Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak spravedlivě rozdělit obrovskou masu afrických migrantů

Bylo by načase, aby bývalí evropští kolonizátoři splatili svůj historický dluh Africe. Proto by měl vzniknout Svaz nekolonialistických států EU, který navrhne předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi, aby nařídil sedmi exkoloniálním mocnostem přijmout africké uprchlíky v poměru k tomu, jak velké území v Africe ovládaly.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Jílek

4. 11. 2017 12:16
máte dost děsné nápady

nezadají si v ničem s komunistickým výkladem, který jsme na školách slýchali v hodinách MDH

0 0
možnosti

M. Vaněk

19. 10. 2017 17:24
jednoduše...

podle teritoriálního klíče, kopírujícího rozlohu území, kterou daný stát v minulosti okupoval a drancoval v Africe a dalších částech světa.

0 0
možnosti

8. 10. 2017 16:03
Nesmysl.

Bývalé koloniální velmoci s tím nebudou souhlasit. A budou mít pravdu. Už proto, že byly vykopnuti z Afriky a nikde nebylo řečeno, že až se prokáže, že Afričani nejsou schopni si sami vládnout (jsou výjimky), budou muset přijmout Afričany do Evropy. Kolonialismus měl dobré a špatné stránky, to se ale nesmí říkat, premiérce Západního Kapska bylo za to její stranou zakázáno veřejně sdílet své názory. Migraci je nutné zastavit, po dobrém nebo po zlém.

0 0
možnosti

P. Maleček

8. 10. 2017 15:32
I Česko má podíl na současném bídném stavu Afriky.

Současná migrace statisíců Afričanů do Evropy je způsobena tím, že jim mafiáni převaděčského byznysu nakecali, že v Evropě v podobě státních dávek lítají pečení holubi do huby.

Kecy o bezohledném a dlouhodobém drancování a vysávání Afriky Evropany jsou jen vějičky na které EU agenti převaděčského byznysu lapají hlupáky co legalizují jejich nechutný byznys. Je-li dnes většina afrických zemí chudá, je to proto, že jsou vysávány tamními mocenskými mafiemi, které vznikly v dobách, kdy se tamních zemí snažilo zmocnit i s pomocí svých středoevropských gubernií komoušské Rusko.

A tak má na dnes bídném stavu Afriky svůj podíl i naše současné Česko.

0 0
možnosti

M. Vaněk

19. 10. 2017 17:22
Re: I Česko má podíl na současném bídném stavu Afriky.

Máte to trochu pomotané...

0 0
možnosti

J. Hanzlík

6. 10. 2017 12:09
Levicová "spravedlnost" aneb "vina" až za hrob?

Toto schematicky levičácké nebo neomarxistické myšlení (jak chcete) je typický kadlub revoluční revanše a třídní (etnicko-sociální) nenávisti. V tomto případě jde o sociální péči bývalých imperialistických viníků, kteří by měli sanovat (financovat) přiměřený blahobyt etnik, která si ho sama vytvořit nedokázala. Po zániku kolonialismu a "revolučním osvobození z jařma imperialismu" nedošlo k závratnému rozkvětu těchto oblastí a naopak k obnově despotických forem vládnutí a korupce, která je tak typická pro třetí svět, infikovaným ideologií komunistické formy socialismu.

Pro africká etnika byla koloniální závislost jediným dotykem s civilizací a vymanění se z jejích pravidel, o kterémž se zasloužili pokrokáři všeho druhu, definitivně ztratila možnost prosadit svoje práva tak, jak je sami Evropané postupně získávali. Etnograficky orientovaní mohou namítnout, že žili šťastně a naše evropská civilizace jim to pokazila. To však už dávno patří do romantických představ čtenářů beletristických cestopisů.

0 0
možnosti

J. Hanzlík

6. 10. 2017 12:10
Re: Levicová "spravedlnost" aneb "vina" až za hrob?

Civilizace si podrobila nás a oni na to teprve čekají. Zbývá však otázka, zda zůstanou "svobodní" po svém a přispějí tak k jejímu rychlejšímu rozvratu.

0 0
možnosti

B. Chalupa

6. 10. 2017 8:53
už samo označení "spravedlivé dělení" je nesmysl

o migranty se v žádném případě nemíním dělit (ať spravedlivě či nespravedlivě) - když bude hlídaná hranice a když se lidem pomůže tam kde se narodili, žádní migranti v podstatě nebudou. A pokud jim někdo z nějakých důvodů otevřel náruč, tak ať si to řeší - ale bez nás. Rozdělovat na jiné vlastní průšvih to umí s pominutím každý dement.

Takže ŽÁDNÉ DĚLENÍ!!!

místopředseda Výboru pro obranu PSP ČR a číslo 9 na kandidátce ANO v JMK

0 0
možnosti

6. 10. 2017 8:17
No to je hrůza

Já nejprve myslel, že je to ironie, ale on to autor myslí vážně.

No to je perla -

"A nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že příčiny současné migrace statisíců Afričanů do Evropy najdeme zejména v bezohledném a dlouhodobém drancování a vysávání Afriky."

Nevím jestli je to prozíravé pane Léko, takto propagovat ekonomickou migraci.

0 0
možnosti

J. Schneider

6. 10. 2017 11:43
Pánové Hošku a Chalupo,

on ale Ištván Léko píše v zásadě to, co namítáte vy!

Pan Chalupa kdyby si laskavě přečetl, že patříme mezi NE-kolonialistické státy, brzy by mu došlo, že se skutečně s nimi o migraci z jimi vydrancované Afriky dělit nehodláme! Že popsaný návrh též umožňuje, aby konkrétně ony státy vrátily část "odkloněného" bohatství do původních zemí, a tak zmírnily migrační tlaky, přesně jak on píše pouze v obecné rovině.

Pan Hošek by to asi neměl přehánět se záměnou příčiny a důsledků. Ti migranti jdou za bohatstvím i bez četby České pozice, protože Západ jim tam laskavě dodal satelitní spojení, aby viděli, jak si lidé na Západě žijí.

Když ti toto pánové uvědomí, že holt toto je jistý způsob akceptování historické spravedlnosti, mohli by předpovědět, že když se (nejen podle ekonomky Švihlíkové) naše země stala kolonií, z níž opět Západ vyváží zisk, bude muset za čas čelit zvýšené migraci odsud ...

0 0
možnosti

J14i87b 55J30i63b

5. 10. 2017 22:45
Západu nic nedlužíme

Je dobře, že názory, které již dlouhodobě prezentují tzv. alternativní média (mnohými dehonestována) prosakují již i do mainstreamu. Důkaz třebas zde:

http://www.novarepublika.cz/2016/05/antropolog-mnislav-zeleny-zapadu-nic.html

.

Jen by bylo dobré, aby mu to vydrželo a po čase se nevrátil k wilkomenkultůře.

K meritu věci.

My Západu skutečně nic nedlužíme. Naopak Západ dluží svým koloniím (ne jen Africkým) a měl by jim to vracet. O naší solidaritě zde mohou hovořit jen manipulátoři davu.Krom toho nám Západ - konkrétně Německo - dluží válečné reparace...(My jsme Britům zaplatili výstroj a výzbroj za naše vojáky bránící VB během II. WW před Německem do posledního centu!)

0 0
možnosti
Foto

Babul

5. 10. 2017 22:19
Dobrý nápad

Ale narazí na zpupnost GB, D, F a hlavně Bruselu.

0 0
možnosti