Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jak díky Donaldu Trumpovi ušetřit na daních

  18:45
Ti, kdo se dostanou do vlády nastupujícího prezidenta USA Donalda Trumpa, o níž se říká, že se skládá z miliardářů a generálů, získávají dle zákona – Internal Revenue Code, sekce 1043 – výhodu, že nebudou muset zaplatit 20procentní daň z kapitálových výnosů. Nejvíce ušetří Trump, až se vzdá svého majetku – zhruba 740 milionů dolarů.

Měli se ekonomové v amerických prezidentských volbách tolik angažovat? foto: Richard Cortés, Česká pozice

O kabinetu nastupujícího prezidenta Donalda Trumpa se říká, že se skládá z miliardářů a generálů. Nevím, co na to říkají dělníci z Detroitu, kteří prý dávali hlasy Trumpovi, ale pouze na základě zpráv z posledních dnů bych tipoval, že se jim to líbit nebude. Komentátor Brett Arends na populárním webovém portálu MarketWatch napsal, že pro superbohaté Američany, kteří nechtějí platit vysoké daně, existuje řešení: Trump.

Ti, kdo se dostanou do vlády, získávají podle platného zákona – Internal Revenue Code, sekce 1043 – výhodu, že nebudou muset zaplatit 20procentní daň z kapitálových výnosů. Tato část zákona byla vymyšlena za vlády prezidenta George Bushe staršího (1989–1993), aby bylo snadnější přilákat bohaté lidi ze soukromé sféry na práci pro vládu a vyhnout se střetu zájmů. Co to znamená konkrétně?

Daňový ráj

Na daních podle Arendse, který prezidentovi říká jen Trumputin, nejvíce ušetří Trump, až se vzdá svého majetku – zhruba 740 milionů dolarů. Díky tomuto zákonu prý ušetří pár desítek milionů dolarů například čerstvě jmenovaný ministr zahraničí Rex Tillerson, který je mimochodem šéfem ropného gigantu ExxonMobil. Tillerson vlastní 611 tisíc akcií firmy a další dva miliony může získat ve formě bonusů a dalších odměn. Tillerson není sám.

Například čerstvě jmenovaný ministr zahraničí Rex Tillerson, šéf ropného gigantu ExxonMobil, prý ušetří pár desítek milionů dolarů. A není sám.

Trumpův kabinet posílila například republikánská vzdělávací aktivistka Betsy DeVosová (za svobodna Princeová). Vdala se do rodiny zakladatele známé společnosti Amway Richarda DeVose, jehož majetek je odhadován minimálně na pět miliard dolarů. Její bratr (bývalý důstojník námořní pěchoty) v roce 1997 založil soukromou bezpečnostní agenturu Blackwater (nyní podniká pod jménem Academi), která nechvalně proslula svými aktivitami ve válce v Iráku.

Méně na daních zaplatí i nový náměstek ministra obchodu Todd Ricketts, spoluvlastník baseballového týmu Chicago Cubs. Jeho otec je miliardář Joe Ricketts z Nebrasky, zakladatel brokerské firmy TD Ameritrade. V Trumpově ekipě dostal místo i investor a finančník Wilbur Ross (skoro čtvrtstoletí pracoval ve firmě Rothschild Investments), jehož majetek je odhadován na tři miliardy dolarů.

Steven Mnuchin

Chudší nebude ani nový ministr financí USA Steven Mnuchin. Tento bankéř pracoval v Goldman Sachs 17 let, potom chvíli u George Sorose, financoval i filmy (American Sniper a Mad Max: Fury Road), ale opravdového boháče z něho učinila až globální ekonomická krize v roce 2008, kdy vydělal na těch, kdo nebyli schopní splácet úvěry. Jeho schopnost najít si rychle novou příležitost k vydělávání peněz na čemkoliv je prý až děsivá.

Opravdového boháče z nového ministra financí USA Mnuchina učinila globální ekonomická krize v roce 2008. Jeho schopnost najít si rychle novou příležitost k vydělávání peněz na čemkoliv je prý až děsivá.

V červnu 2008 kvůli neúnosnému riziku při investování v hypotečním odvětví zkrachovala banka IndyMac, hrozila ztráta ve výši osmi miliard dolarů. Mnuchin si vytvořil dream team (George Soros, Michael Dell a bankéř z Goldman Sachs Henry Paulson, který byl pět let ministrem financí prezidenta George W. Bushe) a pomocí kontaktů u regulátora banku lehce a chytře ovládl za 1,5 miliardy s tím, že na budoucích ztrátách se bude podílet i fond pojištění vkladů.

Banku pak přejmenoval na OneWest Bank a v roce 2014 prodal za 3,4 miliardy dolarů firmě CIT Group, kterou řídí Mnuchinův někdejší kolega z Goldman Sachs. Transakci dodnes šetří různé státní orgány, ale zástupci CIT Group tvrdí, že není co vyšetřovat. Před Mnuchinovou vilou v Los Angeles v době ovládnutí IndyMac byly demonstrace zoufalých lidí, kteří kvůli pádu banky přišli o svoje domy, na denním pořádku. Ale pana ministra se na to dnes už nikdo nebude ptát.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...