Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak džihádisticky poničit Mozartovu operu

Rakouský režisér Martin Kusej se nechal inspirovat Islámským státem a operu Únos ze serailu W. A. Mozarta inscenoval pro mezinárodní festival v Aix-en-Provence natolik v tomto duchu radikálně, že ji diváci vypískali. Mozart své dílo vytvořil tak, aby ladilo s obrazem, který si tehdejší Evropa o Turcích vytvořila. Zato Kusej nikoliv.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Schneider

26. 7. 2015 23:14
Jojo

nejhorší je angažované umění, které ještě ke všemu čúrá po aktuálním větru, a nikdy jinak. Eklhaft.

0 0
možnosti

24. 7. 2015 12:03
Inspirující závěrečné věty článku.

Levicově-liberální dnešní multikulturní duch přímo vybízí, aby režiséři poopravili v opeře Prodaná nevěsta vztahy Kecala a Honzy. B. Smetana také neviděl dopředu jaký smělý vývoj naše rozvinutá společnost dokáže mít. :))))))))

0 0
možnosti

25. 7. 2015 0:00
Re: Inspirující závěrečné věty článku.

Ano, tuto zastaralou operu je nezbytno upravit podle hodnot vzývaných dnešním pokrokovým lidem. Reakčního Kecala je nutno popravit, nejlépe podle lidového soudu za zpěvu "Proč bychom se netěšili". Mazaný Jeníček je vhodný typ pro předáka nějakého ekologického hnutí. Mařenka jest přece lesbická feministka, vrhne se do náručí Libuše spolu si po svatbě adoptují pět holčiček z Afriky. Nu Vašek skončí na hradě, jak jinak? Vidíte, že to jde, když se umění dostane do rukou pokrokových sil.

Jo, tomu rakouskému pokrokovému režisérovi zbožní muslimové uříznou hlavu, aby vše bylo jak má být. Allahu akhbar!

0 0
možnosti