Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Imigrace 850 kilometrů jihovýchodně od Prahy

Afghánistán

  19:18
Běženců, kteří se přes Maďarsko dostanou do EU, je stále více. Obyčejní lidé podléhají konspiračním teoriím, většinou jsou přesvědčeni, že vlnu migrantů způsobily a financují částečně Islámský stát a částečně USA, aby společně oslabily Evropu. Čeká se na říjen či listopad, kdy špatné počasí zmírní příliv utečenců.

Uprchlíci demosntrují před nádražím Keleti. foto: AP

Těžiště uprchlické vlny se pomalu přesouvá na Balkán a autor těchto řádků se v době dovolené také přesunul zhruba 850 kilometrů na jihovýchod od Prahy, aby se trochu podíval i na největší problém současné Evropy zblízka. Po několikadenním pozorování událostí mohu konstatovat, že místní veřejnost a politici jsou rozsahem problému pořádně zaskočeni, jasný povel nepřichází ani z centrály, protože tam jsou na tom stejně.

Migranti jsou také překvapeni, takže reakce obou stran jsou v podstatě neadekvátní a opatření vesměs chaotická. Mám pocit, že běženci dostali předtím, než k nám vyrazili, mylné informace, stejně my, Evropané, jsme si je představovali dost jinak. Migranti a převaděči velmi dobře vědí, že bohaté arabské státy je nepřijmou, svoje hranice, přístavy a letiště ostře střeží USA i Austrálie, tudy to nemá cenu ani zkoušet. Jediná „země“, jejíž hranice lze přejít bez problémů, je Evropská unie.

Zaskočení lidé

Představa většiny přicházejících je následující: budu v bezpečí, dostanu byt a pravidelně peníze. Místo toho je čekají přecpané tranzitní zóny, lékařská vyšetření, výslechy, odebrání otisků prstů, a pokud se prokáže, že přicházejí z bezpečné oblasti, hrozí jim vrácení zpět. Tomu se každý chce vyhnout a za každou cenu se dostat především do Německa.

Lidé v zemích, kde utečenecký problém na rozdíl od České republiky skutečně roste do obrovských rozměrů, jsou zaskočeni

Lidé v zemích, kde utečenecký problém na rozdíl od České republiky skutečně roste do obrovských rozměrů, jsou zaskočeni. I na plakátech levicových a liberálních aktivistů s nápisem Refugees Welcome! vidíme utíkajícího tátu, mámu a holčičku. Kdo by měl srdce takovou rodinu pocházející ze zemí, kde už minimálně deset let je válka, kde vraždí Islámský stát a různé teroristické skupiny, odmítnout?

Jenže drtivá většina migrantů jsou muži ve skvělé fyzické kondici, dobře oblečeni, mají chytré telefony a několik tisíc eur v malých bankovkách. Jediné, co většina z nich nemá, jsou průkazy totožnosti. Obyvatelstvo má skutečnou obavu, že tito migranti představují hrozbu.

Rozčílení Evropskou komisí

Běženců, kteří se přes Maďarsko dostanou do EU, je stále více. Policie denně hlásí další dva až tři tisíce lidí. Daří se lapit i převaděče, jen v úterý 25. srpna jich zatkli osmnáct. Metr a půl vysoký plot z ostnatých drátů nefunguje, snad zabere ten dvakrát vyšší a pevnější, jaký mají v Calais, ale ten bude hotový až v listopadu. Úřady zřizují další tábory, protože zejména hygienická situace na třech velkých budapešťských nádražích je již neudržitelná. A bude to horší, protože Makedonie minulý týden hodila ručník do ringu – přestala zadržovat migranty na hranicích.

Evropská komise rozčílila Maďary především tím, že Řecku nebo Itálii na řešení problémů s uprchlíky přidělila zhruba desetkrát více peněz, přičemž situace je tam prakticky stejná

Srbsko zase přišlo se zlepšovákem. Shromažďuje utečence v Bělehradu, odkud denně zhruba dvě desítky autobusů vyšle do vesnice Horgoš na hranici s Maďarskem, kde v reakci na tento krok už jsou slyšet hlasy, že by měli udělat totéž, co Srbové, ale s tím rozdílem, že konečná zastávka autobusů bude náměstí před sídlem Evropské komise v Bruselu. Ta Maďary rozčílila především tím, že Řecku nebo Itálii na řešení problémů s uprchlíky přidělila zhruba desetkrát více peněz, přičemž situace je tam prakticky stejná.

Obyčejní lidé ve vesnici, ale i ve městech podléhají konspiračním teoriím, většinou jsou přesvědčeni, že vlnu migrantů způsobily a financují částečně Islámský stát a částečně USA, aby společně oslabily Evropu. Také prý jde o součást války o ropu a plyn, kterou EU jako spojenec USA začala v Afghánistánu, Iráku, Sýrii, ale i v Africe, když podpořila „arabské jaro“. Čeká se na říjen či listopad, kdy špatné počasí zmírní příliv utečenců, pak Angela Merkelová bude mít do března čas, aby nějaké řešení pro Evropu vymyslela.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...