Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak se Stiglitz ani Krugman nemýlili

Dva nositelé Nobelovy ceny za ekonomii před řeckým referendem shodně naznačovali, že Řekové odmítnou reformní návrhy ECB a MMF. Podle Josefa Stiglitze eurozóna nikdy nebyla demokratickou institucí. Paul Krugman se domnívá, že vytvoření eurozóny bylo osudovou chybou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

10. 7. 2015 16:37
Je velmi neinteligentní,

označovat ECB a MMF za viníky stavu, do kterého se Řecko dostalo. To se tam totiž dostalo vlastní vinou a vlastními svobodnými rozhodnutími! A vyvozovat z toho, že je Eurozóna nedemokratická, jak činí pánové Stiglitz a Krugman je známkou čehosi nedobrého v myslích těchto pánů. Řecká politická reprezentace nikdy nedospěla k úvaze, že udržet řeckou životní úroveň jen na turistickém ruchu a malozemědělství a při míře svinčíku v hospodaření a státní správě je nemožné a je třeba s tím něco dělat. Místo toho platila renomované instituce, aby jí fixlovaly statistiky a na rozhazovačný život si brala úvěry. Teď to prasklo a Řecko musí platit. Není na tom nic nedemokratického a poškozujícího. Je to normální stav. Dluhy se platí a je normální je platit. Pokud kdokoliv, byť nositel Nobelovy ceny, tvrdí cokoliv jiného, mluví z cesty!

0 0
možnosti

Starec

17. 7. 2015 19:51
Re: Je velmi neinteligentní,

Řecku vládne zkorumpovaná elita jako každému závislému státu (včetně České republiky). Neúměrné dotace sloužily i ke zkorumpování řeckých mas - představte si vojenskou diktaturu ve strukturách EU. Proč musí být Řecko členem EU? Protože musí být spolehlivým článkem NATO. Spolu s Tureckem tvoří "zátku", která může snadno blokovat ruskou černomořskou flotilu v Černém moři. Stalin by určitě Československo, Maďarsko a Rakousko (do r.55 sovětská armáda držela východní Rakousko i s Vídní) za Řecko nebo Jugoslávii vyměnil. A ani dnes NATO (USA) Řecko "vyměnit" nehodlá. Proto sledujeme absurdní politicko-ekonomickou komedii. Evropa Řecko v EU a Eurozóně udrží. Pokud možno penězi, nikoli "černými plukovníky".

0 0
možnosti

Tatana

10. 7. 2015 10:11
Druhé Versailles

Po konci 1. světové války se lídři  vítězných států a různí lobbysté seběhli k prostřenému stolu, na kterém se cupovalo Rakousko-Uhersko, Německo a Turecko.

Řekové si okamžitě nárokovali celé pobřeží Turecka s poukazem, že tam bylo původní Helénské obyvatelstvo.

Attaturk dohodu nepodepsal a nechal vyvraždit  obyvatelstvo jediného skutečně řeckého města.

Vyjednavači si svou chybu uvědomili a při dalších jednáních podmínky zmírnili.

Němci podmínky podepsali bez reprání, což vyústilo v pokračování 1. světové války o 20 let později.

Jižani jsou zvyklí smlouvat.

0 0
možnosti