Lidovky.cz

Insolvenční mafie: Ctihodný soudce versus vážený podnikatel

  17:43
Soudce Rostislav Krhut by měl dokázat, že průmyslník Pavel Juříček vyvedl majetek nezákonně. A ten uvést členy insolvenční mafie a důkazy.
Mafie - ilustrační foto.

Mafie - ilustrační foto. foto: archiv

Ve svém předchozím článku jsem se zastal významného průmyslníka Pavla Juříčka, který se rozhodl přesunout sídlo svého holdingu Brano Group do Nizozemska, protože je zklamán z přístupu vlády, ministerstva spravedlnosti a soudů k řešení problémů s insolvenční mafií, kvůli jejímž praktikám přišel o firmu Mora-Top.

Na článek okamžitě zareagoval Rostislav Krhut, místopředseda Krajského soudu v Ostravě, kde se tato kauza řeší. „Proč se zastáváte tuneláře, který vyvedl majetek, a snížil tak uspokojení ostatních věřitelů?“ ptá se soudce a žádá LN, abychom konečně seznámili čtenáře s fakty. Hned jsem se ozval Juříčkovi a zeptal jsem se ho, co na to říká. „Neuvěřitelné, nakonec ze mne chtějí udělat zloděje,“ řekl rozhořčeně. A dodal, že až se vrátí z Japonska, opět se dá do boje.

Kdo je slušný člověk a kdo mafián…

Kdo má pravdu? Ctihodný soudce, nebo vážený podnikatel? Je vůbec představitelné, aby místopředseda soudu označil průmyslníka, který v této zemi platí obrovské daně a na němž za 25 let podnikání neulpěla žádná špína, tunelářem? Jak vidíme, stalo se, ale teď by soudce měl dokázat, že Juříček vyvedl majetek nezákonným způsobem. Na druhé straně by Juříček také měl konkrétně vyjmenovat, kdo jsou členy insolvenční mafie, a předložit důkazy.

Soudce Krhut tvrdí, že zdaleka ne každý, kdo kritizuje nějaké insolvenční či jiné soudní řízení, je slušný člověk, kterému se děje bezpráví, a ne každý, kdo je kritizován, je mafián

Soudce Krhut tvrdí, že zdaleka ne každý, kdo kritizuje nějaké insolvenční či jiné soudní řízení, je slušný člověk, kterému se děje bezpráví, a ne každý, kdo je kritizován, je mafián. „A myslím si, že to bez snahy o hluboké porozumění problémům, bez náročného hledání pravdy a bez schopnosti doložit silná tvrzení o mafiánství nejde,“ míní místopředseda soudu v Ostravě.

Jenže pozice médií není snadná, protože insolvenční případy s mnoha desítkami účastníků trvají několik let, jsou velmi složité a nepřehledné, pro novináře ubíjející a pro drtivou většinu čtenářů nezajímavé. Přitom toxických insolvencí běží desítky a zkušení novináři, kteří by je mohli jakžtakž kompetentně popisovat, jsou v této zemi tak tři nebo čtyři.

Přijatelný rozsah

Četl jsem stručné resumé zmíněného případu Mora-Top. Jen pouhý popis situace a výčet jednání vydá na sedm stran hustě psaného a pro člověka bez právního a ekonomického vzdělání prakticky nesrozumitelného textu!

Není v silách ani schopnostech žádného novináře informovat o insolvenčních kauzách v pro čtenáře přijatelném rozsahu tak, aby nakonec nebyl kritizován jednou či druhou stranou sporu

Z toho vyplývá, že není v silách ani schopnostech žádného novináře informovat o insolvenčních kauzách v pro čtenáře přijatelném rozsahu tak, aby nakonec nebyl kritizován jednou či druhou stranou sporu. Luxusní by bylo řešení, které mi navrhl jistý pražský podnikatel, také oběť insolvenční mafie.

Přemýšlel jsem o nefunkčnosti státu v insolvencích. Napadlo mě, jestli by se nemohla do českých novin vrátit rubrika Černá kronika, ale taková, která by zahrnovala pouze články na zmíněné téma. Dovedu si docela dobře představit Lidové noviny jako jednu velkou černou kroniku!“

Co vy na to, milý čtenáři? Mám napsat i další článek o problematice insolvencí? Nebude to nuda?

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.