Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jaro velí: Do holinek!

  6:51
Jaro velí: Do holinek!

Obyčejné holiny proslavila v roce 2008 Kate Mossová. Dolce & Gabbana v následné módní vlně oděli gumáky do leopardího vzoru. foto: © ReutersČeská pozice

Dlouhou a tuhou zimu střídá pomalu a nejistě jaro. Lije jako z konve a my nemáme na vybranou: přes věčné reptání na globální oteplování a stírání rozdílů mezi ročními obdobími musíme sáhnout po deštníku. I přes kaluže se dá ovšem skákat stylově, ba co víc: úchvatně a podmanivě.

K tomu tu přece máme prima holinky a povedené pršipláště. A pak ta spousta vzájemných variací! Tak třeba gumové holinky už dávno překonaly svůj příliš prozaický, praktický charakter i funkci. Od chvíle, kdy se Kate Mossová objevila v obrovských rockerských holinkách na rockovém megafestivalu v Glastonbury, pronikl tento jev už téměř do nejvyšších pater módy.

Trapné levné gumáky vypadaly na nohou té drzé Kate prostě nějak šmrncovně

Pro obyčejné smrtelníky to byly pořád jenom trapné levné gumáky, ovšem na nohou té drzé Kate vypadaly prostě nějak šmrncovně. Důvodem, proč jí tak slušely, bylo snad to, že byly zbytečně o číslo až dvě větší, čímž jenom podtrhly roli ubohé a křehké dívky, která potřebuje ochranu. Nemluvě o tom, jak jí v těch humpoláckých holinkách roztomile plavala noha. Ženy prostě dbají i na veškeré detaily a tyhle obrovské holiny se od té doby staly takřka módním hitem. Deštivé dny a plískanice tak konečně dostaly svůj smysl.

Rodící se trend podpořil také Harley-Davidson svými drsnými holinkami v hardrockovém, motorkářském stylu, které tvoří hezký kontrast s jemnou ženskou nohou. Módní dům Burberry své holinky naopak sladil s deštníkem, čímž se pokusil dosáhnout opačného efektu: ani ten nejprudší liják nespláchne dokonalou image skvěle oblečené slečny z lepších kruhů. Dolce&Gabbana nechali dívky nazout holinky s tygřím motivem, jako by tím chtěli naznačit: dobře, dobře, ovšem nezapomínejme ani na svůdnost!

Christian Dior: „Ani pršiplášťům, deštníkům a holinkám by neškodila jednoduchost.“

A když už jsme u lijáků, stojí za to připomenout slova módního mistra z největších: „Tak jako všem praktickým věcem by ani pršiplášťům, deštníkům a holinkám neškodila jednoduchost, podle mě je tu téměř nutně na místě,“ prohlásil svého času skromně Christian Diora. Z úst takového esa to zní skutečně přesvědčivě, protože pršiplášť, klobouk a podobné propriety synonymem lákavého šatníku opravdu nejsou. S typickou francouzskou pompou k tomu pak Dior dodal: „Pro dosažení elegance je důležité nepřehnat to se vzory! Je dobré mít po ruce víc druhů, které se hodí k šatům pod nimi. Pokud je nemáme, pak doporučuji jednoduchou, ovšem efektně tónovanou krémovou, která se hodí ke všemu.“

Vida, a my si mysleli, že na skákání přes kaluže může být člověk oblečený jen tak halabala. A přitom jsme si vůbec nevšimli, že se jedná o jednu z nejlepších příležitostí, jak vystavit na odiv svůj skromný půvab!