Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jan Schneider: Centrum, které má bojovat s terorismem, je k ničemu

  14:49
Obrana proti dezinformacím je záslužná, nesmí se ale zvrhnout. Ve státní režii, formou Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, dokonce zcela nepřípustná. Vláda totiž za státní peníze hraje s lidmi bago. Centrum dosud nevyprodukovalo vůbec nic.
WikiLeaks - ilustrační foto

WikiLeaks - ilustrační foto foto: Reuters

Obrana proti dezinformacím je pěkná věc. Málokdo si totiž nechá věšet hejly na nos, něco bulíkovat, krmit uši nebo natahovat žíly. Málokdo je rád, když se na něj válí bago, hraje betlém či Podbaba, nebo se na něj jde s flignou. Málokdo dobře snáší, když mu někdo chce myší hovno za pepř prodávat, když si z něj někdo dělá lamprdónky, nebo mu chce mlhu před očima dělat či strojit kuklu. Málokdo se nechá na báň přivést, opít rohlíkem, nahnat v papučích do bláta, lakovat na modro, vyvést s bulíkem, nebo dočista posadit na olej.

Obrana proti dezinformacím je tedy záslužná, ale nesmí se zvrhnout. Ve státní režii, formou Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH MV ČR), je dokonce nepřípustná, protože vláda tak za státní peníze hraje s lidmi bago.

Co slavné CTHH doposud vyprodukovalo? Nic. Pouze se vtíravě prezenzuje na jedné sociální síti – s hesly jak za minulého režimu na prvního máje.

Co slavné CTHH doposud vyprodukovalo? Nic. Pouze se vtíravě prezenzuje na jedné sociální síti – s hesly jak za minulého režimu na prvního máje. Nedá se tam dočíst nic jiného než obecné žvásty, že je třeba zesílit boj proti propagandě. Chybí už jen boj o zrno.

Přitom však by bylo na co reagovat. Objevila se například šokující zpráva (ac24.cz), nazvaná „WikiLeaks udeřil: CIA hackla francouzské volby“.

V článku se píše, že „WikiLeaks zveřejnila tři tajné špionážní příkazy CIA, které ukazují, jak byla tato agentura v roce 2012 zapojena do „hacknutí“ francouzských voleb. Podle těchto špionážních příkazů strávila CIA sedm měsíců infiltrací všech hlavních francouzských politických stran, aby ovlivnila výsledek francouzských prezidentských voleb.“

CIA byla podle faksimile utajeného dokumentu úkolována získáváním informací o dění uvnitř francouzských politických stran, o jejich slabinách, plánech, strategických výhledech, očekávaných reakcích na zahraničněpolitické události a podobně.

O ovlivňování voleb ani zmínka!

Nejblíže nějakou akcí zavánějící je věta: „K dalšímu tajnému příkazu CIA patřily úniky nazvané Strategické volební plány nevládních politických stran a kandidátů, požadující informace o vůdcích rostoucích a nově se vynořujících stran. Z této by se dalo dedukovat cosi jako cílené úniky, něco obdobného tomu, co se v USA děje nyní.

Jenže nahlédnutím do originálního článku čteme: „Another secret CIA order included in the leaks entitled, Non Ruling Political Parties and Candidates Strategic Election Plans, demands information on rising party leaders and emerging political parties.“ Takže ani v původním článku na serveru rt.com nejde o dezinformaci. Ono podezřelé znění vzniklo zřejmě strojovým překladem do češtiny. Ostuda, ale nikoliv cílená propaganda.

A co se vlastního úkolování CIA vzhledem k francouzským volbám týče, tedy k tomu, co bylo zveřejněno na WikiLeaks, můžeme jen konstatovat, že jde o naprosto rutinní politické zpravodajství, které provádí každá rozvědná zpravodajská služba (tedy i ruská).

A co se vlastního úkolování CIA vzhledem k francouzským volbám týče, tedy k tomu, co bylo zveřejněno na WikiLeaks, můžeme jen konstatovat, že jde o naprosto rutinní politické zpravodajství, které provádí každá rozvědná zpravodajská služba (tedy i ruská). Ve škále úkolů daných CIA jde o naprosto banální záležitost. Hrůza by spíše byla, kdyby CIA nebyla o takové informace žádána – pak by totiž americká administrativa zůstala odkázána pouze na zprávy diplomatického sboru, což by nemuselo dopadnout dobře.

Jak totiž připomínají čeští zpravodajci staré školy (Miroslav Polreich, Karel Köcher), zpravodajská služba nesmí své exekutivě lhát, musí být připravena jí sdělit nepříjemné informace, špatné zprávy, prostě to, co si třeba diplomati nedovolí své vládě říci.

Proto je celé CTHH na dvě věci, přičemž těmi baterkami by se ještě mohlo chlubit. A kdyby se jalo obhajovat konkrétní segment činnosti CIA, byl by to dokonce trapas.

Ve Velké Británii se rozhodli také nějak systematičtěji se zabývat dezinformacemi – a svěřili tento úkol BBC, nikoliv ministerstvu vnitra. Našim médiím by podobná analytická pracoviště také velmi slušela, aby se jim nestávaly překlepy podobné reportáži z Ukrajiny, kdy zprávy o důsledcích vojenských akcí separatistů byly ilustrovány obrázky, které však dokumentovaly důsledky bojových akcí ukrajinské armády na území ovládaném separatisty; ani na to však CTHH nereagovalo.

Možná proto, že těžiště činnosti CTHH je jinde! Poprvé se sešla „skupina na ochranu voleb“, jejíž činnost je vedena v utajovaném režimu, takže skupina nebude poskytovat informace o své činnosti veřejnosti. Což smrdí, a to velice.

V každém případě by měl proto neprodleně vzniknout parlamentní kontrolní orgán, dohlížející na činnost této utajené skupiny CTHH, zaměřené na volby, na tento úhelný kámen demokratického systému!

Autor: