Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak ideologická propaganda mění české dějiny

V uplynulých týdnech jsme změnili historii konce války v Praze v roce 1945. Už nás neosvobodila Rudá armáda, jíž velel maršál Koněv, ale část vojska generála Vlasova, který však v Praze nebyl. Asi nejdelší historii v přepisování českých dějin pak má příběh bratří Mašínů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

České dějiny v podání Jiřího Kobzy!

0 0
možnosti

Historie je vděčné téma, každý si tam může splést svojí vlastní velikonoční pomlázku a ostatní vyšlehat.

0 0
možnosti

"Už nás neosvobodila Rudá armáda, jíž velel maršál Koněv, ale část vojska generála Vlasova, který však v Praze nebyl."

A kdo tvrdí, že Prahu osvododila vojska generála Vlasova a kdo tvrdí, že Vlasov v Praze byl? Pan Léko se přesunul k ryzímu klausismu: něco si vymyslet, vložit to někomu nespecifokovanému (ale jistě nebezpečnému) do úst a pak to slavnostně vyvrátit. Proto je spolupráce s okamurovci a autorské propojení České pozice s Parlamentními listy logický a přirozený vývoj. Lékovské pojetí národního konzervativismu se holt bez lhaní budovat nedá.

0 0
možnosti
Foto

Děláte své straně medvědí službu. Pliváním na bratry Mašínovy mluvíte stejně jako bolševici. A komouši si mohou rovnou volit svou stranu a ne lidi s takovými názory, jaké jste zde projevil.;-)

0 0
možnosti

M26í37r78a 51K46o18z70á53k

7. 6. 2020 14:46

No já bych v prvé řadě změnil st znak. Místo lva, bych tam dal kyvadlo z pozlacených koulí...A co se týče pomníků v tom jsme asi jedničky. V Praze byly tři památníky osvobození, nyní nula, ale za tam jsou hned dva čs

letcům RAF, ale ani jeden vojákům z východní armády. Proč třeba ten druhý dar není v Londýně s nápisem: Zradili jste nás, my isme vás ubránili!

A Mašínové byli zbabělci a sobci! Utočili ze zálohy a v přesile! A na odpor proti komanč režimu nepřispěli ani cent!

0 0
možnosti

P84e57t97r 49Č98e21c48h

7. 6. 2020 21:25

A jakpak byste si asi představoval, že by těmi centy měli přispět? V době, kdy by to udělat mohli, museli by ty centy poslat Gottwaldovi. Žádný odboj u nás nebyl. A Gottwald by je určitě využil proti komanč režimu.

0 0
možnosti

[>-]K poznámce pana Čecha bych si dovolil uvést, aniž bych se ho chtěl dotknout, i když je jeho informace o Smrkovském pro mě nová, že je dobré z odstupu, který už máme, neposuzovat byvší události jen jako epizody, ale dívat se na ně z nadhledu. Jsem přesvědčen, že by obsazení Prahy americkými vojsky další vývoj událostí neovlivnilo. Československo spadlo Stalinovi do klína po dohodě mocností. Bez této dohody by přijeli Američané do Prahy prostě proto, že by byli rychlejší - a těžko by proti tomu bylo možno co namítat. Snadno by se to zdůvodnilo, třeba tak, že se Praha dostala do smrtelného nebezpečí. Američané se tedy nedali do pohybu jen proto, že si je nepřál Smrkovský. Bylo to zřejmě složitější.

0 0
možnosti

P77e76t46r 59Č85e20c54h

7. 6. 2020 20:53

Právě o ten nadhled se zde snažím. Pokud by si někdo myslel, že si vymýšlím, může si věc ověřit např. zde : http://www.totalmag.cz/...tml Pokud by ČNR oficielně požádala gen Pattona o přímou pomoc,když už nic jiného, nemuselo padnout mnoho pražských povstalců. Smrkovský byl v té době místopředsedou ČNR a na jednání s americkou delegací vedenou pplk Prattem a kpt Hillem americkou nabídku nevybíravě napadl a zásadně odmítl. Zachoval se jako správný slouha Stalina a následný komunistický vývoj u nás zásadně ovlivnil. Já si zase myslím, že přítomnost americké armády v Praze by následný vývoj u nás zásadně ovlivnilo nezávisle na tom, co si přál gen Eisenhover či Stalin. Chrchill, pokud je mi známo, byl proti demarkační linii u nás.

0 0
možnosti

P41e89t90r 37Č33e53c90h

7. 6. 2020 8:23

Pojmenovávání věcí a událostí skutečných jmény smyšlenými nás provází celou naší historií. Pokud nepůjdu dále než do 20. století, o prznění našich skutečných dějin mohu začít již u Jiráska. Nejinak se zachoval socialistický ideolog Zdeněk Nejedlý a posléze jeho nohsledi. Po listopadu 1989 nastupuje nová generace rádobyhistoriků, lépe řečeno novinářských "expertů", povětšinou "bývalých" komunistů, kteří vymývají mozky lidem stejně. Úmyslným zamlčováním událostí, jako např. bylo uskutečnění mise gen. Pattona, které velel pplk Robert H. Pratt, mjr Carl O. Dowd a kpt. Russell Hill, kde gen Patton nabízel přesun amerických tanků do Prahy, pokud o to ČNR oficielně požádá. Během tohoto jednání v ČNR vystoupil její místopředseda, Josef Smrkovský, jinak zavilý komunista, který zásadně nabízenou americkou pomoc odmítl a následně se stejně zachovala celá ČNR. A tak bych mohl pokračovat, bohužel zde není místo.

0 0
možnosti

Nelíbí se mi, pane Šilhane, že napadáte Českou pozici, jestliže uvěřejní názor, který se Vám nelíbí. Věc je daleko složitější, také proto, že jsme holt na fregventovaném místě Evropy a navíc se strategií "přežít". Neboť při této strategii je zvláštní, že my sami jsme vlastně nikoho nenapadli a neutrhli mu kus jeho území. Ovšem i za těchto složitých podmínek zůstává vrah vrahem. Syn mého kmotra, kamarád Jindra, padl na Slovensku jako aspirant v boji s benderovci. Ukrajinu znám velmi dobře. Dovedu se se střízlivostí podívat i na osvobozenecké hnutí Ukrajiny proti Stalinovi, i na jako [>-]genocidu vedeného stalinského hladomoru. Přeji Vám vše dobré, leč obávám se, že k dějinám přistupujete s předem vytvořenými představami - ideologicky. Proto se mi Váš konfrontační způsob komunikace nelíbí.

0 0
možnosti

Českou pozici kritizují za nezdrojovaní citací. Toto obvinění nyní zesilím: českou pozici obviňují z uvádění vylhanych citátů.

Můžete či nemusíte souhlasit s panem Klvaňou (toto nekritizuji), ale vkládat mu do úst něco, co neřekl, je bolševická novinařina.

Těch citátů je v textu hodně a dodat jejich zdroje by mělo být pro autora jednoduché, ne?

0 0
možnosti

Milá Česká pozice, milí pane Kobzo, milí pane Léko, milá konzervativní novinařino, mám jednoduchý dotaz. Jste schopni doložit citované výroky? Jestliže ano, tak to prosím udělejte. Jestliže nikoliv, tak by mě zajímalo, jak se Lékovská "kvalitní novinařina" liší od té bolševické?

0 0
možnosti

Na rozdíl od Lékovského svazactví si dovolím připomenout odzdrojované názory pana Klvani (uvádění zdrojů je na tomto serveru patrně chápáno jako nebezpečný projev progresivismu).

"Tím, že se Rusové (a další národy Sovětského svazu včetně Ukrajinců) podíleli na porážce nacismu, velmi pravděpodobně zachránili náš národ před vyhubením, nebo přinejmenším výrazným oslabením a téměř trvalým poškozením. I za to jim patří dík a úcta. Je tedy normální, když se čeští politikové účastní každoroční recepce na ruské ambasádě, kde tento dík vyjadřují.

Zároveň trvám na tom, že Rudá armáda Československo „neosvobodila“, neboť nám jednoduše nepřinesla svobodu. Ona nás zbavila nacistů, ale zároveň pomohla nastolit poměry, které vedly jen k vystřídání jedné totalitní moci jinou. Už v prvních poválečných letech došlo k okleštění svobody a demokracie, které vyvrcholilo nastolením totalitního režimu v roce 1948."

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Ruda-armada-nas-dobyla-neslo-o-osvobozeni-rekl-To

0 0
možnosti