Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hamáčkovo mrhání miliardami ze státního rozpočtu nelze tolerovat

  17:29
Současná síť je zastaralá a je třeba hledat modernější řešení. To by mělo být řádně vysoutěženo. Ministerstvo vnitro však dělá vše, aby nové řešení opětovně dodal současný dodavatel bez soutěže.

Ministr vnitra Jan Hamáček vystoupil 23. července 2019 v Praze na tiskovém briefingu k dalšímu postupu jeho úřadu ohledně veřejné zakázky na policejní auta, kterou v červnu zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). foto: ČTK

Vypadá to tak, že comeback někdejšího silného muže Slovenska u nás nejvíce inspiroval sociální demokraty. Při rozhovorech s ministryní financí Alenou Schillerovou o státním rozpočtu postupují takzvanou mečiarovskou taktikou, kterou úspěšně praktikoval slovenský premiér vůči předsedovi české vlády Václavu Klausovi při vyjednávání podmínek rozdělení republiky. Trik Vladimíra Mečiara spočíval v tom, že na začátku jednání stanovil nesplnitelné požadavky, přičemž věděl, že i když nakonec vyjedná jen polovinu, výsledek bude více než uspokojivý.

Bez ohledu na to, jak jednání o rozpočtu skončí, by se šéf ČSSD při žádosti o další miliardy pro svůj resort měl nejdříve podívat, zda by některé strategické záležitosti nemohl řešit jinak než dosud. Proto by ministerstvo vnitra, pod které spadá policie a jiné bezpečnostní složky státu a jež dohlíží v mnoha oblastech na řádný výkon státní správy a samosprávy, mělo být následováníhodným příkladem i pro ostatní. Bohužel v oblasti zadávání veřejných zakázek je tomu na tomto resortu, dlouhodobě vedenému ministry za ČSSD, nyní přímo předsedou Janem Hamáčkem, naopak.

Další aféra

Ještě ani neodezněla aféra s údajně diskriminačním tendrem na nákup aut pro vnitro za více než dvě miliardy korun a už se rýsuje další, možná ještě křiklavější a systémově fatálnější. Bavíme se o záležitosti, která snese srovnání s problémy, jako byla slavná pražská Opencard nebo jakým je současná totálně nepřehledná situace ohledně provozovatele elektronického mýta. Konkrétně jde o rozvoj radiokomunikační sítě bezpečnostních a záchranných složek.

Ještě ani neodezněla aféra s údajně diskriminačním tendrem na nákup aut pro vnitro za více než dvě miliardy korun a už se rýsuje další, možná ještě křiklavější a systémově fatálnější. Konkrétně jde o rozvoj radiokomunikační sítě bezpečnostních a záchranných složek.

Tedy o problematiku, která běžnému občanovi nic neříká, ale jež je kritická pro řádné fungování státu při zajištění bezpečnosti, zejména v případě mimořádných situací, jako jsou živelní katastrofy či nehody. Tuto síť pro stát historicky, již od devadesátých let, zajišťovala ve spolupráci se zahraničními partnery firma Pramacom pod názvem Pegas. Později byla tato síť modernizována a rozvíjena, přičemž tyto dodatečné činnosti byly nadále bez výběrového řízení zadávány napřímo opět Pramacomu na základě argumentu o jejím exkluzivním postavení.

Jenže už asi pět let se ví, že kvůli obrovskému technologickému vývoji ve světě je nutná změna. Současná síť je zastaralá, neumožňuje efektivní datové přenosy a je třeba hledat modernější řešení. A to by mělo být řádně vysoutěženo, aby stát za peníze daňových poplatníků dostal to nejlepší, a pokud možno i nejlevnější řešení, a aby nebyly porušeny předpisy o zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo však dělá vše, aby nové řešení opět dodal současný dodavatel bez soutěže.

Bezpečnostní rizika

Hamáčkův resort sice vytasil v podobných případech často používaný argument, že je nutné zajistit kontinuální podporu současného systému, ale ptejme se, zda nejde o první kroky k vytvoření systému zcela nového, ale se starým dodavatelem. Ten pak předurčí podobu této sítě na desítky let dopředu. Celé je to navíc zdůvodňováno tak, že by soutěž ohrozila utajované informace, přestože rozhodující data jsou veřejně známá a v minulosti prý utajovaná nebyla. A pozor, bavíme se o částce kolem čtyř miliard korun a v dalších fázích spíše o deseti.

Resort vnitra nyní kličkuje a zaklíná se časovou naléhavostí a bezpečnostními riziky, vytváří legendy o utajovaných informacích a věc předkládá vládě bez rozpravy, aby se nikdo nezačal pídit po podstatě, a nadále odmítá vypsat výběrové řízení

Resort vnitra, který měl na přípravu na současnou situaci dlouhé roky, nyní kličkuje a zaklíná se časovou naléhavostí a bezpečnostními riziky, vytváří legendy o utajovaných informacích a věc předkládá vládě bez rozpravy, aby se nikdo nezačal pídit po podstatě, a nadále odmítá vypsat výběrové řízení.

Daňové poplatníky to bude stát spoustu peněz, povede to k vleklým řízením před antimonopolním úřadem, Evropskou komisí, nebo dokonce k soudním sporům či arbitrážím. Nevíme, zda ministr Hamáček tohle vše neví, nebo činí vědomě. Ale takto mrhat miliardami ze státního rozpočtu by nemělo být tolerováno.

Autor: