Lidovky.cz

Je pro legendu trestního práva nový kodex nadlidským úkolem?

  13:37
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se domluvil s 83letou profesorkou Dagmar Císařovou, že by mohla vést komisi pro nový trestní řád. Její práce z doby před listopadem 1989 vypovídají o mnohém. Jen ne o tom, že by měla přepisovat trestní řád pocházející příznačně z roku 1961. A když neuspěje?

Spravedlnost. foto: Shutterstock

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se poslední dobou snaží získávat politické body, kde to jen jde. Když tak bývalý středočeský hejtman David Rath roztočil své kolečko s advokáty a začalo se řešit, jestli náhodou není chyba v nějakém zákonu, ministr se rozpomněl, že má ještě po své předchůdkyni Heleně Válkové jakousi bezprizorní komisi pro nový trestní řád.

A že si také domluvil s profesorkou Dagmar Císařovou, že by ji mohla vést. S patřičným étosem tak oznámil, že pro své záměry získal legendu trestního práva. Legendu určitě, ale otázkou je, v jakém slova smyslu.

Obtížná spolupráce

Dagmar Císařové letos bude 83 let. Právnickou fakultu dokončila v padesátých letech a docentkou se stala v tuhých normalizačních „sedmdesátkách“. Dokonce i profesuru stihla za socialismu, konkrétně v roce 1986. Její práce z tehdejší doby vypovídají o mnohém. Jen ne o tom, že by právě ona měla přepisovat trestní řád pocházející tak nějak příznačně z roku 1961.

Někteří členové komise pro nový trestní řád poměrně otevřeně naznačují, že spolupráce s profesorkou Císařovou bude velmi obtížná

Někteří členové komise pro nový trestní řád už navíc poměrně otevřeně naznačují, že spolupráce s mezi studenty obávanou vědkyní – k jejímž poznávacím znamením patří i to, že vyhazuje od zkoušek jak na běžícím pásu a běžně nosívá svítivě zlaté tenisky – bude velmi obtížná.

Říkají, že nepovede k potřebným výsledkům. Tedy k rychlé a bezproblémové přípravě nového kodexu, který by zmodernizoval trestní řízení, zjednodušil pravidla dokazování a jasně zvýraznil roli soudce jako arbitra celého procesu.

Konec nadějí pro Gřivňu

Verdiktem ve středu 20. května skončila i jakákoliv naděje pro advokáta a zároveň docenta Tomáše Gřivnu. Židli, kterou uvolnil po svém jmenování předsedou Nejvyššího soudu Pavel Šámal, jeho nejlogičtější nástupce už neobsadí.

Verdiktem ve středu 20. května skončila i jakákoliv naděje pro advokáta a zároveň docenta Tomáše Gřivnu

Právě on měl přitom k Šámalovi, který v minulosti připravoval i aktuální trestní zákoník či zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, snad nejblíž. Společně s novým šéfem vrcholu české justice mohl zajistit, že bude české trestní právo provázané, což je možná to vůbec nejdůležitější.

Profesorku Císařovou – a sluší se možná dodat, že autora těchto řádků nikdy z ničeho nezkoušela – tak čeká téměř nadlidský úkol. Pokud však neuspěje, neuspěje s ní ani Robert Pelikán.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.