Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak chceme vyvážet svobodu?

V neděli odvysílala soukromá televize Nova další díl seriálu „Kriminálka Anděl“, který není dokumentárním dílem, ale patří do ranku hrané tvorby. Toto je důležité předeslat, protože vzbudil odezvy ze strany politiků, duchem zarostlých v dobách, které sami uzákonili jako doby nesvobodné.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Křivan

25. 10. 2014 10:28
vše uź bylo popsáno

Hnidomyší válka, seriál je na české poměry výborný, role Stropnického také. Co že to Švejk říkal, když se chtěl zapojit do hovoru?

Dík za článek.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

24. 10. 2014 12:28
Jakou svobodu?

Otázka na autora článku. Jakou svobodu chceme vyvážet? Tu současnou oligarchickou plutokracii nebo má autor na mysli tu skutečnou lidskou? A stojí druzí o naše svobody???

0 0
možnosti

J. Schneider

24. 10. 2014 13:25
Re: Jakou svobodu?

Dobrá otázka. Skutečnou svobodu vyvážet nelze.

Je to s ní tak, jak psal Fromm: Mít, nebo být. Když někdo "má" takzvanou svobodu, může o ni přijít, může ji vyvážet, může ji zobchodovat, je to normální artikl, na který se dělá reklama apod. Šunt, brak, šmejd, aušus.

Svobodný pouze lze být - pak o svobodu nelze přijít, to musej zlikvidovat člověka celého. Jak zpíval Alexander Rozenbaum, "mně nezavřou, jen sám sobě mohu být vězením" (http://www.youtube.com/watch?v=Cvgj0pDFN-g)

A když je člověk svobodný, necítí potřebu opruzovat druhé.

Druzí by jistě byli potěšeni naší svobodou, kdybychom jí nikomu nevnucovali, protože už to je konání nesvobodné.

0 0
možnosti

J. Schneider

23. 10. 2014 10:20
Toto mi napsal jeden bývalý kriminalista, cituji:

"Bohužel v tomto díle je víc pravdy než by si Hamáček s Černochovou si uvědomovali ... je pravda, že příslušníci zahraničích misí skutečně pašovali drogy, zbraně a dopouštěli se těch nejhorších trestných činů jako loupežných přepadení bank (Havlíčkův Brod) kdy se před námi pachatel-výsadkář odpálil granátem, nebo v Chomutově, kde pachatelé-výsadkáři použili i střelné zbraně proti zakročujícím policistům, dva z nich zranili, z toho jednoho těžce!"

0 0
možnosti

J. Václav 261

23. 10. 2014 14:41
Když seriál spustil, četl jsem,

že scenáře jednotlivých příběhů čerpají ze skutečných případů kriminálky. Je to pravda, protože to sleduji, jeden případ jsem znal a scenář téměř popisoval skutečnost. Myslím, že ani v tomto dílu to nebyla jen pustá fantazie scenáristy.

0 0
možnosti

J. Václav 261

23. 10. 2014 9:47
Největším důvodem proč rozpoutat bouři

ve sklenici vody, je zřejmě to, že Martin Stropnický je ministrem hnutí ANO. Zřejmě, že by poslancům na panu Stropnickém vadily i použkované ponožky, podobné vlajce USA.

0 0
možnosti

23. 10. 2014 10:20
Re: Největším důvodem proč rozpoutat bouři

Chcípající kobyla kolem sebe kope. A přesně tak se chovají poslani politických stran.

0 0
možnosti

23. 10. 2014 9:27
Čím to je?

Toť otázka! Zdalipak to není tím, že poslanci Hamáček a Černochová v předchozím, civilním životě nic nedokázali a byli tedy neúspěšní v porovnání s panem Stropnickým, který byl a snad i je úspěšným hercem? Vidíme tedy ny vlastní oči, jaké "dárečky" nominují politické strany mezi "kandidáty " při volbách do poslanecké sněmovny. Možná jsem se nevyjádřil dobře, protože kandidáty při těchto volbách nejsou fyzické osoby, ale politické strany (viz znění článků příslušného volebního zákona) Tyto t.zv. kandidující fyzické osoby, navržené politickými stranami, jsou na kandidátkách jen proto, aby v případě zvolení příslušné strany do PS, měl kdo za politickou stranu (nikoliv za občany) zvedat ruku. A tam na inteligenci příliš nezáleží. Záleží tam na jediném Na dobrém žaludku a na schopnosti zvedat ruku na pokyn sekretariátu politických stran či jejich lídrů a na schopnosti dnes a denně porušovat ústavní poslanecký slib, který poslancům káže vykonávat jejich mandát "v zájmu všeho lidu" a nikoliv

0 0
možnosti

23. 10. 2014 9:28
Pokračování

v zájmu nějaké politické strany.

0 0
možnosti

23. 10. 2014 9:07
Obvyklá bouře ve sklenici vody

Černochová si zřejmě neuvědomuje svou trapnost...

0 0
možnosti

23. 10. 2014 9:32
Re: Obvyklá bouře ve sklenici vody

Poslanci obecně, zejména ti, zvolení za politické strany, nejen paní Černochová, si svou trapnost neuvědomují. Na to jejich stranický mozeček nestačí. Oni totiž od svých stran nedostali pokyn, aby se zamýšleli nad svou ev. trapností. Neumí nic jiného, než podle pokynů svých stran zvedat ruku při hlasování a porušovat tak svůj ústavní poslanecký slib.

0 0
možnosti

22. 10. 2014 19:56
Správná otázka na závěr

je také odpovědí na ni.

0 0
možnosti
Foto
výborně!

na seriály novodobé české provenience se nekoukám, ale něco o popsané hysterii jsem zaslechl kolem sebe - jedním uchem sem, druhým tam. takže tímto jsem uveden do obrazu a zároveň autorovi tleskám. ono totiž "politické pokrytectví" je v současnosti silně v konjunktuře :)

0 0
možnosti

V.Hricák

22. 10. 2014 18:22
Z Tv seriálů poslední doby sleduji

pouze Život a doba soudce A.K.To je také docela zajímavé dílko.I když v něm neprobíhají kauzy s velkým K,dělá to na mne dojem,jako snaha o určitou rehabilitaci naší pokřivené justice.I když si uvědomuji,že nejsou všichni soudci zkorumpovaní lotři,působí to na mne trochu komicky.Ale Švehlíkovi tato role docela sedí a jeho monology se dají docela dobře poslouchat.

0 0
možnosti

22. 10. 2014 15:13
Výstupy v PS jsem viděl

a musel jsem se smát, hlavně u emotivního vystoupení poslankyně Černochové. Hned jsem si říkal, jaká by to byla pr... legrace, kdyby si ministr střihnul roli nějakého pohlavára Talibanu organizujícího útok na konvoj 3. SR BAF ISAF.

Na druhou stranu nevím co by se dělo v USA , kdyby si Regan ve funkčním období zahrál ruskýho špióna. Nebo kdyby si vůbec něco zahrál.

Jako ty reakce jsou určitě přehnaný a hodně komediální, ale ministr obrany by měl asi kariéru herce ve funkčním období přerušit. A v seriálu by to neměl být taky problém. Postava mohla jít taky dělat ministra. A bylo by.

I když těžko to zažitý kopyto zakrejvat. Stropnický hraje neustále i jako ministr. Jsou to kolikráte výstupy jak chvilka poezie. :-)

0 0
možnosti

J. Schneider

22. 10. 2014 16:38
Vyvedení postavy ze seriálu

je trochu složitější a těžkopádnější proces, než by se zdálo, ale po Stropnického vysvětlení zde:

http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/forum/prace-vojaku-si-velice-vazim--kriminalka-andel-je-fikce-103665/

se to zdá být korektní, jak ze strany producenta, tak i herce/ministra.

On je to ještě ke všemu tak trochu optický klam - mnoho politiků se věnuje umělecké činnosti (hudba, psaní, malování), ale nic z toho není tak na očích.

A s tím Reaganem, to máte jako se Stropnickým. Reagan to prezidentování taky hrál. Existují studie o působení různých typů hlasů na posluchače. Reagan a Mečiar byli vybráni geniálně: slyšel jsem od důvěryhodného pramene, že u nich toho hledisko hrálo významnou roli (nota bene - jedna známá, Slovenka žijící v Čechách, mi říkala, že na Čechy Mečiar nefungoval, jak pozorovala, ale tím spíše si všimla rozdílu, jak "fungoval" na Slovensku).

0 0
možnosti

22. 10. 2014 11:41
Na Lidovkách jsem napsal něco v tom smyslu

že film "Hoří má panenko" byl svého času označen jako plivanec do tváře všem poctivým dobrovolným požárníkům.Někteří naši "politici" a je signifikantní z kterých stran, uvízli duchem kdesi, odkud jsme se my, "obyčejní" lidé většinou snad už osvobodili.Ačkoliv výsledky voleb.....

0 0
možnosti

A. Stiess

22. 10. 2014 13:23
podepisuji

Přesně totéž jsem chtěl napsat - nechtělo se mi věřit, že opět se dožiju doby, kdy politici budou kafrat do umění (ať již si pod slovem umění představíme cokoliv).

Černochová i Hamáček se zařadili ke kulturním "velikánům" typu Müller, či ještě dříve Zdeněk Nejedlý.

0 0
možnosti