA 111 případů "masové střelby" (zasaženy či usmrceny nejméně 4 osoby), přičemž vliv islámu je zanedbatelný, podobný jiným fundamentálním interpretacím jiných náboženství. Redukováno 30x vyšším počtem obyvatel, u nás by to znamenalo téměř jeden případ každý měsíc.

Manipulátoři se strachem chtějí využít terorismu k přijetí k ozbrojování obyvatelstva vstřícnější legislativu (nejsem pro její €-zostřování, současný stav je optimální), a tím se vydat tímto "americkým" směrem.

Autor je podle mého mínění proti planým poplachům, jimiž se vyčerpává obranná kapacita společnosti, náchylné pak podlehnout poměrně banálnímu ataku. Je to podobno fungování imunitního systému.

0 0
možnosti
JK

J87i20ř68í 43K20o28p93i47s

30. 4. 2017 14:15
Re: Manipulace se strachem

Islám je primárně koncipován tak, aby maximálně obstál a prosadil se vůči křesťanství, které v době vzniku islámu dominovalo a jehož nositelé si též příliš nebrali servítky, ale je koncipován i tak, aby obstál i vůči ostatním náboženstvím a to jakýmikoliv prostředky, včetně těch nejzazších, které mají oporu v koránu a súrách. Exaktní důkaz je v čase a vývoji náboženství ve světové společnosti, tudíž, mezitím co se např. v křesťanské společnosti náboženství vyvíjelo a reformovalo tak, aby se přizpůsobovalo do jisté míry společenským požadavkům tj. vzdělání, vědeckým poznatkům, atd., islám se za celá staletí v podstatě nezměnil a veškerý svůj rozvoj zacílil směrem k maximalizaci jeho šíření ve světě. To je ostatně názorně vidět i v současnosti, kdy má islám silné tendence společnost v kontrapunktu s jejím vývojem, spíše vracet k svému fundamentu a tím ji brzdit v rozvoji, nikoliv však v expanzi viz aktuálně Turecko a desetiletí jeho vývoje sekularismu. A to nemluvím o problémech s isláme

0 0
možnosti
JK

J43i79ř52í 22K16o20p60i10s

30. 4. 2017 12:44
Nazývejme současné jevy pravými jmény

Jedná se o další důkaz naprosté zbytnosti nesmyslně vynaložených finančních prostředků a energie společnosti na vytváření pseudovzdělanců. Bohužel, ale společnost se nachází v současném marastu právě i díky podobně nesmyslnému vynakládání obrovských finančních prostředků na vytváření svého fundamentu z armády obdobně "vzdělaných" jedinců, kteří mají ve finále a zřejmě v důsledku mizivého jiného společenského uplatnění, tendenci podléhat autopřesvědčení o svém předurčení, poučovat ostatní o své podobě pravdy a to v tom lepším případě. V horším případě, se věnují společenské destrukci, neboť v jejich očích nesplňuje kritéria odpovídající jejich představám viz. http://www.lidovky.cz/taxisluzba-pro-migranty-podle-italskeho-ministra-zachranari-pomahaji-paserakum-gpv-/zpravy-svet.aspx?c=A170430_110335_ln_zahranici_ELE

0 0
možnosti
OZ

30. 4. 2017 1:42
Abstraktní strach je blbost,

normální člověk se bojí něčeho, co vidí nebo zažil, a kdo se bojí něčeho "abstraktního", tj. bez důvodu, nechť se s důvěrou svěří laskavým pánům v bílých pláštích. Argumentovat větší úmrtností při dopravních nehodách než při terorist. činech je demagogie. S autem nevyjíždím vraždit, nýbrž navštívit Pepu nebo Máňu. Zato když terorista vyrazí, jde vraždit najisto prostě proto, že ho to baví a nic jiného neumí. Proto úmrtí při dopravě jsou PROCENTNĚ MENŠÍ než při úmyslných útocích, kde ovšem úmysl zahrnuje procento rovnající se stu!! Z toho vyplývá, že tato argumentace je úplně zcestná a snaží se otupit jak ostražitost, tak civilizovaný návyk na normální život (viz kydy londýnského starosti nebo různých těch funkcionářů "na to si tedˇ musíme zvykat". Ne, nemusíme a nebudeme. Proč? Protože NEJSME JAKO ONI, abych využila pithartovského kdysi v jiné souvislosti právem vysmívaného, ale dnes připomínky hodného výroku!!!

0 0
možnosti
RV

29. 4. 2017 19:09
Je treba báť sa muslimov.

Podľa mňa je terorizmus zástupná hrozba, v zásade nepodstatná. Ozajstná hrozba je, že muslimovia sa dostanú demokratickým spôsobom k moci. Už teraz sa to deje v menších komunitách, tie sa stále budú zväčšovať. Je to iba otázka času (aj keď rádovo potrvá desiatky rokov). Najprv ovládnu niektoré štáty, potom celú Európu.

0 0
možnosti
JN

J. Nový

29. 4. 2017 18:25
Kecy, kecy

Zas jeden sluníčkový článek, že? Bagatelizovat nebezpečí teroristického útoku islamistů má přinést co?

Větší lásku k Islámu?

Milý autore. Mnoho lidí má pojištěné nemovitosti proti požáru, Nevím, kolik procent nemovitostí v republice oheň navštívil, ale rozhodně to nebude zas tak velké číslo. Přesto mají lidé z požárů strach. A nejen lidé. I stát zákony rozhodl, aby bylo spoustu nemovitostí vybaveno hydranty a požárními hasicími přístroji, podléhajícímu ročním revizím. A pokud převezmu vaše porovnání, tak jaké nebezpečí hrozí člověku, že uhoří v domě nebo bytu s nebezpečím na silnicích? Na těch silnicích je rozhodně větší. Ale to přeci neznamená, že kvůli tomu budeme jiná nebezpečí podceňovat. Nebo bychom měli "bojobat" proti strachu lidí z požárů? To asi těžko, že?

Takže na konec jen krátce. Když muslimové a islám do Česka nepřijdou, tak se kvůli tomu bezpečnostní riziko nezvýší. Když přijdou, tak se bezpečnostní rizika rozhodně zvýší. Tím jsem si jist.

A vy chcete lidi přesvědčovat,

0 0
možnosti