Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jaderná elektrárna Dukovany je byznys. Nikoli, zda někoho nemáme rádi

Představitelé státu, poslanci i senátoři by měli zvážit odborné argumenty ohledně výstavby bloku jaderné elektrárny Dukovany a zamyslet se, jsou-li jejich antipatie a zájmy také v zájmu naší vlasti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J39i19r44k57a 95J14i91r42k92ů

12. 4. 2021 13:01

Soudruh autor "přehlédl" nebo opominul úmyslně jednu maličkost. Totiž, že s člověkem, kterého nesnáším, nebudu dělat kšefty ani kdyby měl lacinější zboží. Nebudu ho podporovat. Nebudu jako Německo, které masivními nákupy plynu finančně posiluje agresivní Rusko a zároveň na svou obranu odmítá dát víc než minimum a spoléhá se - na USA. To je pakárna a toho bych se nedopouštěl.

0 0
možnosti

Jirků, Bilík, Husařík, Dušín... jeden větší trouba, než druhý. Nevidíte si na špičku svého nosu.

0 0
možnosti
Foto

Velice smutný článek malého českého Švejka. Asi nikdy nejezdil autem. Současné auto bez napojení na sw výrobce (do kterého nevidíte) neopravíte.

JE je 100× složitější. Kde máte jistotu, že do systému nebudou vložena tajná zadní vrátka, kterýni lze celou JE odstavit? A nevěřte, že to nejde.

0 0
možnosti

Tak zde jste trefil hřebíčkem o hlavičku. Přesně z tohoto důvodu je pitomost koupit Westinghouse. V SSA je na to dokonce zákon. Ale v Rusku ne. A navíc Rusko není náš nepřítel.

0 0
možnosti

Přece si do země nepustím firmu, která podporuje fašistický režim v rusku a stejní lidi podobnou změnu jaká se stala v rusku, podporují i u nás. I taková je úvaha odborníků. Neposuzují to jen odborníci na jádro, kteří mimochodem Rosatom nedoporučují, ale jsou tu i odborníci na bezpečnost státu. Jenom jeden prognostik tady říká, že by jsme něco měli a dělá pro to tak viditelné kroky, že už se lze domnívat, že zatím je něco víc, než pouze výstavba dalších jaderných reaktorů. Zeman není odborník na jádro, není odborník na bezpečnost státu a pochybuji, že je i ekonomický odborník, protože s východem jsme už dlouhodobě spolupracovali a ekonomicky nás to málem zničilo a on by to měl vědět.

0 0
možnosti

M58i45r88e10k 58D58u77s91i12n

11. 4. 2021 16:09

Agent KGB s krycím jménem Hezoun se vyblil. Moc hezké!

0 0
možnosti

Krucinál, proč nějaký zapšklý prcek s pseudonymem populární postavy Foglra tak nenávidí našeho skutečného génia jaderné energetiky, který má nezpochybnitelné renome i ve světě?

0 0
možnosti

M12i95r35e61k 70D58u72s24i34n

11. 4. 2021 16:09

Agent KGB s krycím jménem Hezoun se vyblil. Moc hezké!

0 0
možnosti

První startovací stupeň Atlasu V pohání ruský motor RD-180. Po ruské anexi Krymu a následně špatným americko-ruským vztahům proto Kongres zaúkoloval Pentagon, aby našel za ruské motory náhradu. Před několika týdny dokonce Pentagon oznámil zájem nakoupit dalších 18 ruských motorů RD-180, aby pokryl starty na následujících šest let. Podle některých odborníků nebude snadné překonat ruský motor, neboť vyniká skvělým poměrem ceny a výkonu. Podle současných plánů nebude nástupce raket Atlas V s americkými motory k dispozici dříve než v letech 2022 až 2023.

Zdá se, že náš dnes největší spojenec jede podle jiných pravidel. Strategicke, bezpečnostni obavy jdou stranou.

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane Hezoučký, cituji:

“Velká stavba není nikdy jednoduchá. Po podpisu kontraktu musí jít o spojenectví investora, projektanta a dodavatele ohledně společného cíle, tedy dokončení díla. I toto kritérium je pro výběr dodavatele důležité. Pokud se takové spojenectví nepodaří vytvořit, bude stavba strádat a investor zaplatí nejen penězi, ale i zpožděním výstavby.“

Naprosto souhlasím a o to zde jde! Musíme se zamyslet zdali se nyní Rusko chová spojenecky a přátelsky a je zde záruka že svým závazkům dlouhodobě dostojí. Ono se totiž od minulého století a časů SSSR mnohé změnilo a nyní se leckde hraje docela jiná politická hra...

0 0
možnosti

Dočetl jsem se, že František Hezoučký je jediným člověkem v ČR, který se zúčastnil spouštění všech českých a slovenských elektráren. Pro mne je tedy jednoznačnou autoritou a jeho zkušenostem a názoru věřím. Samozřejmě, že investice do nové jaderné elektrárny má i politický rozměr, k jehož mezinárodnímu aspektu autor přihlížet nemusí. Ve shodě s ním bych ale přivítal, aby rozhodujícím hlediskem byly dlouhodobě pro nás a naše potomky nejvýhodnější technické a ekonomické parametry investice. Pokud takovéto parametry bude nabízet někdo, kdo je pro nás důležitý z mezinárodního pohledu, bude to skvělé. Pokud to bude někdo jiný, pak bude v nejhlubším národním zájmu, abychom za převážně politické rozhodnutí neplatili my a zejména naši potomci příliš vysokou cenu. Může to být těžké rozhodnutí.

0 0
možnosti

pane Hezoučký vy si vybíráte fakta, aby seděla vaším politickým preferencím, čímž porušujete novinářskou etiku. Zkuste se ku příkladu zamyslet nad argumenty BIS, když vám vadí politický narativ toporných politiků.

BTW: rozhodnutí bude v každém případě politické a nikoliv pouze technické - neohrnujte nad politiky pyšně svůj nos a myslete více v kontextu. [>-] EU

0 0
možnosti

myslíte koudelku? Ten vám elektřinu v zimě nedodá. Energetice rozumí jako koza petrželi. On je stejně divný cia politruk.

0 0
možnosti

Sakra Rusaci postavili vyborne jaderne elektrarny v komunistickem Ceskoslovensku. Delat neco jineho muze jen blazen. Nemcum take rusky plyn nesmrdi.

0 0
možnosti