Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

HLAVÁČ: Parlamentní demokracii v EU nahradil levicový liberalismus

Každá členská země EU má právo se ve volbách rozhodnout, zda chce omezit parlamentní demokracii ve prospěch elitářství. Pokud se rozhodne pro demokracii, má právo převzít kompetence a pravomoci z Bruselu a řídit se většinou svých občanů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

27. 2. 2019 7:26
Co je to parlamentní (zastupitelská demokracie.

Kdy už konečně politici a novináři pochopí a vejde v obecnou známost, že jakákoliv (i parlamentní ) demokracie je vládou občanů, vládou jejich většinové vůle. Že to zásadně není vláda jakýchkoliv elit či vláda nějakých občanských spolků typu politických stran či hnutí? Kdy tyto "elity" přestanou lidi ohlupovat svými pojetími demokracie, které jsou s demos kratos v zásadním rozporu. Kdy už lidé pochopí, že k tomu, aby byl nějaký politický systém nazýván parlamentní demokracií, zásadně nestačí pouhá existence parlamentu, ale že je k tomu nutná vláda většinové občanské vůle? Pokud toto nevejde v obecnou známost a lidé to nepochopí, mohou si o skutečné demokracii nechat jen zdát.

0 0
možnosti

27. 2. 2019 17:37
Re: Co je to parlamentní (zastupitelská demokracie.

Pane Cech. Ziji v takove demokracii jiz 50 let. Nevymenil bych. Moji spoluobcane jsou patrioti. Mame zde bohate lidi. Velmi bohate. Tito ale ziskali majetek po generace. Pan Buh zaplat, ze je tu mame. Jsou to dobri hospodari. Nasi cesti oligarchove zbohatli pres noc pri privatizacich. Tento majetek nekdy nekomu patril. Takovy stat nemuze byt pravni stat. V takove zemi je taky demokracie nemozna. Takovemu systemu se rika oligarchie. Pokud chceme se stat demokratickym statem nasi zbohatlici musi majetek ktery ukoristli vratit a narodu se musi vysvelit, co to znamena nest zodpovednost. Nasi obcane musi byt patrioti. Zde bych rekl Ceska republika "first".

0 0
možnosti
Mění se vše

Nová pojmenování přicházejí, stará pravda o touze po penězích a po moci zůstává.

0 0
možnosti

27. 2. 2019 7:27
Re: Mění se vše

Nová pojmenování jen przní skutečný vnitřní význam pojmů.

0 0
možnosti

27. 2. 2019 0:14
Jasné, čisté, přehledné

Moc pěkně se to čte, když jednou někdo bez kliček napíše, jak to je.

0 0
možnosti

26. 2. 2019 21:14
Chce to klid

Květnové volby do europarlamentu v členských zemích přistřihnou křídla levici a liberálům.

0 0
možnosti

27. 2. 2019 7:32
Re: Chce to klid

Přistřihnout křídla levici a liberálům může jen zrušení Lisabonské smlouvy a navrácení celé EU k ideálům a funkci EHS.Žádné volby tomu nenapomohou. Napomoci tomu mohou pouze referenda v jednotlivých zemích EU o následném zapojení či vystoupení z Evropské unie. Ta už je totiž tak zabetonovaná ve svých pozicích, že není schopna žádné sebereformy (změny k lepšímu).

0 0
možnosti