Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jak zachránit Evropskou unii

Evropa

  19:13
Pokud by se EU rozpadla na státy, jejich samostatná existence by trvala jen krátkou dobu, než by je pohltil jiný mocenský blok. A rozhodně by nešlo o přátelské převzetí. Řešení je nasnadě – povolat osobnosti schopné vyřešit problémy, jako je migrační krize.

Evropská unie (ilustrační foto) foto: Reuters

Co se to s námi děje? Pálí nás dobré bydlo, jak říkávali naši předkové? Neumějí snad poválečné generace ocenit svobodu a klidný život v míru? To jsou otázky, na které není snadné jednoduše odpovědět.

Ekonomika Evropské unie je největší na světě, ať se to někomu líbí, nebo nelíbí. Objevují se však hlasy, které to relativizují – například tím, že EU není jeden stát. Takové tvrzení ale není na místě, neboť EU vystupuje poměrně jednotně v ekonomické oblasti. Tvrzení zpochybňující první světovou pozici EU přichází zpravidla od „konkurence“ zvenku nebo od páté kolony zevnitř. V ekonomice je zkrátka EU největší.

Nárůst nespokojenosti

Horší je situace v oblastech, jako je zahraniční politika či obrana. A způsobilo ji špatné institucionální uspořádání EU a absence kompetentních úředníků a politiků na řídících i exekutivních postech unie. Z toho pak vyplývá naprostá neschopnost úspěšně a operativně řešit problémy, které v globalizovaném světě vznikají.

Neřešené problémy se hromadí, v důsledku čehož roste nespokojenost evropských obyvatel

Neřešené problémy se hromadí, v důsledku čehož roste nespokojenost evropských obyvatel. Toho využívá pátá kolona uvnitř EU, která se snaží unii rozložit zevnitř. Podává návrhy na referenda o setrvání toho či onoho státu v EU v naději, že tato nespokojenost je natolik velká, že občané budou souhlasit s vystoupením z EU. Žádný občan, který uvažuje v perspektivě minimálně několika let, ale toto vystoupení nemůže odsouhlasit.

Pokud by se EU rozpadla na jednotlivé státy, jejich samostatná existence by trvala jen krátkou dobu, než by je pohltil jiný mocenský blok. A rozhodně by nešlo o přátelské převzetí. Řešení je nasnadě – povolat kompetentní osobnosti, které jsou schopné vyřešit nejpalčivější problémy, jako je migrační krize, a tím ukázat Evropanům životaschopnost EU.

Selhání establishmentu

Demokratické svobody nejsou samozřejmé a je třeba je každodenně bránit. Svoboda ale není absolutní a končí tam, kde začíná svoboda druhého. Obrana demokratické svobody také znamená bránit bezpečnost státu a jeho občanů, nerezignovat na ni, jak se stalo v případě nezvládnuté migrační krize.

Napjatou bezpečnostní situaci způsobilo naprosté selhání establishmentu EU, kdy rozhodování za Brusel převzala německá kancléřka Angela Merkelová

Humanismus se nesmí stát pseudohumanismem, kdy se do EU valí miliony neidentifikovaných migrantů nerespektujících hodnoty ani zákony naší civilizace a ohrožujících naši bezpečnost. Tuto napjatou bezpečnostní situaci způsobilo naprosté selhání establishmentu EU, kdy rozhodování za Brusel převzala německá kancléřka Angela Merkelová.

Evropa se ocitla po summitu EU a Turecka na křižovatce bez dopravních značek. Tento summit jasně ukázal důsledky migrační krize. Pokud však by management EU začal řešit příliv migrantů už po jejich připlutí například na italský ostrov Lampedusu, nemusel by se takový summit vůbec konat.

Řešení migračního exodu

Nejen management EU, ale i celé Země – OSN – je těžkopádný a neefektivní. Neřeší problémy rychle a efektivně, čímž poskytuje prostor různým extrémistům nabízejícím jednoduchá a na první pohled rozumná řešení, která však často ohrožují demokracii. Pokud by EU jednala s demokraticky zvolenou tureckou vládou, pak by snad bylo možné doufat v seriózní řešení, nikoli však s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a jeho nedemokratickou „vládou“.

Pro migrační exodus je nutné najít úplně jiné řešení. A to velmi rychle, abychom přežili. Stačí použít zdravý rozum a technologický pokrok 21. století.

Smutnou skutečností je, že kancléřka Merkelová přijela Erdogana osobně podpořit do Turecka těsně před opakovanými zmanipulovanými volbami. Jakékoli jednání s tureckým establishmentem bude nevyvážené a unfair, protože turečtí představitelé chtějí především peníze a snadný vstup do Evropy bez víz a v konečném důsledku členství v EU, aby ji mohli ovládnout.

Pokud bychom i „nasypali“ každoročně šest miliard eur do turecké kapsy a Turci posílali do Evropy své občany místo migrantů, ti by začali Turecko obcházet a přicházet jinudy. Pro migrační exodus je nutné najít úplně jiné řešení. A to velmi rychle, abychom přežili. Stačí použít zdravý rozum a technologický pokrok 21. století. Americká armáda nasadila vyzbrojené drony proti Islámskému státu a výsledek byl efektivní a bez ztrát lidských životů.

Pružnější a jednodušší řízení

Je nutné, aby řízení EU převzali kompetentní lidé s dostatečnou kvalifikací a integritou. Pokud se to nestane velmi brzy, hrozí, že obyvatelé evropských zemí začnou preferovat extremisty, což povede k totalitě a ztrátě pracně získaných demokratických svobod.

Je třeba nastavit pružnější a jednodušší řízení EU, aby byla schopná reagovat na současnou složitou mezinárodní situaci

Dále je třeba nastavit pružnější a jednodušší řízení EU, aby byla schopná reagovat na současnou složitou mezinárodní situaci. Na základě těchto opatření a po znovuzískání důvěry obyvatel je pak třeba rozšiřovat integraci EU až do vytvoření „Spojených států evropských“.

Jedině tak budeme schopní obstát v globální společnosti 21. století a zachováme si demokratické tradice a kořeny, za které naši předkové neváhali položit i život. Stále platí jejich moudré přísloví: „Snadno něco rozbíti, trudno to znovu postaviti.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...