Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Halíkovo napětí mezi ano a ne prezidentské výzvě

Svého času se Václav Havel nechal slyšet, že Tomáš Halík by byl dobrým a zralým kandidátem na prezidenta ČR. Jsme však také konfrontováni s názorem, že katolický kněz nemůže na prezidentský post ani pomýšlet, natož být zvolen. Nad Halíkovou kandidaturou se zamýšlí Martin Kočí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Křivan

26. 8. 2014 16:30
co tu řešíme

Už i starosta Světlé nad Sázavou si umí Tomáše Halíka představit v roli prezidenta

0 0
možnosti

V.Hricák

27. 8. 2014 7:17
Re: Já si myslím,

že všechny úvahy na téma Halík-prezident,jsou naprosto zbytečné.ŘKC má v současnosti takovou pověst,že by člověka s katolickou minulostí volilo asi hodně málo voličů.

0 0
možnosti

J. Křivan

24. 8. 2014 12:02
zdravý rozum zvítězil

Od okamžiku, kdy v Polsku uzákonili povinnou náboženskou výuku na školách výrazně ubylo věřících

0 0
možnosti

V.Hricák

24. 8. 2014 13:37
Re: zdravý rozum zvítězil

Je to jako se vším,co se dělá bez rozumu,citu a přes sílu.I když to s tématem nesouvisí,také to o něčem vypovídá.Od doby,kdy se u nás přestal platit odvoz komunálního odpadu podle množství,ale paušálně za každou osobu,se v naší obci zvedlo celkové množství odvezeného komunálního odpadu o více,jak jednu třetinu.Lidi platí stejně,jestli mají u domu popelnici jednu,nebo třeba deset.Alespoň pro mne je to signál takový,že každý tlak vyvolává protitlak a lidi svůj nesouhlas vyjadřují,jak mohou.

0 0
možnosti

V.Hricák

24. 8. 2014 6:54
Ještě jedna poznámka,

Myslím si,že církevní restituce měly být zkouškou toho,co česká společnost ještě vydrží.Protože nenastaly žádné bouře,komunistům preference také výrazně neposkočily,můžeme čekat další "revoluční" kroky zpět.Zpět proto,že za dvacet let jsme se vrátili do reálného kapitalismu třicátých let minulého století.Kam půjdeme dál,když mnozí politici mluví o sociálním státu,jako o přežitém modelu?Nebudou,jako následující krok následovat Benešovo dekrety a vyrovnání se sudetskými němci?Možná,že se někomu zdám paranoidní,ale já si ještě vzpomínám,co křičel V.Havel v listopadu 89 z balkónu Melantrichu."Budou vás strašit nezaměstnaností,budou vám říkat,že se bude vracet majetek šlechtě a církvi..."

0 0
možnosti

V.Hricák

23. 8. 2014 14:04
Kdysi jsem byl u známého v rakouském Admontu

Místní klášter tam vlastní několik desítek tisíc ha lesů.Přímo ve městě postavil dřevozpracující závod,pronajímá svým zaměstnancům podnikové byty,provozuje domov důchodců,školu,navíc z kuchyně při domově důchodců si i ostatní místní senioři mohli kupovat obědy za dotovanou cenu.Když k tomu připočtu ještě skutečnost,že zaměstnávají několik set místních lidí,chápu ten propastný rozdíl,mezi vnímání církve u nás a v sousedním Rakousku.Pokud bude česká ŘKC investovat do fondů víc,než do lidí,nikdy se její pokřivený obraz nenarovná.

PS

Pokud někdo chce mluvit o faktické odluce církve od státu,neměl by stát s nataženou rukou na opravy alespoň těch sakrálních staveb,které církev již od státu dostala zpět.

0 0
možnosti

20. 8. 2014 8:57
Jste mimo pane Krejčí!

Pan Halík přece odpověděl naprosto jasně v reakci na dementní kampaň v neaktuální věci prezidentské kandidatury. Nebude kandidovat s výjimkou případu, kdy by jediným kandidátem byl někdo (něco takového - moje vlastní poznámka), jako Škromach. Nechápu smysl kampaně, kterou rozpoutávají duchamdloni, jako Kamberský, vy a další ani ne rok po prezidentské volbě. Současně naprosto chápu, jak a proč se do dehonestace Halíka všemi prostředky pouští různí kalousci od parlametnichlisťáků po zeleného (.račko)roula, což ostatně krátce a trefně polsal ve včerejším Posledním slově LN L. Vaculík. Ano ze Zemanova působení v roli hradního sklepmistra je slušnému člověku blivno! Proč ale potřebujete rozpoutávat kampaň proti člověku, kterého by si zřejmě dovedl a přál jako prezidenta představit každý konzervativní volič, ale, protože socani a liberálové, mající většinu, nedospěli do stavu, vytáhnout hlavu z písku a rozhlédnout se, kam to dovedli, není šance, aby byl zvolen! Kandidovala již paní Roithov

0 0
možnosti

J. Křivan

19. 8. 2014 22:58
znáte tu o chytré horákyni

A já se bláhově domníval, že svazáci a stranické úkoly byla výhradní doména bolševiků. Tenhle článek mně jen přesvědčil, že to není léčitelné.

Kdo dostal stranický úkol, a kdo je tu za svazáka si můžete svobodně rozhodnout při volbě dalšího prezidenta.

PS. říká se tomu také lakmusový papírek.

0 0
možnosti

20. 8. 2014 0:55
Re: znáte tu o chytré horákyni

A věcná námitka k textu? Ne?

0 0
možnosti

Mir

19. 8. 2014 19:55
Už je těch voleb nějak moc !

Co takhle zavést prezidentský model jako v USA, kde prezident je zároveň předseda vlády. Tím

pádem by s tím byla spojena velká zodpovědnost a nutnost mít politický program. Halík je neřízená

střela i v rámci katolické církve, akorát se pořád cpe do popředí. To už radši MUDr. Roithovou.

0 0
možnosti

20. 8. 2014 0:13
Re: Už je těch voleb nějak moc !

A věcná námitka k textu? Ne?

0 0
možnosti

S. Cesky

19. 8. 2014 14:12
TGM se s kněžími soudil,tak ať si ho ani

prokatoličtí novináři ani ˇkněží neberou do pusy !

TGM: "takový katecheta není strážcem náboženství,to je státem placený denunciant"...

Nechápu,proč musím ze svých daní platit katolickou církev,když celou dobu komunismu řvali o odluce,a teď ji nechtějí..

0 0
možnosti

19. 8. 2014 14:35
Re: TGM se s kněžími soudil,tak ať si ho ani

1) „Celou dobu komunismu řvali“ — Lžete.

2) „Celou dobu komunismu řvali o odluce“ — Lžete.

3) „Teď ji nechtějí“ — máte pro své tvrzení nějaký důkaz, nebo opět lžete?

4) Vy jste nikdy žádnou církev neplatil (tedy pokud jste náhodou nepřispěl v kostele do sbírky) – to naopak vás živila církev, protože z majetku, který jí stát ukradl a z jehož výnosů se ji zavázal živit, z těchto výnosů si stát nechával každoročně ca. polovinu, která zůstala ve státním rozpočtu.

0 0
možnosti

Topinka

19. 8. 2014 10:33
To není kritika z pozic komunismu

S komunismem má církev mnoho společného: oblbování lidí, tam, kde se jí to umožní je velmi agresivní (viz etické problémy polských lékařů), nemluvě o temné historii, apod. Doporučil bych Vám statě a rozhovory s profesorem teoretické fyziky a kosmologie na Massachussets Institute of Technology Lawrencem Krausem ( http://krauss.faculty.asu.edu/), možná by jste leccos pochopil...To není kritika z pozic komunismu, to je kritika lidské hlouposti, kritika touhy mít rychle a snadno odpovědi na všechny klíčové otázky lidské existence a jejího smyslu. Smířit se s tím, že jednoduchá a rychlá odpověď na vše v tuto chvíli neexistuje, ale církev Vám ji ochotně nabídne, byť ničím nepodloženou. Pokud jde o duchovní rozměr víry v Boha a náboženství, tak vězte, že člověk může mít plný duchovní život, chovat se dobře k jiným i bez iracionální víry v Boha, stačí přece víra v lidské schopnosti, které se promítají v umění, vědě a dalších lidských činnostech. Je to ale na delší debatu...

0 0
možnosti

19. 8. 2014 13:21
Re: To není kritika z pozic komunismu

1) Církev oblbuje lidi? Církev je společenství věřících. I já jsem církev. Koho podle vás oblbuju? Váš pohled je stejně idelogický, jako byl pohled komunistů. Nenávist nebo odpor k něčemu, čemu nerozumíte, o čem toho víte málo a vědět nechcete, protože vy už jste to předem odsoudil.

2) Nevím, proč mi cpete fyziku. Nikdy mě nezajímala; a není předmětem mé víry. Víra nemá nic společného s vědou, stejně jako s vědou nemá nic společného hudba nebo malířství. Podlehl jste klamu, že je víra v rozporu s vědou, jenže to by se věda a víra musely vyjadřovat k tomutéž ze stejného úhlu. Víra konkuruje vědě úplně stejně, jako vědě konkuruje dejme tomu umění; tzn. že o žádnou konkurenci nejde ani v nejmenším.

3) Vy si myslíte, že někdo věří v Boha proto, aby se choval dobře k jiným? Tak to já nikoho takového v životě nepotkal. Zaměňujete totiž příčinu a následek.

4) Porovnávat víru v Boha s vírou v lidské schopnosti je nonsens. Pokud věříte ve své schopnosti, pak vám gratuluji k tomu, že jste stvoři

0 0
možnosti

R. Jackl

19. 8. 2014 7:47
havloid!

Zajímavé je ovšem dodat, že Tomáš Halík byl společně s kardinálem

Miloslavem Vlkem spolupracovníkem bývalého agenta StB a kněze Františka

Holečka, který dostal za komunismu řadu lidí do vězení.

0 0
možnosti

19. 8. 2014 13:27
Re: havloid!

To je hodně jedovatý plivanec. Přenášíte Holečkovu vinu na Halíka a Tomáška? To je dost ubohé. Podvědomě podsouváte, že i oni si zadali s StB. Máte o tom nějaké důkazy, nebo jste jen zbabělý ubožák?

0 0
možnosti