Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jde jen o čest Františka Kriegla?

Dlouholetý obyvatel Prahy 2 byl jako člen předsednictva KSČ 21. srpna 1968 zatčen, a jediný nepodepsal závěrečný moskevský protokol o pobytu okupačních vojsk. Radní této pražské části však odmítli návrh, aby bylo Krieglovi uděleno čestné občanství in memoriam. Jejich rozhodnutí ještě mohlo zvrátit zastupitelstvo, ale neučinilo to. O co v této kauze jde? Píše Jan Schneider.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Krupka

3. 9. 2014 14:43
Kriegl-přerod charakteru

Jako katolík mám pro první fázi Krieglovi životní etapy porozumění a hlavně slova odpuštění jako k bližnímu, kterého je třeba mít rád. Rozhodně se za svoje prohřešky dalece vykoupil. Člověk je totiž bytostně in via. Cíl, který člověk hledá, je něco, čím, po jeho dosažení, může vykoupit vše, co bylo až dosud v jeho životě špatné. Tato představa vykoupení se lidským cílem není aristotelská, ani židovská, ale je novozákonní kulturou, takže až mi bude vykládat nějaký modrý svazák, že je třeba se držet křesťanských hodnot, tak mu připomenu zrovna tuhle kauzu. Amen.

0 0
možnosti

R. Jackl

28. 8. 2014 7:43
odkud vitr ??

Vladimír Hučín

V polovině 90. let jsem se jako důstojník BIS opakovaně zúčastnil v Zastávce u Brna speciálního školení, zaměřeného na praktiky terorismu, použití výbušnin a jejich identifikaci. Při tom jsem se tam setkal s jistým pracovníkem BIS Janem Schnejderem, který byl nápadný nejen svou buřinkou, ale především arogantním až nadřazeným chováním a naprostým nezájmem o probíranou látku. Jeho zájem se soustředil pouze na to, kde co zdarma sníst a vypít. Při provádění praktické výuky s výbušninami nebyl Jan Schnejder schopen zodpovědět ani ty nejjednoduší otázky, čímž vzbuzoval nevoli u instruktorů a přednášejících. Já jsem v té době neměl ještě vyřešená svá rehabilitační-soudní řízení, ale vystupování tohoto podezřelého pracovníka BIS mne v jednu chvíli rozčílilo a to z toho důvodu, že se netajil s tím, že problematika levicového extrémismu by měla být v BIS zrušena.

0 0
možnosti

R. Jackl

28. 8. 2014 7:47
Re: odkud vitr ??

Jelikož se to týkalo oblasti mého zaměření v BIS, tak jsem se na Jana Schneidera v tu chvíli zaměřil a zeptal jsem se instruktorů, zda-li jim nevadí chování tohoto pracovníka BIS. Od přátelsky nakloněného instruktora z problematiky zbraní a výbušnin a nejen o něho mi bylo řečeno, že by Jana Schnejdera nejraději okamžitě ze školícího střediska vyrazili, ale že on má za sebou velkou tlačenku od někdejších komunistů a muzikantů z Charty 77 a já ať si na tyto lidi dávám pozor. To jsem ještě netušil, že se tento důstojník BIS Jan Schnejder stane jakýmsi analytikem na bezpečnostní problematiku a já že budu zatčen, vazebně vězněn v nejpřísnějším režimu a léta neveřejně souzen.

0 0
možnosti

27. 8. 2014 23:11
nepodpis šlechtí, ale

Nepodpis Kriegla šlechtí. Na rozdíl od ostatních komunistických zrádců v čele s Dubčekem.

Ale  kdyby Kriegel nevlezl do té Ksč, a  s ním miliony  dalších našinců, tak se vůbec žádné Pražské jaro a jeho  zmar nekonaly.

Žádnou zvláštní úctu si tedy soudruh nezaslouží.

0 0
možnosti

V.Hricák

29. 8. 2014 10:18
Re: Ptejte se jinak.

Co ty miliony vedlo k tomu,aby se k nim dali,nebo je alespoň volili v roce 1947?To byly poslední svobodné volby do roku 1989 a voliči měli možnost se opravdu svobodně rozhodnout.Nepřesvědčilo je k tomu náhodou chování "demokratických" politiků,ne nepodobné těm současným?Už chápete,proč se mi nelíbí současný bordel?Protože to reálně vytváří prostor pro opakování nějaké podobné diktatury.

0 0
možnosti

J. Plzák

27. 8. 2014 9:59
Komunisté zametli s Krieglem

už v padesátých letech. Přesto se jim znovu vnucoval. Jeho podpis, nepodpis nic nemohl změnit. Jen se zviditelňoval. Rozdávat čestná občanství příslušníkům zločinecké komunistické organizace se nesluší. Paní starostka má pravdu.

0 0
možnosti

J. Schneider

27. 8. 2014 11:39
Re: Komunisté zametli s Krieglem

Kéž byste se dokázal "zviditelnit" něčím podobným vy, a ne takovýmito trapnými řečmi.

0 0
možnosti

27. 8. 2014 6:30
Podívejte se na včerejší Události a komentáře

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/214411000370826

od 7. minuty a takovýhle proamerický šašek nám dělal MZ. Jediné co udělal excelentně neohlídal 300 melounů.

0 0
možnosti

P. Vodica

26. 8. 2014 22:54
Vážený pane Schneidere

děkuji za pěkný článek.

Život není černobílý, každý si vybírá co se mu hodí a líbí.Já moc nemusím p. Edvarda Beneše, ale to není důvod zpochybňovat jeho zásluhy na vzniku republiky. Bohužel, jeho následná činnost je už slabá až škodlivá. Přesto má svůj oslavný zákon.

Ale k Vaší otázce. Nemyslím, že jde o čest pana Kriegla. Jde jen o politické, předvolební hrátky, ukázku toho jak je kdo "zásadový". A volby jsou nás pořád - takže to vždy bude jen o politice.

Důležité je o něm vědět i o životních "kotrmelcích", A pochopitelně i o jiných.

0 0
možnosti

28. 8. 2014 6:28
Pane Vodico souhlasím s Vámi,

je to vše o politice o volbách o zviditelňování. Pro vítězství ve volbách je dobré vše!!!! Politika nikdy nebyla není a nebude čestná. Protože lidé kteří se cpou do politiky nikdy nebyli, nejsou a nebudou čestní!!!!!! To je dané jejich psychikou!!!!

0 0
možnosti

O. Prochazka

26. 8. 2014 21:08
Byl to odporný

Bolševik, který u nás pomáhal zavádět odporný a zločinný režim. Když si ho pomatení levičaci chtějí ocenit, tak ať mu dají cenu nějakého levicového poplety, nebo třeba cenu nějakého komunistického vraha. Kriegel v roce 68 jen prohrál na straně jedné, byť lepší frakce, ale bez podobných komunistických šmejdů by žádný podobný problém nikdy ani nevznikl.

0 0
možnosti

J. Schneider

27. 8. 2014 11:42
Re: Byl to odporný

No, ukázal jste nám pěkně typický profil člověka, který hlasuje proti Krieglovi. Díky za ilustraci.

0 0
možnosti

Jiri Janecek

26. 8. 2014 8:14
No, ja nevim...

... kdybychom prosli seznam udelenych cestnych obcanstvi na Praze 2 od zrizeni tohoto institutu, asi by to bylo na dlouhou diskuzi... Mozna by rade soucasnych cestnych obcanu Prahy 2 (co do vlastnosti) vypadali hruzou vsechny vlasy...

Dik tomu, ze rada udeleni nedoporucila (a zastuptelstvo neschvalilo), tak se aspon mohla rozvirit dalsi z planych debat o cernobilem vnimani minulosti, pan Schneider napsal dalsi dobry clanek a nabijecka pana policejniho exprezidenta opet ukazala, ze je tupa krava...

Panu Krieglovi je to predpokladam jedno...

0 0
možnosti

R. Jackl

26. 8. 2014 7:49
komunisti

Muj otec byl komunista. Muj deda byl kulak. Mam tedy srovnani. V 69 byl otec vyhozen za  nesouhlas se sovetskou okupaci a normalizaci. Mistni komunisti nas buzerovali, ja nemohl ny vysokou skolu, ale v podstate si nepamatuji zadny teror. Proste je to o lidech jak jsou aktivni. Mozna to bylo take v tom, ze deda presne vedel, ktery komunista kolaboroval s nacisti. tak nas asi nedrazdili.....F. Kriegl byl jedni ze strujcu komunistickeho teroru v 50 letech a stavel cely system spolu se Šiklovou , Rychetsky a dalsi... vcetne lidskych zrud jako je Füle a nebo Barroso. Da se rict jen jedno, oslavovat napravene komunisty nemozno!

0 0
možnosti

V.Hricák

26. 8. 2014 12:57
Re: Kriegla jsem osobně neznal,

tak že ho nebudu hodnotit.Jestli ale mám alespoň dílčí pochybnosti,tak o komisi,která rozhoduje,kdo čestným občanem bude a kdo ne.Do diskuse jsem se zapojil jen proto,že mne dost silně dráždí oslavné ódy na český porevoluční bordel.Až bude platit normální matematika a ten,kdo poctivě pracuje dostane poctivě zaplaceno,bude platit,že do vedoucích funkcí budou vybíráni lidé schopní a ne všehoschopní a budou platit jenom pravidla zdravé ekonomické soutěže,budeme se mít dobře,ať bude vládnout Petr,nebo Pavel.

0 0
možnosti

25. 8. 2014 10:38
Právě dnes je památka...

Památka bl. METODĚJE DOMINIKA TRČKY, kněze a mučedníka. Víceprovinciála slovenských redemptoristů, umučeného komunisty v r. 1959 během věznění (od r. 1952) v Leopoldově. Svůj život nabídnul Bohu v oběť za konec komunistického teroru. V té době s. Kriegel "budoval kubánské zdravotnictví"... Také jsem nikdy neslyšel, že by s.Kriegel odsoudil tyto zločiny komunismu.

0 0
možnosti

25. 8. 2014 11:45
Pane Gabrieli dovolte mi velmi osobní otázku

dokázal jste někdy bývalému i současnému komunistovi něco odpustit?????? Dík za odpověď!

0 0
možnosti