Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak v politice rozeznat žvásty a pravdivé hry od lživých

Současný veřejný prostor je plněn emocemi a vášněmi a „realistickou“ racionalitou, která, zcela odtržena od emocí a víry, není o mnoho lepší. Obě tyto zrcadlové alternativy pak vhánějí lidi do náruče populistů. Rozum a cit by se však měly jak u voličů, tak u politických analytiků rozvíjet co nejvíce v souladu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V69í28t 57K50o83u69t54n24ý

16. 2. 2017 21:25
Problém lidí je pravdivost informací,

které dostávají k volbě! Zcela zaostávají média v informovanosti,ačkoli jsou zváni jako "hlídací psi demokracie",ale na tuhle funkci rezignují nejen u nás,ale také v Německu,Švédsku,ale i v ostatních zemích EU!!! Jak se má volič zodpovědně rozhodnout pro toho,kterého politika,či stranu,když dostává protichůdné informace od těch médií,které mají v popisu práce veřejnoprávnost.A když politik popře své předvolební sliby,volič nemá možnost takového politika odvolat!!! Mnozí,dokonce paní Vašáryová prohlásila,že politik musí jít proti vůli voličů - ale voliči ji zvolili,aby prosazovala v politice své předvolební sliby,nikoli zájmy nějakých lobistů své strany,nebo sponzorů své strany!!!!! Je krajně nezodpovědné,když je politik ve vleku nějakých zastřených vlivných skupin byznysmenů - v lepším případě!!!!

0 0
možnosti

13. 2. 2017 19:10
Nějak jsem v celém článku nenašel - a to jsem ho dočetl,

ač to bylo bolestivé - nenašel nic, co by opravňovalo použít použitý titulek a ani nic racionálního.

Celý článek je totiž jen stýskání si pseudoelitáře na ten nevzdělaný plebs, který 1) neumí racionálně uvažovat o svých zájmech a 2) neposlouchá pseudoelitáře, kteří by mu nezištně vysvětlili, co jeho zájmem je.

Docela by měl zajímalo, v jakém oboru autor, jenž vzývá vzdělání, vzdělán je. S logikou se poněkud minul - a obávám se, že se zdravým rozumem rovněž...

0 0
možnosti

Alex77

12. 2. 2017 23:17
Nerad bych tady rozbíjel autorovo pojednání o "hrách"

Tak snad jenom několik poznámek "jak se ve veřejném prostoru vyhnout blamáži".

Nelze budit zdání jakési "erudice" berličkou traktátů povrchně opřených o renomované vědecké celebrity. Má-li se jednat o analýzu, měla by být vyvážená. T.j. nezdůrazňovat jednostranné, často pouze negativní vymezení. Tak třeba příklad, jak autor prezentuje Robejška, jak "zapomíná" na účelový vztah "elit" k demokracii, ukazuje, že i autor svým článkem hraje jakousi "hru". Jeho nikoli analytické, ale použiji slovo "svérázné", (komunisti, nebo "sluníčkáři" by řekli "angažované"), vymezování se k mediálnímu obrazu prezidenta Zemana, potažmo Petra Robejška, má potenciálnímu čtenáři jasně naznačit jeho osobní postoj. Tím ale sám sebe usvědčuje z neobjektivity a ona emocionalita znásilňuje realitu. A opravdu už jen poslední poznámku k titulku. Není to snad protimluv?

0 0
možnosti

J. Schneider

13. 2. 2017 0:35
Re: Nerad bych tady rozbíjel autorovo pojednání o "hrách"

Já se stydlivě připojuji - stydlivě proto, že jsem to nedočetl, ba ještě hůře, skončil jsem druhým odstavcem, kde se autor starostlivě táže "Jak totiž jinak vysvětlit, proč Británie hlasovala pro brexit a USA pro Donalda Trumpa." a hned si odpovídá: "Důvodem může být i nedostatečné použití rozumu voliči." --- To je fakt síla. Manifestace "vlastní pozice" (protože názor to není, názor je reflektovaný, to znamená i oponovaný) - toť přístup vpravdě svazácký. Škoda slibně se rozvíjejícího mladého intelektu.

0 0
možnosti

P. Klíma

12. 2. 2017 17:39
Ach jo....

Další arogantní poučování rychlokvašeného nevyzrálého adolescenta.

Pan autor je morálnější, než britští voliči a britský Parlament, je morálnější, než voliči američtí.

Pan autor by mnohem lépe využil svůj čas, kdyby se věnoval vyřezávání bramborového divadélka.

0 0
možnosti

12. 2. 2017 12:13
Další rozeznavatel?

Článek chápu jen jako seminární práci snaživého studenta. Je v něm příliš mnoho autorových emocí, proto vyznívá víceméně směšně. Tohle je opravdu k ničemu, leda tak k radosti sponzora, který se snaží produkovat podobné panáčky.

0 0
možnosti

12. 2. 2017 8:42
Veřejný prostor je plný emocí a vášní?

Zase je nutno se ptát proč. Emoce a vášně vnášejí do tohoto prostoru novináři a spolu se spekulacemi jej tak otravují. A jak rozeznat v politice žvásty a pravdivé hry od lživých? To není žádná otázka, to je opět sám žvást a lživá hra novinářů. V politice totiž existují jen žvásty, lživé napadání jedněch druhými, prostě "volná soutěž" politických stran v jejich boji o co největší rozdělení ovčanů a občanů mezi sebou a jejich následné snazší ovládání. Toto není nic nového, to znali již Staří Římané. Rozděl (rozuměj občany) a panuj (rozuměj jim)! Oněch pravdivých her je jako šafránu, zatímco her lživých a polopravdivých, jakož i žvástů a keců je plný prostor. To je také hlavní důvd toho, že, jak řekl pan Schwarzenberg," lidé už mají politických stran plné zuby".Není to jen náš fenomén, platí to čím dál více po celém světě. A není to nic nového, zdá se, že je to zákonité. Prostě a jednoduše, politické strany za dobu své moci, jakožto výsledků volné soutěže prokázaly jednoznačně, že stát ří

0 0
možnosti