Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak se zbavit predátorských časopisů

Výzkumníci think tanku IDEA při CERGE Martin Srholec a Vít Macháček zveřejnili studii o predátorských časopisech a interaktivní aplikaci, která je vyhledává. V České republice není situace stejně vážná jako v jiných rozvojových zemích, přestože i v ní existují autoři, kteří v predátorských časopisech publikují. Píše Eduard Petiška.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Petr Svoboda

12. 5. 2017 20:37
reseni= preprint servery

1) donutit poskytovatele pochopit, ze jejich pozadavky na indikatory maji lvi podil na teto situaci.

2) podporit filosofii pre-print serveru - aby publikace na pre-print serveru byla zakladnim akceptovanym vystupem s hodnotou stejnou jako publikace v neimpaktovanych casopisech a vasopisech s nizkymi impakty.

0 0
možnosti

15. 5. 2017 19:08
Re: reseni= preprint servery

Ale, najednou... Copak, v Cell to nevzali?.. Pamatujete o čem jsme diskutovali před čtyřmi roky... samizdat...

Nejlepším bojem s predátorskými časopisy je číst články a chápat co v nich je. A ověřit to kontrolním experimentem. Jenže to trvá tak pět šest let. To si můžou dovolit profesoři s tenure a ne zaměstnanci ústavu AV se smlouvou na dobu určitou.

0 0
možnosti
Byznys jako byznys.

Tzv. predátorské časopisy dělají totéž co tzv. seriózní, tj. reagují na poptávku. Vcelku logicky v dnešní době nestojí výzkumníci frontu u trafiky a nečekají, až přivezou nové vydání časopisu XYZ. Ale zároveň systémy "hodnocení vědy" jsou leckde podobné našemu kafemlejnku. Takže je tu poptávka, na kterou reagují jak ti "seriózní", tak "predátorští. Vytváření nejrůznějších seznamů a aplikací je jen a pouze straněním jedné nebo druhé straně v konkurenčním boji v daném oboru podnikání. A hodně mi vadí, že jsou na to vynakládány veřejné prostředy formou placení takového pseudovýzkumu. Zase jedna díta, kudy tečou z VVŠ nemalé peníze, zatímco páni rektoři chodí a brečí, jak jich mají zoufale málo.

Pokud se dobře pamatuji, na stránkách ČP se před pár lety řešil případ prof. KB, kde ve vztahu k tématu časopisů bylo pozoruhodné to, že jistý "seriózní" vědecký časopis otiskl výsledky zfalšovaného výzkumu. Jestli ono to nebude takové zacyklení - aneb lemplové mezi oponenty budou tam i onde.

No a co se týk

0 0
možnosti