Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jak spravedlivě rozdělit obrovskou masu afrických migrantů

  18:35
Bylo by načase, aby bývalí evropští kolonizátoři splatili svůj historický dluh Africe. Proto by měl vzniknout Svaz nekolonialistických států EU, který navrhne předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi, aby nařídil sedmi exkoloniálním mocnostem přijmout africké uprchlíky v poměru k tomu, jak velké území v Africe ovládaly.

Zachráněni. Skupina 80 imigrantů na snímku právě dorazila k maltským břehům, kde se jich vzápětí ujali zdravotníci. Do Itálie míří hlavně Eritrejci a další afričtí běženci. foto: Reuters

V pondělí 25. září jsem hovořil s jedním významným českým právníkem nejen o příčinách výsledku německých voleb, o Merkelové, Macronovi, Junckerovi, ale i o nelegální migraci, která je dnes asi největším problémem Evropské unie. Shodli jsme se, že těžiště migrace do Evropy se v podstatě změnilo – o syrských uprchlících se už téměř nemluví, zato statisíce zoufalých lidí plují k vysněnému cíli přes Středozemní moře z Afriky.

Tento zkušený a moudrý advokát přišel s nápadem, jak spravedlivě rozdělit v rámci členských zemí EU tuto obrovskou masu Afričanů. Šlo by o zavedení zcela jiného systému kvót, než je ten, který se Brusel snažil úporně vnutit všem členským státům EU. Nejdříve by ale měl vzniknout Svaz nekolonialistických států EU, kam by kromě České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska vstoupily i další země, které neměly v Africe kolonie – Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Chorvatsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Řecko a další.

Bezohledné drancování

Toto nové uskupení by pak navrhlo předsedovi Evropské komise (EK) Jeanu-Claudu Junckerovi, aby jejím prostřednictvím nařídil sedmi někdejším evropským koloniálním mocnostem přijmout africké uprchlíky a migranty v přesném poměru k tomu, jak velké území na černém kontinentu ovládaly. Pomůckou pro spravedlivé rozdělení by mohla být například výmluvná mapa Afriky z roku 1914.

Nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že příčiny současné migrace statisíců Afričanů do Evropy najdeme zejména v bezohledném a dlouhodobém drancování a vysávání Afriky

Nejvíce migrantů by měla přijmout Británie, bez ohledu na to, že za pár let opustí EU (brexit), protože toto království ovládalo zhruba čtvrtinu Afriky. Přibližně stejný počet Afričanů by měli přijmout i Francouzi. Pak by následovali Němci, Portugalci, Belgičané, Italové a nakonec Španělé. Je totiž nabíledni, že kolonizace, přesněji drancování Afriky, této kolébky lidstva, na základě – bohužel i dnes často aplikované – dichotomie The West and the Rest, tedy Západ a zbytek světa, způsobila obrovský rozvrat kontinentu a nesmírné škody a utrpení místnímu obyvatelstvu.

Evropané v afrických státech vytvořili a – mnohde i staletí – udržovali mocenské struktury, které jim umožnily vytáhnout veškeré zisky do evropských center, zatímco všechny představitelné náklady se nashromáždily – přesněji řečeno zůstaly – v Africe. A nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že příčiny současné migrace statisíců Afričanů do Evropy najdeme zejména v bezohledném a dlouhodobém drancování a vysávání Afriky.

Žádné kvóty

Premiéři Svazu nekolonialistických států EU by slušně, ale o to důrazněji měli požádat Evropskou komisi, aby nás nechala s kvótami na pokoji, protože tyto národy s kolonizací Afriky neměly nic společného

Proto by bylo načase, aby někdejší kolonizátoři konečně splatili svůj historický dluh nešťastné Africe, která stojí na prahu nevídaně rychlého a naprosto neregulovatelného populačního růstu.

Premiéři Svazu nekolonialistických států EU by tedy slušně, ale o to důrazněji měli požádat EK, aby nás nechala s kvótami na pokoji, protože tyto národy s kolonizací Afriky neměly nic společného. A když se státníci zmíněných sedmi zemí EU neustále odvolávají na solidaritu při rozdělení migrantů, ať začnou být solidární s Afričany!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!