Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jak dlouho bude ještě metanol zabíjet?

  17:18

Stát by měl od občanů podezřelý alkohol vykoupit a zajistit jeho likvidaci, navrhuje Zdeněk Ondráček.

foto: © Česká Pozice, Alessandro CanuČeská pozice

Od začátku metanolové aféry zemřelo v Čechách již 37 osob, nejvíce pak v Moravskoslezském kraji, kde evidují již 22 obětí. Přestože ministerstvo zdravotnictví opakovaně vyzývá občany, aby zlikvidovali veškeré staré zásoby alkoholu, myslím si, že s blížícími se vánočními svátky a koncem tohoto roku bude počet otrávených a pravděpodobně i mrtvých opět narůstat. Na počátku příštího roku může tragické číslo překročit pomyslnou padesátku, ale nereálný není ani vyšší počet obětí.

Proč občané nedbají výzev ministerstva zdravotnictví a staré zásoby alkoholu nezlikvidují? Jedním z důvodů může být samotný pan ministr Leoš Heger, který se ve svých vystoupeních vyjadřuje k lidem a pozastavuje se nad tím, jak někdo může být tak hloupý a takový alkohol pít. Pan ministr už zřejmě neví, že 95 procent národa nemá takové příjmy jako on a asi desetina národa žije na hranici chudoby.

Právě tato část populace, která – mnohdy nejen svou vinou – žije na pokraji společnosti, si kupuje alkohol, který je levný, a tedy i pochybný. Kdyby však tito lidé nežili doslova „z ruky do huby“ a měli těch 500 Kč a více korun na zakoupení půllitru kvalitního alkoholu, tak by si jej možná i koupili. Ale oni je nemají, a proto se jim nelze ani divit, že nedokážou těch pár lahví levného a pochybného alkoholu zlikvidovat.

Proč občané nedbají výzev ministerstva zdravotnictví a staré zásoby alkoholu nezlikvidují?

Tito lidé pro svůj život, nebo lépe řečeno přežívání nepotřebují mnoho, a tak když jim i v televizi řekli, že metanol a jeho smrtelné účinky stačí dostatečně ředit etanolem, tedy skutečným alkoholem, tak čeho se bát... Pan ministr buď tak málo zná své spoluobčany a problémy prostého lidu, nebo na ně v ministerské židli už zapomněl. Zřejmě to druhé.  

Podezřelý alkohol vykoupit

Co tedy lze udělat a jak z toho ven? Na to je velmi těžká odpověď, kterou neznají ani ministerští úředníci. S určitostí lze říci, že nejhorší, co lze udělat, je nedělat nic. Podle policie je v oběhu ještě určité množství alkoholu, u něhož je důvodné předpokládat, že obsahuje smrtelný metanol.

Policie, celníci i Česká obchodní inspekce se nyní věnují prodejcům a předvánočním trhům, kde provádějí desítky a stovky kontrol. Úředníci v jednotlivých městech pak zakazují prodej destilátů na adventních trzích a další nekoncepční opatření na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Když si tedy občan nedá svůj oblíbený grog na předvánočním trhu, tak si jej dá doma ze svých zásob.

Každým dnem se pak dozvídáme o nových a nových případech otrav. Ty budou s blížícími se svátky a ponurou náladou ve společnosti postupně přibývat. Pokud tedy stát a konkrétně ministerstvo zdravotnictví nechce jen čekat na počátek roku a sčítat další oběti, bylo by dobré navrhnout nějaké koncepční opatření. Opatření, které sice může být finančně náročné, ale možná také účinné. Naši spoluobčané nejsou hloupí, strach mají, ale žijí v přesvědčení, že jim se to nestane. Na některé informace však i slyší.

Vykoupení alkoholu a jeho likvidace může stát několik desítek milionů korun, ale také může zachránit několik lidských životů

Konkrétní opatření by mohlo spočívat v tom, že přes média budou občané opakovaně, přesně a konkrétně informováni, jaké druhy alkoholu a od jakých výrobců byly zjištěny jako závadné, a jsou proto podezřelé. Občané budou vyzvání, že mohou tento podezřelý alkohol státu odprodat a stát jej za předem jasně sdělenou ceny vykoupí a zajistí jeho likvidaci. Jak by to mohlo fungovat v praxi?

Občan, který má doma láhev alkoholu podezřelé značky, přivolá policii nebo celníky a ti podezřelý alkohol vykoupí, například poukázkou, za niž by si občan mohl nakoupit potraviny. Jednoduché opatření, jež může stát několik desítek milionů korun, ale také může zachránit několik lidských životů.

Možná, že pro někoho je to návrh z kategorie bláznivých, ale i kdyby jen vedl k nové diskusi o tomto problému a nové informovanosti občanů, tak by stál za to. Vánoce by měly být časem klidu, míru a lásky a neměly by být do budoucna zatíženy vzpomínkou, že o svátcích v roce 2012 zbytečně umírali naši blízcí, kamarádi a známí.