Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Globální digitální měna Facebooku prohrála boj o srdce uživatelů

  17:50
Několik hráčů, především finanční korporace MasterCard a Visa, jež dodávaly zdání, že nejde o snahu IT miliardářů z Křemíkového údolí „hacknout“ světový ekonomický systém, oznámilo odchod z kryptoměny libra ovládané Facebookem. Ten udělal tři chyby, zejména v PR a marketingu.

Nová kryptoměna vyvíjená společností Facebook. Nese název libra. foto: Reuters

Sen o globální digitální měně, kterou by mohl používat bez jakýchkoli omezení každý, kdo má v ruce telefon připojený k internetu, se v polovině října nejspíš rozplynul. Odchod z projektu kryptoměny libra oznámilo několik zásadních hráčů, především finanční korporace MasterCard a Visa, které dodávaly přinejmenším zdání, že nejde o snahu IT miliardářů z Křemíkového údolí „hacknout“ světový ekonomický systém.

Proto Francie, Německo a Itálie v pátek 18. října oznámily, že zabrání spuštění takzvané kryptoměny – neboli klonu bitcoinu ovládaného Facebookem. Americký ministr financí Steven Mnuchin také prohlásil, že autoři v čele s největší sociální sítí světa nejspíš podcenili regulaci, která svět peněz už tradičně svírá.

Je pravděpodobné, že se šéfové velkých firem zeptali nejen svých inovačních oddělení, ale i právníků. A jak si pamatujeme ze sporu Shylocka s Antoniem, právníci dokážou věci pořádně zkomplikovat, když jde o peníze, což platí už od středověkých Benátek, kde moderní bankovnictví vzniklo. Ona pověstná libra masa jako cena za hříchy a omyly proto bude nejspíš projekt globální měny. A tentokrát to nebude bez kapky krve.

Největší problém

Celé konsorcium udělalo tři chyby, především v PR a marketingové rovině. Za prvé, zaštítilo se Facebookem, který ho dal dohromady. Jenže je to více než tucet společností a právě dítko Marka Zuckerberga je sice vede, ale je také nejproblematičtější. Skandály jako Cambridge Analytica a obvinění z napomáhání manipulaci s volbami netřeba připomínat.

Sám zakladatel největší sociální sítě světa se zpovídal před Kongresem a kvůli projektu Libra svědčil i před americkými zákonodárci. I v USA se lidé z dosud nejpopulárnější sociální sítě odhlašují nebo ji přestávají používat, natož v citlivější Evropě. Není to značka, kterou by státy a centrální banky chtěly spojovat s projektem nové globální měny.

Největší problém bitcoinu a jeho klonů je dnes v lidech, kteří se kolem nich pohybují – Číňané, Rusové a hochštapleři, čest výjimkám. Lidé, kteří se chtěli vyhnout exekucím, pochybní pseudoekonomové a libertariánští rádobyproroci, již celou myšlenku decentralizace degradují.

Za druhé, zaštítili se značkou kryptoměn a celou komunitou okolo nich. Největší problém bitcoinu a jeho klonů je dnes v lidech, kteří se kolem nich pohybují – Číňané, Rusové a hochštapleři, čest výjimkám. Lidé, kteří se chtěli vyhnout exekucím, pochybní pseudoekonomové a libertariánští rádobyproroci, již celou myšlenku decentralizace degradují. Zkrátka jde opět o značku a komunitu, které u vlád a regulátorů rozsvítí červené varovné světlo.

Třetí chyba souvisí s předchozími dvěma – členové konsorcia nedokázali vytáhnout hlavní trumf – dvě miliardy uživatelů Facebooku, kteří by mohli platby librou začít okamžitě používat. A kteří by, pokud by je přesvědčili už teď, byli tím největším tlakem na vlády a regulaci, aby jinak silnému konsorciu vyšly vstříc.

Jenže nikdo jasně neřekl, co je problém, který libra řeší. Jsou to mezinárodní platby, které jsou dodnes ukázkou přežitku 19. století, a pomalý a drahý systém korespondenčních bank? Nebo jde o snahu dostat bankovní služby k milionům lidí ve třetím světě, což je problém, který si u nás ani neumíme představit? Nebo ještě něco zcela jiného?

Nikoli megakorporace

Proč se do této šlamastyky zamotali, může mít řadu důvodů. Ben Mezrich, autor předlohy ke slavnému filmu Social Network o vzniku Facebooku, dokonce prohlásil, že Zuckerberg se pustil do kryptoměny, protože jeho odvěcí rivalové bratři Winklevossovi založili první regulovaný byznys s bitcoinem a spol. Faktem je, že Facebook spouští instantní platby přes svůj Messenger (zatím v USA), které jsou vázané na propojení s kreditními kartami, jejichž správci z libry dezertují. Možná je to jen Zuckerbergovo ego a chtěl vlastní, novou a vpravdě globální měnu. Sám se prý rád přirovnává k císaři Augustovi.

Zásadní kritika libry říká, že pokud by se mělo přenést vydávání peněz opět z centrálních bank na soukromé subjekty, neměla by tato státní funkce přejít do rukou megakorporací. Ale ani party spekulantů, kteří se kryptoměn chopili první. Je třeba vymyslet, jak globální digitální měnu opřít o obyčejné lidi, uživatele. V takovém případě může přinést řešení řady problémů včetně celosvětově rostoucí nerovnosti.

Přitom technologie blockchainu, která stojí v pozadí, je skvělá a i řešení inženýrů z Facebooku odstraňuje mnoho problémů. Samotná architektura libry je zajímavá a fakticky navazuje na již realizované monetární experimenty nebo i funkční systémy stojící na koši hlavních měn. K projektům digitálních měn se v minulosti pozitivně vyjadřovala i Christine Lagardeová, od listopadu šéfka Evropské centrální banky.

Pokud ale byl myšlen opravdu vážně, původní záměr selhal v jednom klíčovém aspektu. Zásadní kritika libry říká, že pokud by se mělo přenést vydávání peněz opět z centrálních bank na soukromé subjekty, což je teprve nějaké jedno století stará záležitost, neměla by tato státní funkce přejít do rukou megakorporací. Ale ani party spekulantů, kteří se kryptoměn chopili první. Je třeba vymyslet, jak globální digitální měnu opřít o obyčejné lidi, uživatele. V takovém případě může přinést řešení řady problémů včetně celosvětově rostoucí nerovnosti.

Na druhé straně se chystá digitální měnu spustit už v příštím roce Čína a nepochybně ji bude chtít využít jako nástroj své agresivní mocenské expanze. Je proto otázka, kdo bude nakonec ten, jenž zaplatí pověstnou libru masa, a kolik krve při tom poteče.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!