Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Je i duše Evropy na svém zenitu?

  18:14
Hnutí zentistů mělo v boji za očistu světa za cíl hledání zářícího slunce na zenitu, tedy vrcholu, životní pravdy každého jednotlivce. Kde se nachází současná Evropa? Jsou Evropané šťastní?

Měla by se Evropa či eurozóna snažit sociální systém sjednotit a alespoň trochu unifikovat a homogenizovat? foto: Richard Cortés, Česká pozice

Nedávno jsem načrtl paralelu mezi futuristickým vojskem, které v roce 1927 italské vládě ve svém manifestu navrhoval básník a dramatik Filippo Tommaso Marinetti, a společnou armádou členských států Evropské unie, o níž sní současný francouzský prezident Emmanuel Macron. A také jsem slíbil, že napíšu o zenitismu, málo známém literárním hnutí ze začátku 20. století.

U kolébky zenitismu zhruba na konci první světové války stáli básníci, spisovatelé a aktivisté zejména z Balkánu (Srb Boško Tokin či Chorvaté Ljubomir Micić a Dragan Bublić), ale například i německy píšící Yvan Goll (německo-francouzský básník židovského původu) a Alfred Margul-Sperber, který se narodil na Ukrajině a zemřel v Bukurešti.

Vzor pro budoucí generace

Tehdejší život popisovali jako zoufalý a temný chaos, kde jsou hlavy lidí plné lží, přetvářky, krásných idejí, ale i principů, které hlásají falešní proroci. Lež a sebeklam považovali za vynález slabých. Jedna ukázka za všechny: „Každé ráno v pět hodin na celém kontinentu zvednou svoje šedé hlavy stejné noviny a hlásají svoje černé lži: Mírová konference – Vražda v obchodě na sýry – Smrtící krok ze zamilovaného srdce – Kupujte břitvu značky Gillette! – Bergson navštívil USA – Volte Nerona! – Hurá!“

Mohou být vůdčí evropské osobnosti, ať jde o giganty v Bruselu, v sídle Evropské komise, nebo o čelné představitele jednotlivých států vzorem pro budoucí generace?

Zenitisté chtěli z tváře Evropy, která se zmítala v Niagaře krve, strhnout karnevalovou masku. A z jejího těla fíkový list cynismu. Toto pozoruhodné hnutí mělo v boji za očistu světa za cíl hledání zářícího slunce na zenitu, tedy vrcholu, životní pravdy každého jednotlivce. Z nejcennějších děl vůdčích osobností lze vyčíst zejména obrovskou touhu změnit Evropu, která byla po „velké válce“ fyzicky i duševně téměř zničena.

Uplynulo sto let a můžeme si položit otázku, kde se nachází současná Evropa. Z hlediska materiálního blahobytu bezesporu na svém zenitu. Ale platí to i pro její duši? Jsou Evropané šťastní? Pokud ano, proč muži a ženy neplodí více dětí? A co její vůdčí osobnosti, ať jde o giganty v Bruselu, v sídle Evropské komise, nebo o čelné představitele jednotlivých států? Mohou být vzorem pro budoucí generace?

Zatím bez úspěchu

Česká republika, ale i Polsko, Slovensko či Maďarsko se stávají zeměmi, kde nenávist mezi skupinami lidí sílí takřka každý den. Dokonce mezi sebou kvůli politice přestávají hovořit i členové rodin. A místo usmíření se hledá viník. Někteří duchovní, umělci či politici se snaží najít cestu z této slepé dálnice. Zatím bez úspěchu.

A jak je na tom střední Evropa? Z hlediska růstu hrubého domácího produktu, platů či historicky nejnižší nezaměstnanosti se jí nevedlo nikdy lépe. Česká republika stojí v čele hospodářského vývoje a blahobytu. Navzdory tomu je společnost nevídaně rozdělená, rozhádaná. Česká republika, ale i Polsko, Slovensko či Maďarsko se stávají zeměmi, kde nenávist mezi skupinami lidí sílí takřka každý den.

Dokonce jsem slyšel, že mezi sebou kvůli politice přestávají hovořit i členové rodin. A místo usmíření se hledá viník. Někteří duchovní, umělci či politici se snaží najít cestu z této slepé dálnice. Zatím bez úspěchuStaré přísloví říká, chceš-li změnu nějakého celku, musíš začít u sebe. A přečtěme si k tomu pár básniček od zenitistů!

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč