Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Je na tom ekonomie špatně, nebo je chyba jinde?

Problémem ekonomie není ona sama, ale že ji populisté a ideologové všeho druhu ignorují.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN
z fyziky máte za PĚT

Padající těleso "nenabírá" zrychlení, pane Kysilko, nýbrž rychlost (pokud pojmem "nabírat" rozumíte zvyšovat). Tíhové zrychlení je v daném místě konstatntní a vyjadřuje účinky tíhové síly, kterou Země působí na tělesa ve svém tíhovém poli. Jestli takto libovolně šermujete i s ekonomickými "termity", tak chápu, proč naše banky po převratu dopadly tak, jak dopadly.

0 0
možnosti
VP

V65í81t 12P31á96t31e89k

15. 3. 2019 9:18
Srovnání s fyzikou je mírně řečeno značně odvážné

V prvé řadě se ve fyzice platnost teorie zásadně ověřuje kdykoli opakovatelným experimentem. (Už tady by úvahy o srovnatelnosti měly končit.)

Navíc je, například, přinejmenším sporné, zda ty ideální podmínky, za kterých některé ekonomické "zákonitosti" mají platit, jsou alespoň reálné, ne-li dokonce uskutečnitelné (tržní subjekty, zejména fyzické osoby, nebo alespoň většina, dostatečně informované, racionálně uvažující... apod.).

0 0
možnosti

14. 3. 2019 19:16
Chyba je jinde

Nejsem vystudovaný ekonom, nicméně podle mne, základní vinu na celém dění nese základní ekonomický problém. Celosvětová ekonomika je postavena na neustálém růstu HDP, což je nesmysl, který si ekonomové nehodlají přiznat. Jde totiž o to, že n i c , ani HDP nemůže neustále růst. Každé dění a každá věc má své hranice. Ekonomové, místo toho, aby hledali tu limitu, podléhají představám o neustálém růstu, což je zásadní chyba. Jde o to, že čím déle budeme této teorii podléhat, tím horší bude nakonec procitnutí.

0 0
možnosti