Lidovky.cz

Jak Sobotka pročínským prohlášením neelektrizoval voliče

  16:53
Bohuslav Sobotka chce vyhrát oslovením mladých liberálních voličů. Co to mohlo být za sílu, která ho donutila učinit takové tvrdé pročínské prohlášení a ze sebe u mladých liberálních voličů udělat šaška?

Tisková konference ve volebním štábu ČSSD v Praze, kde představitelé strany 15. října sledovali výsledky voleb do Senátu. foto: ČTK

Visit Russia before Russia visits you. Možná že mladší generace už ne, ale ti dříve narození si dobře pamatují tuto vtipnou hlášku z šedesátých let (Jeďte do Ruska dřív, než Rusko přijede k vám). Rusové přijeli na tancích, přišla komunistická normalizace a pak už se nikdo nesmál.

Visit China before China visits you. Parafráze hlášky o Rusku mě napadla v souvislosti s cirkusem kolem návštěvy dalajlamy v Česku, který nemá ani armádu, ani peníze. Čínští komunisté, kteří doma budují ten nejbrutálnější kapitalismus, při získávání ekonomického, potažmo politického vlivu nepoužívají tanky. Afrika, Jižní Amerika, ale ani značná část Západu není Tibet. Číňané to vědí, proto používají peníze. Podobně postupují i jiné mocnosti. Je to všeobecně známá strategie.

Politika jedné špíny

Když se podíváme na českou mocenskou scénu, vidíme, že na stranu čínských peněz se jednoznačně postavili sociální demokraté, komunisti a prezident Miloš Zeman (pod)vedený jeho bizarní ekipou. Společné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů (prezidenta, premiéra a předsedů Poslanecké sněmovny a Senátu) o tom, že uznávají svrchovanost a územní celistvost asijské velmoci, pravděpodobně bylo vynuceno čínskými politiky, ale roli zřejmě hrály i zájmy čínských byznysmenů v Česku a těch českých v Číně.

Nejmenovaný český básník poznamenal, že dalajlamova návštěva opět ukázala, že náš prezident a premiér silně zastávají politiku jedné špíny

Když jsem ve středu 19. října večer četl toto lokajské prohlášení, které u mnoha občanů ponížilo naši zemi, pocítil jsem lítost na pány, kteří stanovisko podepsali. Jako by byli lidem, v jejichž zájmu prohlášení podepsali, vydaní napospas. Jako by kariéra a křesla dotčených politiků závisely jen na Číňanech a jejich byznysových spojencích v Česku. Ti, jak víme, nesnášejí odmlouvání.

Dalajlamova návštěva opět ukázala, že náš prezident a premiér silně zastávají politiku jedné Číny. Nebo, jak v těchto dnech poznamenal nejmenovaný český básník, dalajlamova návštěva opět ukázala, že náš prezident a premiér silně zastávají politiku jedné špíny.

Vyhozené pojistky

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po prohraných volbách ty další za rok chce vyhrát tím, že osloví mladé liberální voliče z velkých měst. Co to mohlo být za sílu, která ho donutila učinit tak tvrdé pročínské prohlášení a ze sebe u mladých liberálních voličů udělat šaška? Slíbené peníze, už vyplacené peníze, nebo nějaký dokument ležící někde v trezoru? S oslovením mladých liberálních voličů nemohl začít hůře.

Mokrým hadrem elektrizovat nelze. Bohuslav Sobotka je schopný něčeho, co u mnoha voličů rovnou vyhodí pojistky.

Komicky, ale spíše falešně vypadá i Sobotkův teatrální tweet k příležitosti nedožitých osmdesátin Václava Havla. „Nejde jen o to vzpomínat, ale najít každý den odvahu hájit ideály, které Václav Havel představoval,“ napsal Sobotka na Twitteru. Kam se ta odvaha vytratila, pane premiére? Kde jsou ty ideály?

Známý politolog ve službách sociální demokracie po krajských volbách prohlásil, že pokud chce úspěch, musí Bohuslav Sobotka elektrizovat voliče. Když jsem to slyšel, začal jsem nad tímto výrazem kroutit hlavou, protože jako někdejší úspěšný účastník fyzikálních olympiád vím, že mokrým hadrem elektrizovat možné není. Ale netušil jsem, že je schopný něčeho, co u mnoha voličů rovnou vyhodí pojistky.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.