Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jak si splést propagaci filmu s agitkou ČSSD

  17:32
ČSSD slibuje v Praze MHD či parkování zdarma. Marketéři nového československého filmu na propagační materiály natiskli název díla oranžovou barvou. Název snímku shrnuje všechny demagogické sliby ČSSD: Všechno bude!

Budete volit ČSSD? Budeme mít za to odpady zdarma, slibují voličům liberečtí sociální demokraté. foto: Lidovky.cz

Známý hollywoodský herec, dolarový multimilionář a pokrokový aktivista Jim Carrey navrhuje, aby v USA zavedli socialismus. Komunismus už tam mají na sociálních sítích, tak proč tento pokus neprovést i na celé společnosti, že? Za prvé nechápu, proč se Kanaďan vměšuje do vnitřních záležitostí USA, a za druhé znepokojuje, že socialismus je v poslední době na Západě vydáván za fajn systém, a dokonce jej nahlas propagují lidé, jejichž názory si miliony voličů cení. Ještě před několika desítkami let takové propagátory posbírala FBI, dnes už se to nesmí.

Není třeba připomínat, že Carrey patří do skupiny politicky angažovaných představitelů showbyznysu, kteří nedělají nic jiného, než adorují Baracka Obamu a Hillary Clintonovou a zároveň tvrdě kritizují Donalda Trumpa. U nás o nápadu Carreyho informoval český časopis A2larm, který ideově často stojí nalevo od Mao Ce-tunga.

Jim Carrey a socialismus

„Ze současné situace podle Carreyho USA nevyvede pokračování centristické neoliberální politiky Demokratické strany, jak ji reprezentuje Clintonová, ale demokratický socialismus. V zábavné talkshow pořadu HBO Real Time with Bill Maher Carrey řekl, že je třeba ,konečně říct ano socialismu‘. Na mysli přitom neměl jen rehabilitaci tohoto termínu v americké společnosti, ale i politická řešení typu všeobecného zdravotního pojištění nebo zrušení poplatků za studium na univerzitě,“ informuje časopis mladých českých levičáků.

Kdo z českých herců a komiků bude Jima Carreyho následovat? Komiků, kteří podporovali nebo podporují komunisty a sociální demokraty, je v Česku jistě dost.

A na konci článku položí řečnickou otázku: Kdo z českých herců a komiků bude Carreyho následovat? No, komiků, kteří podporovali nebo podporují komunisty a sociální demokraty, je v Česku jistě dost, takže v tomto bodě bych obavu neměl. Když jsme už u filmu a politiky, musím se přiznat, že když jsem minulý týden projížděl Prahou, která je pár týdnů před volbami pořádně posetá plakáty různých stran, spletl jsem si propagaci filmu s agitkou politické strany, konkrétně sociální demokracie, která slibuje MHD či parkování v Praze zadarmo a rozdávání peněz důchodcům či rodinám.

A mohou za to marketéři nového československého filmu, kteří na propagační materiály natiskli název díla oranžovou barvou, kterou používá ČSSD. A název snímku geniálním způsobem shrnuje do dvou slov všechny utopistické a demagogické sliby ČSSD: Všechno bude!

Jako dvouocasý pes

Slibovat MHD v Budapešti zdarma bylo i pro Maďarskou stranu dvouocasého psa silná káva. Stranu, která má pouze jednoho člena (předsedu), letos v dubnu v parlamentních volbách dokonce volilo 1,75 procenta voličů, konkrétně 99 413 lidí. Tolik ČSSD v Praze dostane také.

Zmíněná hesla ČSSD připomínají slogany Maďarské strany dvouocasého psa. Tato recesistická strana byla založená v roce 2006 a od té doby při každých volbách vylepuje vtipné nálepky a plakáty. Slibovala například věčný život plus 20 let navíc, světový mír, jeden pracovní den v týdnu, dva západy slunce denně (v různých barvách), menší gravitaci, pivo zdarma, rozdávání peněz, dva Orbány, více všeho, méně ničeho, že v roce 2005 v Maďarsku zavedli euro a že na 93 procent slibují, že nebudou krást.

Slibovat MHD v Budapešti zdarma bylo i pro dvouocasého psa silná káva. Stranu, která má pouze jednoho člena (předsedu), letos v dubnu v parlamentních volbách dokonce volilo 1,75 procenta voličů, konkrétně 99 413 lidí. Tolik ČSSD v Praze dostane také.

Autor: