Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Je Jiří Drahoš opravdu tak slušný, jak se snaží předvádět?

  18:24
Jiří Drahoš nemá smysl pro humor, nepočítáme-li polohumorné bonmoty, kterými se snaží vyrovnat svému prezidentskému rivalovi Miloši Zemanovi. Někteří vědci by rádi lidi představili jako racionální bytosti, které postrádají emoční zápal. Jsou však kotlíky emocí, což pan profesor dokazuje sám na sobě.

Jiří Drahoš. foto:  Dan Materna, MAFRA

Slušňák Drahoš vyzývá prezidenta, aby slezl z hradu, nezní příliš slušně. Jakou má slabou stránku úspěšný vědec Jiří Drahoš? Je opravdu tak slušný, jak se snaží předvádět? Jako člověk s psychologickým tréninkem mohu v jeho komunikaci zachytit mnoho pasivně agresivních výrazů, dokonce i humpoláckých, které si s Milošem Zemanem nezadají. Na Drahošovi je však zajímavé něco jiného – absence smyslu pro humor, nepočítáme-li polohumorné bonmoty, kterými se snaží vyrovnat svému rivalovi.

Člověk, který prohlásí, že jeho oblíbenými seriály jsou Červený trpaslík a Teorie velkého třesku, je trochu podezřelý. Říká se totiž, že jsou jen dva druhy lidí – jedni mají rádi trpaslíka a druzí velký třesk. Ten se týká zesměšňování chytrých lidí hlupáky a trpaslík něčeho příjemnějšího – zesměšňování hlupáků.

Jednání s ruským medvědem

Současný prezident Zeman podporoval některé ruské aktivity, ale zároveň i Donalda Trumpa, čímž se nenominuje jako terč pro vystavení malých holých ňader extrémní protiputinovské feministky. Někde v rohu bych tušil příchod americké moderátorky Oprah Winfreyové. Mnohem zajímavější by bylo vidět pana profesora při jednání s vrcholnými představiteli ruského medvěda. Zeman s nimi jednat umí, něco také vydrží. Něco umí vypít. A to u Rusů musíte.

Zajímavé by bylo vidět pana profesora při jednání s vrcholnými představiteli ruského medvěda. Zeman s nimi jednat umí, něco také vydrží. Něco umí vypít. A to u Rusů musíte. Zvládl by to Drahoš se svým plochým humorem a přístupem technokratického vědce?

Zvládl by to Drahoš se svým plochým humorem a přístupem technokratického vědce? Jeho vědeckou práci nelze kritizovat, ale svět se neřídí podle byrokratů, ale ovládají jej, jak jsem mnohokrát uvedl z pozice biologického antropologa, primární pudy a instinkty. Ví to Drahoš? Ví, že rozdmýchávat konflikt je někdy nejlepší cesta? Jeden slavný sociolog uvedl, že jsou lidé na velkém omylu, pokud si myslí, že poznáváním cizích kultur spějí k větší toleranci. Uvedl jako příklad statistiky vražd.

Nejvíce násilí je mezi lidmi, kteří se dobře znají. Je třeba vědět více než excelové tabulky pro vědecké granty. Svět se neřídí podle Akademie věd, má vlastní zákony, které by vědec měl znát – zákony divočiny. Někteří vědci by rádi lidi představili jako racionální bytosti bez emočního zápalu, prostě jako homo sapiens. Biolog ví, že takoví lidé nejsou. Lidé nejsou bytosti rozumu, ale kotlíky emocí, což pan profesor dokazuje sám na sobě na každém kroku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!