Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jak britský kněz narazil na citlivost pokrokových občanů a policii

Zatýkání pátera John Sherwooda. foto: Pinknews.co.uk

Páter John Sherwood při veřejném kázání v Londýně hovořil o tom, že z britské společnosti mizí křesťanské hodnoty. Během kázání přijeli policisté, jež však prý jeho argumenty nepřesvědčily.
  18:41

Hřích pátera Sherwooda

Možná že jste na internetu viděli video, na němž londýnští policisté zatýkají kněze, protože v kázání obhajoval tradiční rodinu a manželství muže a ženy. O incidentu, který pobouřil křesťanskou veřejnost, informoval server Christianity Daily. Policisté údajně zasahovali na základě udání, protože výroky duchovního prý byly homofobní a působily stres a úzkost některým kolemjdoucím. Jedenasedmdesátiletý páter John Sherwood a jeho kolega uspořádali v londýnské čtvrti Uxbridge veřejné kázání.

Poté, co kněz John Sherwood pokračoval v kázání, policisté zasáhli, starého muže nevybíravým způsobem zadrželi, nasadili mu pouta a odvlekli. Přes noc ho nechali v cele a zahájili proti němu trestní řízení. Na podobné zacházení s těmi, kteří mají jiný názor, si lidé vyspělého Západu musejí pomalu zvykat.

Nečinili to poprvé, pouze nyní narazili na citlivost pokrokových občanů, kteří na ně zavolali policii. Oba kazatelé hovořili o tom, jak z britské společnosti mizí křesťanské hodnoty. Jako důkaz uvedli progresivní pojetí manželství osob stejného pohlaví, což otec Sherwood označil za útok na učení Bible. Evangelický kněz, jenž v dotčené části Londýna slouží věřícím více než 35 let, vykládal, že Bůh při stvoření člověka chtěl, aby lidé žili v rodinách, kterou tvoří jedna žena a jeden muž.

Během kázání na „místo činu“ přijelo několik policistů a knězi sdělili, že kvůli jeho kázání dostali od občanů tři oznámení. Kazatelé jim odpověděli, že lidem vykládají pouze náboženské učení, jenže policisté namítali, že o určitých tématech není možné mluvit na veřejnosti. Argument duchovních, že se jim také nelíbí pochody příznivců hnutí LGBT, prý policisty nepřesvědčil. Páter Sherwood se bránil tím, že v Británii existuje svoboda slova, a pokud se někomu jeho kázání nelíbí, nemusí ho poslouchat.

Poté, co kněz pokračoval v kázání, policisté zasáhli, starého muže nevybíravým způsobem zadrželi, nasadili mu pouta a odvlekli. Přes noc ho nechali v cele a zahájili proti němu trestní řízení. Na podobné zacházení s těmi, kteří mají jiný názor, si lidé vyspělého Západu musejí pomalu zvykat.Těm, kdo zažili diktaturu proletariátu, případ pátera Sherwooda strašidelně připomíná časy, kdy státní moc pronásledovala kněze, vláčela je bahnem a řadu z nich odsoudila k mnoha letům vězení, či je dokonce zavraždila.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...