Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Havlova zahraniční politika nebyla žádný „fujtajbl“

Dle náměstka ministra zahraničních věcí Petra Druláka prý „havlovská“ zahraničněpolitická koncepce příliš zdůrazňovala lidská práva občanská a politická. Pokud by se svůj radikální odsudek pokusil uskutečnit, nebyla by to její reforma. Václava Havla hájí Roman Joch.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V30l56a65d73i81m36i25r 65P

29. 6. 2014 15:16
"Kapitalista nám s radostí prodá i ten provaz,

na kterém ho pak oběsíme" - je vidět, že soudruh Lenin měl ty Druláky své doby přečtené dobře.

Naštěstí se na Západě kromě Druláků čas od času vyskytnou i Reaganové...

0 0
možnosti
Foto
Marťané již asi přilétli

Pokud jsou názory pana doktora Uláka interpretovány přesně, bude zřejmě na čase uvažovat o nějaké emigraci. Právě - a jedině - tím, že Česko ústy pana presidenta Havla hájilo dodržování lidských práv, získali jsme ve světě renomé. Pokud to teď bude jako ze Švejka: "zastřelili jste mi strejdu, tak dostanete přes dršku" , můžeme znovu obnovit síť obchodních zastupitelství; jenže už nemáme StB, abychom tam dodávali prověření kádry. Mravnost a slušnost má vždy přednost před kšeftem - to věděli kulantní obchodníci již za Rakouska-Uherska. Nahradíme-li v zahraniční politice pravidla vážené morální autority veksláckými manýry, ztratíme nejen renomé, ale nezískáme ani ty kšefty. Větší bere vše. Vždycky. VL.

0 0
možnosti

J. Václav

26. 6. 2014 23:52
Máte pravdu pane inženýre,

je nejvyšší čas opustit toto slzavé údolí. Všechny prachy už jsou rozebraný a ty co zbyly stačí jen na sociální podpory cikánů a almužny důchodců. Pak už se jen čeká, až ti co pracují zaplatí daně a postaví se pár mostů a silnic aby kápla nějaká ta milionová provize od dodavatelů. Školství je zbytečnost, prachy jsou víc než rozum, a zdravotnictví je největší džob století, černá díra, v které se nikdo nevyzná. Vaček Havlů umřel včas, kdyby se teď probudil, nejspiš by ho stejně ranila mrtvice. Jeden můj kamarád si kdysi pověsil na chatu tabuli s nápisem " Tato chata byla už 10 x vykradena, nic v ní není " a od té doby jí nemusel ani zamykat. Co kdybychom něco podbného dali na naše hranice ?

0 0
možnosti

J. Václav

25. 6. 2014 9:19
Pane Hricáku

a to je jediný důvod proč si stále myslím,

že pád komunizmu byl správný a nedodávám žádné ALE. Pokud Vás zajímá koho volím, tak je to ANO, asi proto, že nesnáším korupci a Babiš se oblopil lidmi, kterým rozumím a věřím.

0 0
možnosti

V.Hricák

25. 6. 2014 10:15
Komunisté byli stejně na konci s dechem

Měli před sebou pouze dvě alternativy.Buď hodit ručník do ringu,nebo tvrdě reformovat.Pak by ale jejich systém přestal mít přívlastek Komunistický.Koho volíte je čistě vaše věc.A na adresu Babiše bych jenom dodal,že je to člověk,který z titulu své současné funkce má mnohem lepší informační zdroje,než my.Proto by měl dopředu zvážit svá slova,ať už se jedná o druhý důchodový pilíř,daňovou politiku,nebo zdravotnické poplatky.A když už něco řekne,měl by si za tím stát.Úspory v hromadných nákupech jsou sice chválihodné,ovšem asi těžko mohou vyřešit naše současné problémy.Ty mohou vyřešit pouze hluboké reformy spolu s rozumným hospodařením.Korupci nesnáším stejně,jako vy.Na hodnocení toho,jak se k tomu postaví současná vláda je asi brzy.Nečasovo,nebo Topolánkovo vláda také nevypadala zpočátku tak špatně.Až po letech začaly vyplouvat jejich lumpárny.V každém případě je potřeba dál tvrdě pracovat na očistě složek činných v trestním řízení.Zejména pak soudů.

0 0
možnosti

J. Václav

24. 6. 2014 18:38
Česká zahraniční politika

Podnět

by měl vzejít od ministerského předsedy, jenže ten je v pohodě a užívá

si s hloupým úsměvem svého živitního cíle. Doufám, že tato vláda dlouho

nevydrží a příští volby budou i o nové zahraniční politice. Máme nové politiky i strany, kteří ještě zdaleka neřekli své, nejen k vnitřní, ale i zahraniční politice. Prosazujme nové volby, jistě rozumní lidé cítí, že ty poslední byly moc narychlo a něco tomu ještě schází. Myslím tím i ty prezidentské, tam to ale musíme ještě chvíli vydržet.

0 0
možnosti

24. 6. 2014 19:38
Vážený pane Václave promiňte mi mé delší

vedení, ale vůbec nechápu co říkáte. Hodně kritických slov, ale nic konkrétního. Kam se má podle Vás zahraniční politika orientovat? A co má znamenat vaše vyjádření cituji " Prosazujme nové volby, jistě rozumní lidé cítí, že ty poslední byly moc narychlo a něco tomu ještě schází." Tomu rozumím, že jako mluvíte za nějaké společenství lidí nebo politické strany????? Tak se nestyďte za své myšlenky a řekněte nám to. Díky!!!!

0 0
možnosti

24. 6. 2014 14:26
A´t se líbí nebo nelíbí

R. Joch zastává, jak se zdá, právě překonávané politické hledisko. Překonávané v důsledku změny politického vedení státu, ovlivněné přirozeným střídáním “stráží” - vlivných hospodářsko-politických osobností ve společnosti a v neposlední řadě také vyhrocením vztahu euroatlantické demokracie, definované příklonem k multi-kulti, relativizmu, genderizmu, (dirigizmu), s demokracií realizovanou v Ruské federaci.

Ruská demokracie je založena na podpoře klasických křesťanských kulturních principů a na odporu k nejnovějším neokonzervativním výdobytkům svobody a rovnosti, s více než neblahými výsledky.

Autorův správný imperativ “Podstatné totiž je, co je dobré pro Českou republiku!“ je právě tím kruciálním názorovým momentem, kterým, podle mého mínění, právě prochází česká zahraniční politika.

První náměstek Drulák je určitě významným činitelem této důležité procesní změny, ať se to R. Jochovi líbí nebo nelíbí.

0 0
možnosti

J. Václav

24. 6. 2014 18:30
Česká zahraniční politika

by rozhodně měla projít změnou takříkajíc z gruntu, ne proto, že novým ministrem je Zaorálek, politik bez nejmenší praxe v zahraniční politice, navíc orientovaný přísně doleva, ale hlavně proto, že už s námi vůbec nikdo nemluví úplně vážně. Nemáme už hodně dlouho jakoukoliv politickou reprezentaci, vnitřní politické třenice a aféry jsou jen z ostudy kabát a vrcholem všeho je prezident republiky, křupan, který vše pepří svými nemístnými prohlášeními, mnohdy vypadajícími jako špatné vtipy. Jestli si ovšem někdo myslí, že spásou by měl být náměstek Drulák, stále ponoukající ministra Zaorálka, pak je to jako nahradit chcíplou kobylu, kobylou kulhající. Zahraniční politika musí mít dloudobou koncepci, kterou sice může ministerstvo navrhnout, odsouhlasit a rozporovat jí musí ale celá vláda, včetně obou komor. Myslím, že na to máme i dost odborníků, zkušenějších než jsou na MZV, jen je potřeba o tom začít hovořit. Podnět by měl vzejít od ministerského předsedy, jenže ten je v pohodě a užívá s

0 0
možnosti

V.Hricák

24. 6. 2014 6:38
USA-náš nejlepší bezpečnostní spojenec

Tato úvaha mi zejména po událostech posledních deseti let připadá notně ujetá.Nemáme nic,čím by jsme dokázali naplnit zájmy američanů.Nemáme ropu,plyn,ani strategickou polohu.Kuba,jakkoliv je,či není její komunistický systém v rozkladu,je za jejich humny.Už proto je jim trnem v oku.A Izrael?Ten je zase důležitým politickým prvkem na blízkém východě.A blízký východ,to je obrovské množství ropy a plynu.Pokud by se jakákoliv mocnost rozhodla nás zabrat,nepadla by ani rána z americké pistole.Němci to nemají zapotřebí .Už tak vlastní značnou část našich firem a finančních institucí.A rusové?Proč by to dělali?Myslím,že obchod mezi Ruskem a EU bude v dohledné době slábnout.I díky zaváděným sankcím.Svou ropu a plyn začnou dodávat na východ,kde se ekonomiky mnoha zemí úspěšně rozvýjejí,i díky obchodní politice s EU.Pokud mocní rychle nevymyslí,jak ze současné situace ven,prohrajeme i bez vojenského zásahu z venčí.

0 0
možnosti

J. Václav

24. 6. 2014 9:21
Škoda, že to nečte Obama, ten by koukal

jak to máš v hlavě srovnaný. On si chudák neví rady a přitom stačí si přečíst diskuze na Lidovky.cz.

0 0
možnosti

23. 6. 2014 22:10
Pan Drulák je důstojným nástupcem pokleslosti 2. republiky

Byť se to odehrálo sedm let před mým narozením, tak mám obavy, že pan Drulák se směle může zařadit mezi takové odporné jedince, jako byl tehdejší ministr zahraničí Chvalkovský a další zrůdy, které mj. uštvaly Karla Čapka k smrti. Hanba!

0 0
možnosti

J. Václav

23. 6. 2014 20:22
Prosím diskutující,

než začnete hodnotit, podívejte se na http://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/organizacni_struktura/vedeni_ministerstva/petr_drulak.html, aby bylo jasno, kdo svým neomaleným žvaněním vyvolal tuto téměř aféru na MZ. Od nástupu Zaorálka na post ministra zahraničí mi bylo jasné, že to s našimi mezinárodními vztahy nebude lehké, ale že se na MZ najde někdo jako Prof.Dr.Ing. nevím co ještě, Drulák a začne se otírat o zahraniční politiku z let 90. začne degradovat vztahy reprezentované Václavem Havlem, to jsem nečekal ani ve snu. V době kdy Václav Havel chcípal v komunistickém kriminálu, tak pan Drulák byl rád, že odmaturoval. Vůbec nechci dál pokračovat, protože se mi otvírá kudla v kapse a to by mne mohli Lidovky.cz vyloučit z diskuze. Jestli se uklidním, tak možná ještě něco napíšu.

0 0
možnosti

R. Jackl

23. 6. 2014 22:06
Re: Prosím diskutující,

Tak Havel chcípal v kriminále? Havel byl prominentní vězeň, pracoval na vězeňské prádelně,která byla

vedle kuchyně, bylo tam útulno,teplo a nebuzerovali tam bachaři,protože muklové tam byli zamčeni. Ale hlavně, bylo to blízko jídla.Václav Havel byl jedním z nejproradnějších lidí, kteří se nám všem

připletli do života, jenž zradil všechno kolem sebe a zprofanoval i

pravdu a lásku.Největší škody však Havel udělal svým servilním postojem k USA, Německu,

Izraeli, Vatikánu (v tomto pořadí) a nadnárodně organizovaným elitám,

ať už rodovým nebo ekonomickým. To vše šlo pod záminkou světoobčanství (a když se to hodilo euroobčanství) na úkor zájmů vlastní země, a vůbec vlasteneckého cítění. Zatajoval, že ty silné země na své národní zajmy nedají dopustit, naši národní identifikaci neustále bagatelizoval jako „čecháčkovství“ a zaprděný provincionalismus.

0 0
možnosti