Lidovky.cz

Jak si ČSSD odnesla ze státního rozpočtu hromadu hotovosti navíc

  17:46
Šéf ČSSD Jan Hamáček krizi kolem obsazování ministra kultury využil k tomu, že jeho ministři dostali od ministerstva financí mnoho miliard navíc.

Klub ČSSD po schůzi v Lidovém domě. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Cash Is King. Tuto větu, tedy není nad hotovost, často používal americký finančník českého původu žijící ve Švýcarsku Zdeněk Bakala (58), známý spekulant, který nechal zbankrotovat doly OKD. Za desáté místo v žebříčku nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes, tento dolarový miliardář může děkovat i ČSSD, zejména partě kolem bývalého premiéra Bohuslava Sobotky. Staré rčení Cash Is King je dobrá rada do života nejen podnikatelům, ale i domácnostem.

Bez dostatečné hotovosti totiž firmy a domácnosti mohou narazit na problémy a skončit jako kdysi Bakalou vlastněné OKD. A jelikož si je Bakala naprosto jistý, že v České republice neexistuje státní zástupce, který by si dovolil zajímat se o okolnosti hotovostního vybagrování Ostravskokarvinských dolů, může používat i svou druhou nejoblíbenější větu Life Is Good, tedy život je skvělý. Takže pokud z něčeho strach má, česká justice to určitě nebude.

Nikoli na obranu

Bojí se možná něčeho jiného – globální ekonomické krize. Deník Financial Times minulý týden napsal, že kvůli hospodářské nejistotě ve světě mají boháči strach, a proto začali „syslit“ hotovost. Řídí se osvědčeným pravidlem Cash Is King. Mezinárodní konzultační firma Capgemini poukázala, že movití klienti bank a investičních fondů drží v hotovosti stále větší podíl svých majetků, nyní až 30 procent.

Česká sociální demokracie by také ráda zdanila banky, ale takto vybrané miliardy nechce použít na obranu proti údajné ruské hrozbě, protože by tím už nadobro vytočila prezidenta Miloše Zemana

Švédská menšinová vláda sociálních demokratů a Strany zelených má asi také strach z hospodářské krize a chce od roku 2022 uvalit na banky výpalné – hodlá získat hotovost, jež chybí státnímu rozpočtu. „Banky rok co rok vykazují obrovské zisky a profitují ze snížení daní z minulých let,“ uvedla sociálnědemokratická ministryně financí Magdalena Anderssonová.

Tento příjem ale vláda hodlá použít v rámci navýšení obranného rozpočtu v letech 2022 až 2025 každoročně zhruba o pět miliard švédských korun. Důvodem jsou prý napjaté vztahy s Ruskem. Peníze od švédských bank pak nejspíše skončí na účtu švédských zbrojařských firem. Česká sociální demokracie by také ráda zdanila banky, ale takto vybrané miliardy nechce použít na obranu proti údajné ruské hrozbě, protože by tím už nadobro vytočila prezidenta Miloše Zemana.

Plody pracujícího lidu

Předseda ČSSD Jan Hamáček krizi kolem obsazování postu ministra kultury chytře využil k tomu, že jeho ministři dostali od ministryně financí Aleny Schillerové mnoho miliard nad plán. Sociální demokraté při tomto snažení získali překvapivě silného spojence – největší českou banku, která je dcerou rakouské finanční skupiny Erste. Ekonom České spořitelny Michal Skořepa napsal, že Česká republika si může dovolit další zadlužení.

Konečně a na věčné časy zabráníme zahraničním bankéřům, aby odnášeli z naší krásné země plody pracujícího lidu

Tento výrok Hamáček přivítal a 12. srpna na Twitteru napsal: „Čtete to taky? Rozpočtové požadavky ČSSD jsou ekonomicky v pořádku. Píše to renomovaný ekonom, který premiérovi doporučuje vyjednávat. Bohužel to se zatím neděje, ANO hájí škrty a obviňuje ČSSD z rozhazování.“ Výsledek známe. Předseda vlády a ministryně financí ustoupili a ČSSD si z jednání odnesla hromadu hotovosti navíc.

Na zdanění bank u nás zatím nedošlo. Ještě nenastal čas. V roce 2021 budou parlamentní volby a sociální demokracie s návrhem na zdanění bank jistě vyrukuje. Možná že ji Česká spořitelna zase podpoří. Například takto: Zisky bank ve výši desítek miliard vedou k posílení chamtivých kapitalistů, ne vpřed k socialismu. Proto v neoblomné jednotě se slavnou ČSSD podporujeme okamžité zavedení co nevyšší daně pro banky! Konečně a na věčné časy zabráníme zahraničním bankéřům, aby odnášeli z naší krásné země plody pracujícího lidu!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.