Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jak vytvořit na Facebooku a Twitteru hate full zónu

  19:02
Komentátor maďarského veřejnoprávního sportovního kanálu M4 Sport před závodem na olympiádě v Riu nevyslovil jméno syrské plavkyně Jusry Mardiniové z uprchlického týmu a tato jeho chybička ihned vyvolala negativní reakci bdělých aktivistů. Udělali z něj na sociálních sítích hnusného fašistu, rasistu a xenofoba – jednoduše ho popravili.

Simone Bilesová ve svém živlu. foto: Reuters

Celý sportovní svět s velkým dojetím uvítal start uprchlického týmu na olympiádě. Tato silná symbolika právem vejde do historie olympijských her jako pozitivní reakce na závažný globální problém. Mediální ikonou desetičlenné skupiny se stala 18letá půvabná syrská plavkyně Jusra Mardiniová.

Bohužel je s jejím jménem spojen i čerstvý skandál, nebo spíše pseudoskandál, který vznikl při jejím startu na 100 metrů motýlek a jenž za pár dnů kvůli přehnané hysterii levicových aktivistů stačil nabobtnat do mezinárodních rozměrů. Stalo se totiž, že komentátor maďarského veřejnoprávního sportovního kanálu M4 Sport před závodem nevyslovil jméno syrské plavkyně, která mimochodem tuto rozplavbu dokonce vyhrála, ale její čas stačil pouze na celkové 41. místo.

Výzva zaměstnavateli

Tato chybička komentátora ihned vyvolala ze strany bdělých aktivistů, kteří od poloviny loňského roku nadšeně vítají příchod milionů uprchlíků do Evropy, obrovskou negativní reakci – na sociálních sítích se proti komentátorovi rozjela obrovská nenávistná kampaň plná urážlivých a vulgárních výroků. Udělali z něj hnusného fašistu, rasistu, xenofoba, nácka a podobně.

Na Facebooku vznikla skupina, která vyzvala zaměstnavatele komentátora, aby mu okamžitě zakázal pracovat pro jakákoliv veřejnoprávní média v zemi

Na Facebooku vznikla skupina, která vyzvala zaměstnavatele komentátora, aby mu okamžitě zakázal pracovat pro jakákoliv veřejnoprávní média v zemi. Byl také kritizován, že vědomě neinformoval o „nejúžasnějším sportovním výkonu her“ a že si „otřel svoji špinavou nohu o vznešenou olympijskou myšlenku“.

Hypercitliví aktivisté, kteří všude možně propagují takzvané hate free zóny, vytvořili na Facebooku a na Twitteru hate full zónu a zaskočeného komentátora jednoduše popravili. Je třeba dodat: zcela bezdůvodně. Kdo totiž viděl zmíněný závod, musel nad tímto neuvěřitelným cirkusem na sociálních sítích nevěřícně kroutit hlavou.

Je třeba také uznat, že komentátor na začátku této rozplavby skutečně udělal několik malých chyb. Popletl si řazení plaveckých drah, Grenadu s Grónskem, a když měl jmenovat syrskou závodnici, začal se dlouze věnovat přednostem mladé talentované Maďarky, která měla plavat o pár minut později. Rozplavbě, kde kromě Jusry Mardiniové plavaly výlučně závodnice (celkem pět), které si start na olympiádě nevysloužily svými sportovními výkony, komentátor nevěnoval velkou pozornost.

Názorový teror

Dotčený reportér celou hysterii kolem své osoby nechápal a bránil se tím, že při přenosu měli velké technické problémy (například na monitoru neměl obraz), což vysvětluje, proč si pletl plavební dráhy. Bohužel názorový teror jisté malé agresivní skupiny lidí se opět ukázal v nejhorším světle, ale zato ve skvělé bojovné formě.

Názorový teror jisté malé agresivní skupiny lidí se opět ukázal v nejhorším světle, ale zato ve skvělé bojovné formě

Zatím jsem nezaznamenal, co si o celé pseudoaféře myslí Jusra Mardiniová. Možná že by horlivým aktivistům vzkázala, aby chudákovi komentátorovi dali konečně pokoj. Jenže v tomto případě jí hrozí, že i ona okamžitě dostane nálepku zrádkyně olympijské myšlenky a podporovatelky nácka, fašisty, xenofoba a rasisty.

Autor: